duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăLumeaIronia prin care cancelarul german l-a ridiculizat pe Putin chiar la Moscova....

Ironia prin care cancelarul german l-a ridiculizat pe Putin chiar la Moscova. Blajinul Scholz a fost mult mai eficient decât ambițiosul Macron

-

Acuzat că se comportă ca un lider slab în criza ucraineană și că tratează Rusia cu menajamente, cancelarul german Olaf Scholz (63 de ani) a dovedit în vizita sa de marți, la Kremlin, că știe să-l pună la punct pe dictatorul rus Vladimir Putin. „A părut că-i și place să facă asta”, constată agenția Reuters, referindu-se la succesorul Angelei Merkel.

Experții politici se întrebau, înainte de vizită, cum se va descurca „blândul Scholz” în vizuina „ursului” rusesc, dat fiind că oficialii ruși sunt cunoscuți pentru faptul că-și tachinează în mod public oaspeții și încearcă să câștige puncte de imagine în fața lor.

Două exemple:

  • în 2007, la întâlnirea cu fostul cancelar german Angela Merkel, Putin și-a adus labradorul, cunoscând frica acesteia de câini;
  • la întâlnirea recentă cu președintele francez Emmanuel Macron, în spatele lui Putin (și, implicit, în fața lui Putin) a fost plasată o statuie a țarului Alexandru II, nepotul țarului Alexandru I, cel care a obținut o victorie istorică în fața împăratului Napoleon I, alungându-i armatele din Rusia.
Macron, Putin și statuia lui Alexandru II

Dar Olaf Scholz a fost neașteptat de combativ în conferința de presă comună cu Putin, din timpul vizitei de o zi la Moscova, chiar dacă și-a păstrat tonul liniștit și măsurat care-l caracterizează.

- Advertisement -

Când Putin a criticat NATO, spunând că a lansat un război în Europa prin bombardarea fostei Iugoslavii în 1999, Scholz a ripostat, spunând că acest lucru a fost făcut pentru a preveni genocidul (referire la persecuția etnicilor albanezi din Kosovo, dar și a musulmanilor din Bosnia).

Putin a plusat, spunând că, în percepția Rusiei, tratamentul aplicat etnicilor ruși în regiunea Donbass, din estul Ucrainei, este un „genocid”, afirmație la care Scholz a zâmbit ironic, sugerând că nici nu trebuie să răspundă la o asemenea gogomănie.

La scurt timp, într-o altă conferință de presă, Scholz a spus, pe un ton serios, că folosirea de către Putin a cuvântului „genocid” a fost greșită.

- Advertisement -

Scholz despre Putin, de față cu acesta: „Am sentimentul că ar putea rămâne în funcție pentru mult timp, dar nu pentru totdeauna!”

Scholz a ironizat chiar și temerile lui Putin privind extinderea NATO spre est, făcând referire atât la faptul că acest subiect nu va fi prea curând pe agenda Alianței, cât și la lunga domnie a lui Putin la cârma Rusiei.

„Nu prea știu cât timp intenționează președintele să rămână în funcție. Am sentimentul că ar putea fi pentru mult timp, dar nu pentru totdeauna!”, a spus Scholz, zâmbet ironic spre Putin.

Întrebat mai târziu de reporteri despre înțepătura la adresa lui Putin, Scholz a zâmbit, spunând că acest lucru a dat savoare discuțiilor „intense” de mai multe ore.

Unii analiști l-au lăudat pe Olaf Scholz pentru că și-a exprimat îngrijorarea față de problemele legate de drepturile civile și s-a întâlnit cu diverși activiști care se ocupă cu drepturile omului.

Olaf Scholz

Au existat însă și voci critice la adresa cancelarului german. Acestea s-au plâns că scholz a cedat prea mult în fața Rusiei, minimizând posibilitatea ca Ucraina să devină membră a NATO.

Totuși, tonul său mai asertiv ar putea contribui la restabilirea credibilității sale ca unul dintre cei mai importanți actori politici din Europa.

Emmanuel Macron a încercat în ultima vreme să-și asume un rol de lider în contextul crizei ucrainene, dar vizita lui Macron la Moscova nu a părut deloc un succes.

