Politica PSD din perioada 2017-2019, de a mări necontrolat veniturile bugetarilor în speranța că va cumpăra liniștea socială cât timp preia controlul asupra tuturor instituțiilor, a generat nu doar un dezechilibru bugetar major, ci și anomalii grave pe piața muncii. Conform directorilor de resurse umane de la companii contactați de Antena3.ro, diferența între salariile bugetarilor și cele ale angajaților la privat a a ajuns, în acest moment, la 2.000 de lei.
Este o anomalie care nu poate fi remediată, pentru că, pe de o parte, statul a acordat măririle de salarii fără să țină cont de rentabilitate și de cheltuielile generate la buget, iar pe de altă parte, companiile private – care funcționează pe principii de competitivitate și profitabilitate – nu-și permit să intre în competiție cu instituțiile publice.
Așa s-a ajuns ca, dintr-un calcul politicianist, România să aibă acum una din cele mai mari diferențe din Europa între salariile medii de la stat și privat.
În acest context, există o emigrare a forței de muncă de la privat înspre stat, care are un sfert din angajații din România. Companiile private se plâng acum că nu mai au mână de lucru.
George Butunoiu, expert în resurse umane, a descris plastic situația: “Explicația e foarte simplă. E politică! Politicienii au cumpărat, pur și simplu, voturile angajaților de la stat. Fiindcă ei sunt un grup foarte compact, cei de la stat și răspund destul de previzibil la orice stimul“.
Specialistul a arătat că această politică nu a dus la decalaj între salarii, dar și la o falie între cele două categorii de angajați, care au ajuns să se privească acum cu dispreț: “La stat nu ai cum să calculezi. În funcție de ce? La companiile private poți să îți calculezi masa salarială în funcție de cifra de afaceri, în funcție de profit… Știi că trebuie să dai atât la salarii, atât la producție, atât la altele… În să la stat nu există astfel de probleme. Sunt două lumi total separate și se privesc unii pe alții chiar cu mult dispreț. Sunt două lumi între care nu prea se trece. Acum, bineînțeles, fiind salariile mult mai mari acolo, încearcă cei din privat să ajungă la stat. Însă invers nu se întâmplă aproape niciodată“.
La privat e ca şi cum nu există sindicate.
Nu!
1. Sindicatele sunt in general aceleasi curele de transmisie intre partid si clasa muncitoare, menite sa distruga intreprinderile si sa destabilizeze statul. Sindicatele au o imensa vina pentru distrugerea intregii economii romanesti dupa 1990.
2. In mult prea multe cazuri sindicatul este o gasca interlopa bine conectata politic.
3. In momentul in care un sindicalist isi ia treaba in serios dispare din peisaj. Cazul Sahleanu. Unul dintre putinele cazuri in care un sindicalist a aparat o intreprindere in fata jafului. Itele afacerii nefiind descurcate niciodata pe deplin dar foarte bine manipulata politic de infractorii pesedisti.
4. O alta problema a sindicalismului este insa participarea sindicatelor in mentinerea unui sistem de recompensare bolnav. Tocmai acest sistem macina energia, creativitatea, pasiunea, curajul.
Cata vreme in Romania plata nu se face dupa cat muncesti, ce valoare are munca ta, cat ai investit sa poti face un anumit lucru, noutatea si complexitatea lucrului pe care il faci Romania va fi saraca doar un rezervor de munca ieftina, o tara redusa la un nivel de existenta botanic. Acest sistem egalitarist si demotivant este unul dintre pilonii de baza contraselectiei.
Deci trebuie bătut tot calul care trage …
Punem pariu că bugetarii își vor împarți intre ei tot bugetul (cum fac acum) indiferent cât s-ar strânge ?
Fă-ne plăcerea și dă-ți un pic jos căciula ca să vedem dacă ai ceva sub ea 😉
Continua jaful găștii de banditi bolșevici PCR și după 32 de ani.
La stat e încă comunismul multilateral dezvoltat pe baza banilor făcuți de capitalistii din privat.