Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că România va cere joi vot pe aderarea la Spațiul Schengen în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) al țărilor membre. Declarația de presă vine într-un moment în care Austria a anunțat clar că se va opune prin veto aderării României și Bulgariei.
În acest moment, Austria este singura țară care nu vrea ca România să adere la Spațiul Schengen. „Lotul” din decembrie 2022 conține 3 țări: România, Bulgaria (ambele intrate în UE în 2007) și Croația (intrată în 2013). Croația întrunește unanimitatea de voturi și nu va avea probleme, țara urmând să treacă și la moneda euro de la 1 ianuarie 2023 după ce a făcut progrese foarte rapide și a îndeplinit condițiile necesare.
România a reușit să convingă, în ultimele săptămâni, Olanda și Suedia că îndeplinește condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen. Singura care a rămas de neclintit este Austria. În pofida tuturor intervențiilor, inclusiv ale Comisiei Europene, Guvernul de la Viena a rămas pe poziție, realimentând suspiciunile că face jocul Rusiei în acest dosar. Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat clar marți că Austria se va opune.
Anunțul Austriei a picat oarecum din senin pe 18 noiembrie, după ce se rezolvaseră problemele cu Olanda și Suedia. Brusc, în scenă a intrat Guvernul de la Viena, care a comunicat că se va opune prin veto folosind argumente care au fost demontate rapid chiar de Comisia Europeană și de ceilalți parteneri din UE. Cu toate acestea, Austria a rămas mai departe pe poziții chiar și când n-a mai găsit niciun alt motiv.
Totul este cu atât mai bizar cu cât Austria nu se opusese până acum niciodată aderării României la Spațiul Schengen, ba mai mult, în februarie acest an a transmis că susține intrarea țării noastre în acest tratat! De asemenea, pe 16 noiembrie, cu doar două zile înainte de această inexplicabilă schimbare de direcție, Austria aprobase declarația statelor membre Schengen cu privire la oportunitatea extinderii organizației.
Declarația premierului Nicolae Ciucă, făcută cu o zi înaintea Consiliului JAI, vine să pună, de fapt, presiune pe Austria. Această țară a rămas singura care se opune atât introducerii pe ordinea de zi a cererii României, cât și aderării în sine a țării noastre. Viena va trebui să dea explicații tuturor, în condițiile în care nu mai are niciun argument vizibil să se pună de-a curmezișul.
Nicolae Ciucă: „Nu putem menține o stare de neclaritate. Vom merge la vot a Consiliul JAI. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național“
„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles continuăm să facem energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.
La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținereaa fermă a Franței și germaniei. Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri.
Datele inclusiv de la inst europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment.
Înțelegem că problema migrației este foarte sensibilă politic în multe state membre și e nevoie de răspunsuri mai eficiente, însă blocarea accesului României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.
Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur care după aderare va avea mai multe instrumente pentru a ajuta la controlul acestui fenomen.
Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene și celalalte state membre împărătșesc pe deplin această evaluare și au evocat-o la rândul lor în discuțiile din ultimele zile cu cancelarul austriac și ministrul de Interne.
Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine atunci când vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare o decizie pentru România.
Hotărârea noastră de a contriui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit acest lucru de-a lungul anilor.
Experții europeni care au venit în noiembrie și decembrie au confirmat că îndeplinim toate cerințele și asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate și controlăm fenomenul migrației.
Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate informațiile inclusiv Austriei.
Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate, și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru.
Așadar, mâine la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național.“