Președintele francez nici măcar nu a încercat să dea o replică atunci când Putin, săptămâna trecută, într-o conferință de presă comună, a pus la îndoială afirmația liderilor NATO că alianța este strict defensivă. Putin a enumerat atunci campaniile NATO în Irak, Libia, Afganistan și Serbia, iar Macron a amuțit.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* NATO crede că „retragerea” unor trupe ruse de la granița cu Ucraina e o păcăleală. „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

* Propagandă anti-americană violentă, filo-rusă, făcută de secretarul general al PNL Italia, fost consilier parlamentar al unui deputat PNL

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* A murit, la 62 de ani, „deputatul moților”. În 2019 a venit din spital pentru a vota căderea Guvernului Dăncilă

* TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Comisia Europeană dă șah-mat PSD-ului în subiectul pensiilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (86) / Secretul din pădure

2 COMENTARII

  1. Cred ca motivul pentru care samoderjavnikul de la Kremlin l-a postat pe Macron asa incat acesta sa il aiba permanent pe parcursul intalnirii in fata ochilor pe Alexandru al II-lea, tarul „eliberator(osvoboditel)” este altul decat acela ca acesta era nepotul lui Alexandru I. Daca Putin ar fi vrut sa sublinieze infrangerea lui Napoleon Bonaparte in catastrofala campanie din 1812 si apoi la „Batalia Natiunilor” de la Leipzig ar fi poruncit instalarea statuii lui Alexandru I. Nu. Putin este putin mai subtil decat se crede. La sfarsitul Razboiului Crimeii (1853-1856), arogantul tar Nicolae I, cel care a savarsit agresiunea asupra Turciei si care a dus la coalizarea puterilor Europene in frunte cu Franta se imbolnaveste de suparare ca armata Rusa este evacuata din Principate , invinsa in Crimeea si moare. Rusia este umilita, trebuind sa renunte la statul de protectoare a tarilor romane si sa intoarca Turciei Delta Dunarii pe care o rapise la 1829. Cupa amaraciunii este bauta pana la capat de noul tar, Alexandru II care trebuie sa accepte aceste conditii prin Tratatul de la Paris (1856). Abia 90 de ani mai tarziu Stalin reuseste sa reinstaleze ocupatia „euro-asiatica” in Romania. Putin, viclean si revansard cum il stim, a dorit sa ii transmita lui Macron, sau mai degraba „lui donner une gifle”, ca Rusia nu uita umilinta de la Paris din 1856, cand Napoleon III i-a gonit din Principate, si, in spiritul declaratiilor ambasadorului Tatarintsev de la Stockholm ca si el se c…… pe intentia lui Macron de a deplasa cativa soldati francezi in Romania, si nu in ultimul rand, ca Rusia chiar intentioneaza, prin cererea de evacuare a trupelor NATO din Romania, reinstaurarea unui nou protectorat rusesc in aceasta parte a Europei. Cave canem.

    • Oare de ce tindem mereu sa umflam noi imaginea unor personaje ce raman probabil si ele surprinse de cata profunzime si inteligenta li se pune in spate. Am vazut ca intalnirea cu Scholz a fost in aceeasi sala la aceeasi masa. Tot ceva subtil era acolo? Cine muta statuete de 400 kg prin palate doar ca sa para profund? Cu un lucru sunt de acord: Vladimir Putin a incercat mereu sa-si umileasca oaspetii. Ziaristii au amplificat insa cel mai neinsemnat semn (deseori degeaba) iar restul poporului a construit basmul. Lucrurile sunt mult mai simple si tin de atitudinea de neanderthal a lui Putin. Pe mine ma bucura cumva pentru ca vizitele occidentalilor sunt mai rare si nu se pot lega prietenii intense. Am vazut mica masuta dintre Putin si Bolsonaro ieri. Umilul brazilian a alergat la Moscova (in lipsa prietenului Trump se simtea singur) si si-a facut testul probabil de fata cu Putin. Jalnic. Nu vreau sa sp[un ca lui Putin nu-i sunt la indemana mitocanismele construite de presa aiurea si de cititori cateodata. Dar vreau sa-mi exprim parerea ca el este mult mai din topor decat incearca unii sa-l deseneze. Subtil? Zero! Cat priveste visele si intentiile sale, suntem de acord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -