vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăLumeaCrimeea n-a fost niciodată a Rusiei! A fost anexată de trei ori,...

Crimeea n-a fost niciodată a Rusiei! A fost anexată de trei ori, de către țarina Ecaterina a II-a (1783), Stalin (1944) și Putin (2014)

-

Tovarășe KGB-ist Vladimir Vladimirovici Putin, peninsula Crimeea n-a fost niciodată cu adevărat a Rusiei! A anexat-o mai întâi țarina Ecaterina a II-a, în 1783, apoi Stalin, în 1944, și Satrapia-Voastră, în 2014!

Să vă transmită asta subalternul dvs. de la Ambasada Rusiei din România, tovarișci Valeri Kuzmin! Să vă aducă aminte, dacă ați uitat. Sau să vă informeze, dacă nu știați. Peninsula Crimeea n-a fost cu adevărat nici a Imperiului Rus, nici a URSS, nici a Federației Rusie din zilele noastre.

Acolo nu s-au stabilit rușii de la bun început, ca să vorbiți acum cu nonșalanță și cu nesimțire sfidătoare despre un teritoriu care v-a aparținut de-a lungul istoriei. N-aveți ce revendica, întrucât Crimeea a funcționat ca un stat al tătarilor între 1441-1783.

Iar în urma războiului ruso-turc, desfășurat în perioada 1768-1774, hanatul s-a proclamat independent prin Tratatul cu otomanii de la Kuciuk-Kainargi. S-a întâmplat în 1774. După 9 ani, în 1783, rușii au cucerit întreaga zonă, anexând-o în timpul domniei țarinei Ecaterina a II-a (sau Ecaterina cea Mare, așa cum mai este cunoscută).

- Advertisement -

Mergem mai departe. După Revoluția bolșevică din 1917, Crimeea a devenit o republică fals autonomă în cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse din URSS. Apoi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a transformat statutul peninsulei într-un oblast. A ordonat ca toată populația băștinașă de tătari crimeeni să fie deportată în Asia Centrală, un act barbar recunoscut ca fiind genocid.

Pentru efectuarea groaznicei deportări, scria istoricul Stanislav Țalik, s-au transferat în Crimeea 20.000 de luptători ai trupelor interne NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS): trei regimente motorizate de la Moscova, regimente de pușcași din Kutaisi și Nalcik, un batalion de pușcași cu o companie separată de lunetiști din Erevan, două batalioane de pușcași din Rostov, două regimente motorizate din Baku.

La sfârșitul lunii aprilie a anului 1944, când Stalin pregătea ofensiva spre Berlin, 6.941 de tătari din Crimeea au ajuns forțat în armată, fiind puși să lucreze în construcții. Ulterior, aproape toți acești „soldați” au fost arestați de forțele de securitate sovietice sub pretextul că ar fi niște „elemente antisovietice”. Ostașii armatei roșii erau convinși de propagandă că tătarii din Crimeea sunt dezertori, membri ai unor bande violente, colaboratori ai străinilor.

- Advertisement -

Pe 10 mai 1944, Lavrenti Beria (ministrul afacerilor interne, însărcinat cu serviciile de securitate și represiune în regimul sovietic) i-a trimis lui Stalin un proiect privind evacuarea tuturor tătarilor din Crimeea. La 9 aprilie, Stalin a semnat Decretul nr. 5859ss – „Cu privire la tătarii din Crimeea”.

Au fost acuzați de trădare în masă, de participare la formațiuni militare voluntare create de germani, de luptă cu partizanii sovietici și de facilitarea trimiterii de oameni în Germania. Și, nu în ultimul rând, de pregătirea unei separări violente a Crimeei de URSS, deși, la un moment dat, se rupsese de Uniunea Sovietică, în octombrie 1941, prin retragerea Armatei Roșii.

Potrivit documentelor NVKD, 191.044 de tătari din Crimeea au luat drumul Uzbekistanului. În zece zile, până la 20 mai, operațiunea deportării fusese finalizată. În raportul către Kremlin se scria că totul s-a desfășurat „la un înalt nivel de disciplină și organizare a agenților”.

Lucrurile nu s-au oprit aici. La 2 iunie 1944, Stalin a semnat un nou decret: GKO nr. 5984ss privind deportarea a 37.000 de bulgari, greci și armeni din Crimeea în Kazahstan și în anumite locuri din Rusia.

În total, conform unui raport pe care Beria i l-a expediat lui Stalin (nr. 693/b), au fost deportate 225.009 persoane din Crimeea: 183.155 de tătari, 12.422 de bulgari, 15.040 de greci, 9.621 de armeni, 1.119 de germani și 3.652 de cetățeni străini.

