Rusia a întocmit deja liste negre cu un mare număr de persoane din Ucraina care urmează să fie lichidate după ce țara va fi ocupată, a anunțat Bathsheba Nell Crocker, ambasadoarea SUA la ONU. Ar fi vorba de politicieni, critici ai Rusiei, disidenți ruși și bieloruși refugiați în Ucraina, precum și minorități religioase, etnice sau sexuale.
Afirmațiile se regăsesc într-o scrisoare pe care emisara SUA i-a adresat-o Michellei Bachelet, comisarul ONU pentru drepturile omului. Despre document a scris în premieră ziarul Washington Post duminică seara, apoi scrisoarea a fost publicată de NBC News.
În raportul înaintat de ambasadoarea SUA comisarului pentru drepturile omului al ONU se menționează: „Avem informații credibile care indică faptul că forțele rusești creează liste cu ucraineni care urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre în urma ocupației militare“.
Americanii consideră că Rusia „îi va viza, probabil, pe cei care se opun acțiunilor rusești, inclusiv disidenții din Rusia și Belarus exilați în Ucraina, jurnaliștii și activiștii anticorupție, precum și populații vulnerabile, precum minoritățile religioase și etnice, dar și persoanele LGBTQI+”.
Ar urma, scrie în documentul respectiv, „încălcări și abuzuri pe scară largă ale drepturilor omului” după ocuparea Ucrainei. „De asemenea, avem informații credibile că trupele rusești vor folosi probabil măsuri letale pentru a dispersa protestele pașnice sau pentru a contracara rezistența pasivă din partea populației civile”, se mai menționează în scrisoare.
Această problemă a fost ridicată prima oară de Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, chiar în fața Consiliului de Securitate al ONU, din care face parte inclusiv Rusia. Într-un discurs ținut săptămâna trecută, dar și pe 15 decembrie, Blinken a atras atenția asupra a ceea ce urmează după ocuparea Ucrainei.
Conform CBS News, trupele rusești au primit deja undă verde pentru a invada Ucraina, iar comandanții armatei fac planurile „specifice” pentru sectoarele lor de acțiune.
Duminică seară, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, președintele american Joe Biden a acceptat „în principiu” un summit cu Vladimir Putin, cu condiția ca până atunci Rusia să nu atace Ucraina.