Întâlnirea dintre liderii PNL și cei ai PSD, desfășurată duminică la Vila Lac, s-a încheiat cu un eșec: PSD refuză, deocamdată, să susțină Guvernul PNL-UDMR în Parlament. Condițiile puse de PSD sunt considerate inacceptabile de PNL, întrucât unele dintre ele sunt populiste și anti-liberale, o „bombă cu ceas” pentru bugetul României.
Întâlnirea de la Vila Lac i-a adus față în față pe patru PNL-iști (Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan) cu trei PSD-iști (Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu, Paul Stănescu).
„Liberalii nu au fost de acord ca cele 10 condiții ale PSD să fie introduse în programul de guvernare și nici cu caracterul temporar (până în februarie) al susținerii acordate de PSD Guvernului Ciucă. Discuția s-a suspendat pentru moment. Discuțiile vor fi reluate cel mai probabil în cursul săptămânii”, au explicat surse politice pentru Hotnews.ro.
Aflați în impas, liderii PNL iau în calcul ca învestirea Guvernului Ciucă să fie împinsă spre sfârșitul săptămânii viitoare. Inițial se preconiză că joi se va da votul în Parlament, dar un calendar realist, în acest moment, ar însemna ca audierea miniștrilor să se facă, în cel mai bun caz, joi sau vineri, în funcție de cum decurg negocierile.
Dificultatea negocierilor este dată de faptul că atât în PSD, cât și PNL există o opoziție puternică împotrica unei înțelegeri parlamentare și guvernamentale între cele două partide.
O bună parte dintre PSD-iști nu sunt de acord cu susținerea necondiționată a Guvernului Ciucă. Marcel Ciolacu pledează în interiorul partidului pentru o susținere din Parlament a Guvernului Ciucă fără ca PSD să intre la guvernare, iar o parte dintre liderii din teritoriu doresc intrarea asumată la guvernare, cu deținerea portofolilor de la Finanțe și Sănătate.
Și conducerea PNL are probleme cu liderii din teritoriu. Ca să-i potolească, și-a asumat că nu va colabora cu PSD nici la nivel parlamentar, nici la nivel guvernamental.
În plus, PNL riscă să-și piardă un număr însemnat de parlamentari dacă își va asuma public colaborarea cu PSD. O asemenea înțelegere ar fi un combustibil electoral formidabil pentru „gruparea Orban” din PNL.
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că Ludovic Orban ar putea să rupă „o parte foarte mică” din PNL și că „doar 10-12 parlamenetari” ar putea pleca din partid. Neoficial, însă, numărul acestora este mai mare. Actuala conducere se teme că numărul ar putea depăși 25-30 de parlamenatri.
Și UDMR mârâie la PNL: mai vrea un minister „greu”
Dincolo de blocajul din negocierile PNL – PSD, există probleme și în relația PNL – UDMR, însă acestea sunt considerate „surmontabile”. Deocamdată nu s-a ajuns la un acord privind împărțirea ministerelor.
Surse liberale susțin că PNL ar vrea să le ofere celor de la UDMR un singur minister în plus, dintre cele 6 preluate de la USR. Kelemen Hunor ar fi de acord, cu condiția să fie un minister cu greutate în Guvern: Fondurile Europene, fie Transporturile. Liberalii n-ar renunța însă la niciunul dintre acestea.
„Problema PNL, în acest moment, nu este câte ministere dă UDMR-ului, ci cum să se înțeleagă cu USR după ce nu s-a înțeles cu PSD”, au declarat pentru Digi24.ro surse apropiate discuțiilor.
Marcel Ciolacu se teme că ar putea plăti cu funcția de președinte al PSD orice înțelegere făcută cu PNL. „E un mare semn de întrebare dacă-l votăm pe Ciucă”, spun surse din partid.
USR nu-și face iluzii: „Șansele de a fi invitați la guvernare sunt zero”
Văzându-se practic refuzat, premierul desemnat Nicolae Ciucă a invitat USR la negocieri, numite oficial „discuții despre programul de guvernare”. Întâlnirea va avea loc luni. Se va pune în discuție inclusiv varianta ca USR să fie invitat la guvernare, deși o decizie a conducerii PNL a stabilit ca Guvernul Ciucă să fie unul minoritar PNL-UDMR.
USR nu-și face speranțe prea mari și vede eșecul negocierilor cu PSD „doar un impas de moment”.
„Discuțiile cu noi sunt ca să ne arate programul de guvernare. Exclus să susținem un guvern minoritar, iar șansele de a fi invitați la guvernare sunt zero”, au declarat surse din conducerea USR pentru Digi24.ro.
Desemnat premier joi, 21 octombrie, Nicolae Ciucă are la dispoziție 10 zile pentru a veni cu Guvernul său în Parlament, pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare (duminică, 31 octombrie).
Pentru învestirea Guvernului e nevoie de 234 de voturi (majoritatea din cei 466 de senatori și deputați), iar PNL și UDMR strâng 163 de voturi, la care se pot adăuga cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de maximum voturi. Astfel, pentru învestirea Guvernului lipsesc 53 de voturi. Iar în Parlament se mai află PAS, USR și AUR.
Ponderea partidelor în Parlament:
- PSD – 157 de parlamentari
- PNL – 134
- USR – 80
- AUR – 43
- UDMR – 29
- Minorități – 18
- Neafiliați – 5 (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 ex-AUR).
PSD a jucat magistral dpdv politic. I-au amagit pe PNL pana i-au lasat in cucul gol atat pe Iohannis cat si pe Citu. Nu mi-am imaginat vreodata ca acesti doi impostori vor fi aruncati la groapa de gunoi a istoriei chiar de catre ciuma rosie. Eforturile lui Iohannis au fost o victorie a la Pirus. Vai de capul lui i-au tras-o ca la Termopile. Nu au vrut Ciolos, uite cum s-au complicat lucrurile. Ciuca este in postura unor numiri din trecut precum Lucian Croitoru sau Liviu Negoita (Livache). PSD forteaza numirea unui guvern propriu, sau de „specialisti”. Problema este ca acum doar PNL si USR mai pot face guvern impreuna. Sah mat. Citu este un prost infatuat care a pierdut pe toata linia acum. O sa fie linsat cu toata gashcacitzofila.
Si uite așa Klaun „va fi nevoit”, pentru binele tărișoarei, să numească PM de la Peee Seee Deee …
Das Ende !
Pas cu pas … 😂😂😂
Apropo, „Un sas, un sas, un sas !” 😂😂😂
In opinia mea este o veste buna. Sper ca PNL sa aibe, macar acum in ultimul ceas, un dram de intelepciune si sa refaca alianta cu USR acceptand conditiile propuse de Dacian Ciolos. Doamne ajuta!
Dar mai e cineva care împinge PNL-ul în gura PSD-ului. „Un sas, un sas, un sas !” 😂😂😂
Chiar si sasul poate indrepta admitand ca a gresit. Teama mea e sa nu se razgandeasca PSD, sau conditiile puse de ciuma rosie sa devina peste noapte ”acceptabile”.