Numai că, în decurs de 10 ani, Crimeea s-a prăbușit. Experimentul lui Stalin cu deportarea tătarilor și a altor etnii s-a dovedit a fi unul catastrofal. Noii locuitori aduși în peninsulă din teritoriile Krasnodar și Stavropol, din regiunile Rostov, Voronej, Oriol, Kursk, Tambov și Briansk (circa 42.000 de oameni) nu s-au putut adapta modelului agricol și astfel n-au reușit să gestioneze în mod eficient acea zonă, mai susține istoricul Stanislav Țalik.

Tocmai de aceea, dându-și seama de fatalitatea acelei situații, noul lider al URSS, Nikita Hrușciov, a trecut Crimeea în 1954 din subordinea RSFS Rusă în cea a RSS Ucraineană. N-a fost nicidecum un „cadou” oferit pe tavă unei țări care nu exista pe hartă. În fapt, RSS Ucraineană făcea parte tot din URSS. Deci, se subordona în totalitate puterii de la Kremlin.

Declarația pe care ați făcut-o luni – „În 1954, Hrușciov i-a dăruit Crimeea. Așa a fost formată Ucraina” – e una aberantă, tovarișci Putin! În primul rând, Ucraina nu exista în 1954 ca stat. Era doar o republică-marionetă, cum sunt acum cele din Donețk și Lugansk. Ținea de URSS. În al doilea, RSS Ucraineană administra Crimeea sub atenta supraveghere a Moscovei. Ucraina este stat independent din 1991, când URSS s-a destrămat.

Ați mai spus o tâmpenie mare cât Kremlinul: „De ce a trebuit să transferăm teritoriile care au fost parte a Imperiului Rus? De ce a trebuit să fim așa de generoși? Și după aceea, să dăm dreptul acestor republic să plece? E o nebunie”.

Cum au ajuns să fie aceste teritorii parte a Imperiului Rus? Asta n-ați mai spus-o, tovarișci Putin! Tocmai ce am scris: prin cotropire, prin violență, prin ucidere, prin anexare forțată, prin deportări criminale. Rușii i-au prigonit pe tătari din Crimeea, nu invers. Nu ucrainenii au anexat Crimeea de trei ori, ci rușii. Și, apropo de România, Polonia și Ungaria, nu ucrainenii au luat părți din aceste state, ci sovieticii, adică în primul rând rușii. Rușii au invadat Polonia. Tot rușii au invadat Ungaria. Și aceiași ruși au dat ultimatum României să cedeze Basarabia și Bucovina de Nord.

Toate aceste grozăvii s-au stabilit la Moscova, nu la Kiev! Iar la Moscova au fost întotdeauna la putere rușii, inclusiv prin adoptarea unor demenți ai istoriri precum georgianul Stalin ori ucraineanul Hrușciov.

În legătură cu România, ați zis așa: „După, înainte și după al Doilea Război Mondial, Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria”. Ați mințit! Repet: Ucraina nu exista înainte de 1991 ca stat independent, ci ca falsă republică aflată sub stăpânirea URSS și implicit a Moscovei.

URSS a dat ultimatum României pe 28 iunie 1940, în care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei. Ultimatumul n-a fost dat de Ucraina, care nu exista ca stat!

URSS a invadat Polonia pe 17 septembrie 1939, nu Ucraina, care nu exista ca stat!

URSS a invadat și Ungaria în 1956, nu Ucraina, care nu exista ca stat!

Atât România, cât și Polonia cunosc situația istorică. Știu că nu Ucraina le-a luat teritoriile, ci URSS-ul condus de la Moscova. Adică, tot Rusia. De aceea, România și Polonia nu condamnă Ucraina, ci o sprijină. Dar condamnă Rusia. O Rusie condusă dictatorial de dvs., tovarișci Putin! O Rusie care continuă tradiția cotropirilor de pe vremea țarinei Ecaterina a II-a și a odiosului Stalin.

Și dvs. acționați în Crimeea tot ca Stalin. Doar că vremurile sunt de așa natură încât nu-i puteți deporta pe băștinașii din peninsulă. Așa că ați recurs la o altă strategie: le-ați confiscat magazinele și le-ați trecut în proprietatea statului, pentru a-i determina să plece. În plus, ați luat și terenurile străinilor și le-ați transferat tot în proprietatea statului, pentru a-i obliga să dispară de-acolo. Model stalinist în toată regula.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Germania blochează Nord Stream 2, Rusia amenință: „Europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz!”. Acum, prețul – deja umflat – e de aproape 800 de euro

* Delirul istoric al lui Putin. Minciunile prin care și-a justificat hăcuirea Ucrainei. I-a criticat chiar și pe Lenin, Stalin, Hrușciov și Gorbaciov, care au fost „prea generoși” cu Ucraina!

