Se apropie războiul, Rusia pare hotărâtă să atace Ucraina! Președintele SUA, Joe Biden, le-ar transmis celorlalți lideri din țările NATO și UE că Vladimir Putin a decis să declanșeze invazia, care ar putea avea loc în următoarele zile, probabil miercuri. Informația a fost difuzată de „The Guardian” și „Financial Times”, care au citat surse diplomatice.
Serviciile de informații din Occident au ajuns la concluzia că obiectivul cel mai probabil al ofensivei rusești ar fi să încercuiască orașul Kiev, capitala Ucrainei, și să forțeze schimbarea regimului pro-occidental cu unul pro-rus.
O altă concluzie a serviciilor occidentale de informații este aceea că Rusia a masat la graniță și pregătit suficiente trupe pentru a încerca o invazie, inclusiv capturarea Kievului.
Viceamiralul Nils Andreas Stensønes, șeful serviciului norvegian de informații, a declarat că Rusia are în prezent 150.000 de militari în jurul Ucrainei, iar decizia de a ataca îi aparține exclusiv președintelui rus. El a adăugat că rușii „au tot ce le trebuie pentru a întreprinde orice, de la o invazie minoră în estul Ucrainei sau atacuri minore ici-colo la o invazie completă, cu ocuparea eventuală a întregii Ucraine sau a unor părți importante din această țară”, scrie „The Guardian”.
În mediile politico-militare din Occident predomină convingerea că orice intervenție militară ordonată de Putin ar fi concepută pentru a obține o schimbare de regim la Kiev. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un atac fulger, menit să încercuiască Kievul, cu intenția de a forța prăbușirea guvernului președintelui Zelenski și de a încerca instalarea unui regim pro-rus, fără un război urban.
Jack Sullivan, consilierul pe securitate națională al președintelui Joe Biden, a spus vineri, într-un briefing de presă, că liderilor cu care a vorbit liderul american nu le-a fost transmisă informația ca atare, că Rusia a decis invazia Ucrainei, ci doar că există posibilitatea ca Putin să dea acest ordin în curând, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.
„Părerea noastră este că nu credem că a luat niciun fel de decizie finală sau nu știm că a luat vreo decizie finală, dar s-ar putea foarte bine să se întâmple în curând”, le-a spus Jack Sullivan jurnaliștilor acreditați la Casa Albă.
Deși Sullivan susține că administrația americană nu știe dacă președintele rus Vladimir Putin a luat sau nu o decizie finală de a invada Ucraina, consilierul a avertizat că Moscova caută un pretext pentru a justifica o acțiune militară, care, potrivit acestuia, ar putea începe cu un bombardament aerian intens.
Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat Sullivan.
Informațiile publicate de presa internațională pe surse despre o decizie a Moscovei în privința unei intervenții în Ucraina apar în condițiile în care mai multe țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât mai repede. În formula Casei Albe – „înainte să fie prea târziu, mai precis în termen de 24 până la 48 de ore”.
„Der Spiegel”: Conform informațiilor obținute de CIA, Rusia va ataca Ucraina miercuri, 16 februarie
Criza din Ucraina se îndreaptă spre un final dramatic, relatează pulicația germană „Der Spiegel” pe site-ul său, Spiegel.de, citând un comunicat al serviciilor de informații amerciane privind avertismentul de urgență transmis aliaților NATO, legat de atacul iminent al Rusiei asupra Ucrainei.
Potrivit informațiilor „Der Spiegel”, atât CIA (serviciul secret al SUA), cât și armata americană au informat vineri Guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie.
Mai mulți diplomați și oficiali militari din SUA au oferit detalii despre briefing-urile secrete. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și sarcinile pe care urmau să și le asume.
La Berlin nu se cunoșteau inițial informațiile pe care se bazează avertismentul acut al SUA, relatează Spiegel.de. Cu toate acestea, s-a vehiculat că datele prezentate de SUA erau foarte detaliate, confirmate de mai multe surse autorizate.
Autoritățile germane cred totuși că nu se poate prezice singur dacă este vorba despre un atac iminent. Se fac speculații și că SUA ar răspândi în mod deliberat asfel de informații pentru a torpila planurile de atac ale Rusiei.