* VIDEO. Gafă sau scenariu? Scena istorică de la Kremlin care arată că Rusia a decis nu doar independența, ci și ANEXAREA regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

* AUDIO. Dialog aspru între Grigore Cartianu și Gigi Becali, pe tema vaccinării. „Mor oameni din cauza unor «șoșocari» ca dvs.!”

* Enorma hoție a PSD-istului Băluță: a supraevaluat ilegal veniturile Primăriei cu 17 milioane de euro, pentru putea cheltui „fără număr”!

Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Prim-vicepreședintele ASF a câștigat anul trecut un milion de lei!

* „Mă declar scârbit”. Radu Paraschivescu acuză Digi 24 că, după ce l-a dat afară, se folosește de imaginea lui. Scriitorul are contract, în continuare, cu Digi Sport și Digi FM, din același trust

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (91) / Se strâng cioclii

* Planul criminal: „China trebuie să susțină Rusia emoțional și moral. Va avea nevoie de ea când se va lupta cu SUA pentru Taiwan”. Ordinele Guvernului chinez pentru presă au fost făcute publice, din greșeală, chiar de o publicație a Partidului Comunist

4 COMENTARII

  1. Iar tătarii erau din tată-n fiu în Krimeea!După invazia din sec 13 au ocupat tot litoralul Mării Negre şi al Mării Azov S-a aplicat dreptul celui mai tare! Ukrainienii au fos sub suzeranitate lituaniană, apoi poloneză şi în cele din urmă cu ajutorul hatmanului Hmelniţki , rusă.(nu degeana are un bulevard cu numele lui la Moscova).Dar d-le Cartianu ,vedeţi că prietenii ucrainieni ne fac şi pe noi imperialişti că cică am ocupat Bucovina cu forţa(declaraţia preşedintelui Zelenski).Sute de ani Moldova a avut graniţă cu regatul polonez, până ce URSS ne-a făcut graniţă cu Ucraina!Atenţia la proverbul din străbuni!” Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti!
    Deci mai explicaţi-le şi celor care vă plătesc cum stau lucrurile pe aici prin Est!

  2. Un articol inutil care încearcă jalnic să ia apărarea unui stat slav agresor (prin așa zisa moștenire a unor teritorii furate de la fosta URSS) pe nume Ucraina în conflictul acestuia cu alt stat slav agresor pe nume Rusia, dezinformând prin omisiune. Câteva observații:
    1. Crimeea nu a fost nici a rușilor nici a ucrainienilor de-a-lungul istoriei (așa cum nici Basarabia, nici Bucovina și nici Ținutul Herțe nu au fost parte a acestor state slave);
    2. După Primul Război Mondial noul stat ucrainian creat artificial prin grija austro-ungariei (timp de 2-3 luni) a anunțat că va anexa și Basarabia și Bucovina (pentrucă în cele două regiuni locuiau și ruteni/ucrainieni colonizați de austrieci, deși aceștia erau o minoritate). Noroc că Armata Regală Română era mult superioară bandelor anarhiste ucrainiene înarmate care devastaseră Cernăuțiul în 1918)
    3. După al II-lea Război Mondial frontirele au fost stabilite mai ales funcție de factorul etnic (și NU de dreptul istoric). Singura excepție regretabilă a fost România care, după pacea din 1947, a pierdut 1/3 din teritoriu și populație (deși românii erau majoritari în Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța), URSS nerecunoscându-i României dreptul de beligeranță (deși îl merita). După cum știm cu toții (dar tovarășul ziarist omite să ne spună) Stalin s-a jucat iar cu creionul pe hartă, operând modificări criminale (schimburi de teritorii și populație între RSS Ucrainiană și RSS Moldovenească) cu scopul de a-și impune mai ușor puterea asupra acestor republici. De remarcat că în anii 1949-1953 RSS Ucrainiană și RSS Bielarus au fost state independente recunoscute de ONU la cererea lui Stalin.
    4. În 1992 Ucraina independentă se declară cu nerușinare moștenitoarea (de la URSS) a mai multor teritorii furate (de fosta URSS) printre care și Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Nordul și Sudul Basarabiei (în care cei peste 500.000 de români erau majoritari și autohtoni). Mai mult, apelează la o diversiune (pentru care KGB ar fi invidios) parșivă și ilegală: îi face cetățeni ucrainieni pe toți românii fără să-i întrebe /deși cf.prev.drept.internațional cetățenia se obține doar prin naștere și la cerere/ Normal când a fost creat noul stat ucrainian fiecare cetățean fost sovietic trebuia întrebat ce cetățenie dorește (funcție de țara în care s-a născut!!! Dar oare există normalitate în acest stat creat din rapturi teritoriale?!
    5. Acest conflict armat a început (și personal am avertizat, de peste 20 de ani, factorii de conducere că semnarea tratatului din 1994 între SUA, RUSIA și Anglia pe de-o parte și Ucraina pe de altă parte /alături de pseudotratatul de bună vecinătate româno-ucrainian din 1997/ va duce inevitabil la conflict armat din cauza încălcării mai multor tratate și convenții printre care și ANULAREA efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov din anii 1990-1992) MAI ALES DIN CAUZA UCRAINEI care a încălcat din 1992 încoace toate tratatele internaționale și bilaterale cu privire la respectarea drepturilor minorităților naționale (cu consecințele deosebit de grave care se cunosc), încălcare tolerată cu iresponsabilitate de marile puteri occidentale (care au manifestată o dublă măsură privind condamnarea încălcării drepturiloor omului: una tolerantă față de Ucraina și alta coercitivă față de alte state!). În situația creată, deosebit de gravă, României nu-i rămâne decât să-și ia toate măsurile de autoapărare (a populației și teritoriului în eventualitatea unei agresiuni/probabilă în acest moment) fără a se baza exclusiv pe intervenția NATO.

  3. De câte ori au ieşit umanistul Putin & Co în mass – media şi au anunţat că lumea democratică a înnebunit, că ei, ruşii, nu vor ataca o altă ţară?
    Pe cuvântul lui de kaghebist!
    Că niciodata in istorie nu au făcut-o?
    Că ştirile despre atacarea Ucrainei sunt baliverne occidentalo-americane
    Darmite pe Ucraina, ţara “fraţilor noştri slavi”!? Şi, totuşi au atacat-o!

    Iar propaganda occidentală, ticăloasă, tot pretinde ca exerciţiile militare ruso-beloruse de la graniţa de nord a Ucrainei ar avea ca scop invadarea acesteia din acea direcţie.
    Şi, iaca, chiar aşa a şi fost! Da, dar nu e vorba de atacarea altui stat, ci de eliberarea, dezarmarea şi pacificarea acestuia.

    Când şi-au păstrat ruşii cuvântul dat?

    *In faţa ameninţării armatei germane, leat 1916, România trimite, cu bună credinţă, Rusiei cu documente oficiale şi semnăturile de rigoare, tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive – tezaur pe care oamenii stepei, in stilul cunoscut, au uitat să-l mai înapoieze.

    *Titulescu, in ciuda inteligenţei lui sclipitoare, a avut încredere în ruşi şi a semnat un pact de neagresiune, ca între gentlemeni, cu ministrul rus de externe Litvinov, in 1934, iar cinci ani mai târziu, 1939, tovarăşii de la răsărit au ocupat Bucovina de Nord şi Basarabia.

    *Apoi, in cadrul alianţei militare Pactul de la Varşovia, nu e de mirare că Rusia fără să se gândească de două ori, şi-a atacat proprii aliaţi: Ungaria – leat 1956 şi Cehoslovacia – leat 1968 !!

    *Acum câţiva ani Rusia a intrat in Georgia şi fără prea multe scuze sau explicaţii i-a răpit o parte din teritoriu, o parte din teritoriu, iar pe Armenia, ţară “ prietenă” şi creştină, care nu are şi nu avea intenţii să intre in NATO, a obligat-o să cedeze o parte din teritoriu Azerbaidajanului musulman.

    * Apoi, să amintim ca Rusia a semnat cu Ucraina un tratat la destrămarea URSS, in care se stipula că in schimbul retrocedării de către partea ucrainiană a armamentului nuclear al URSS aflat pe teritoriul ei, Rusia se angajează să-i garanteze aceştia suveranitatea şi integritatea teritorială. S-a ţinut de cuvânt?
    Bineînţeles că nu! Dacă Ucraina nu semna acel tratat şi nu livra Moscovei armamentul nuclear, mă îndoiesc ca smardoiul de la Kremlin mai sărea cu parul în curtea vecinului.

    Chiar acum face fel de fel de ghiduşii pirotehnicee pe teritoriul altor state prietene, respectiv Belarus şi Kazahstan.

    Deci, când şi-a ținut Rusia cuvântul dat sau a respectat tratatele incheiate? Nikagda!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -