Curtea Constituţională (CCR) a admis miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legislative privind reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT. Legea permitea scăderea vechimii necesare de la 10 la 7 ani.
Votul în CCR a fost strâns: 5-3 pentru admiterea sesizării. Judecătorii care au votat împotrivă au fost Livia Stanciu, Simina Tănăsescu și Daniel Morar. Raportor al CCR a fost Gheorghe ”Giani” Stan, fostul șef al Secției Speciale (SIIJ), un fidel al lui Liviu Dragnea.
Decizia CCR este scandaloasă și iresponsabilă.
Scandaloasă, pentru că nu permite scăderea vechimii de la 10 la 7 ani (pentru intrarea unui procuror în DNA sau DIICOT), după ce în 2018, la dorința lui Liviu Dragnea, a permis creșterea de la 7 la 10 ani.
Iresponsabilă, pentru că va crea o mare criză de procurori în DNA și DIICOT. În plus, va duce la paralizarea unor dosare de corupție sau terorism lucrate deja de procurori intrați în aceste Parchete cu mai puțin de 10 ani vechime.
Cele două efecte majore ale deciziei de azi a CCR:
1. DNA și DIICOT se vor confrunta cu o problemă cumplită de personal, mult mai mare decât cea din prezent. De exemplu, la DIICOT sunt neocupate în acest moment circa 50 de posturi, iar alți 50 de procurori au vârsta necesară pentru pensionare.
2. Dosarele realizate până acum de unii procurori DNA și DIICOT, care au intrat în cele două instituții fără a avea vechimea de 10 ani, ar putea fi contestate în instanță.
Deficit de personal de 40% la DNA și DIICOT
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reuniţi în cadrul Secţiilor Unite, au decis în unanimitate sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
Modificările adoptate de către Senat reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi condiţii de vechime reduse de la 10 la 7 ani pentru procurorii DNA şi DIICOT.
Proiectul mai prevede, printre altele, abrogarea articolului potrivit căruia persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror şi magistrat-asistent, care nu au fost sancţionate disciplinar, au avut numai calificativul „foarte bine” la toate evaluările şi şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, puteau fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior.
DNA şi DIICOT au transmis un Memoriu Amicus Curiae în care susţin că reducerea vechimii de la 10 la 7 ani, pentru accederea într-un post de procuror în cadrul celor două Direcţii, este un demers legislativ necesar. Menţinerea acesteia la 10 ani, în condiţiile existenţei unui deficit de personal de 40%, este de natură să conducă la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt, au avertizat DNA și DIICOT.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat marţi că susţine reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT, având în vedere lipsa „acută” de personal cu care s-au confruntat cele două structuri de parchet, în mod constant, în ultimii ani. Dar nici vocea procurorilor din CSM n-a contat în noua decizie scandaloasă a CCR.
Iar proteste pentru justiţie corectă, cum a fost cel din 10 august 2018, mai rar.
Bla, bla, bla, vai de noi neputinciosii prefacuti, „victimele” lui dragnea bagat pentru nimicuri la inchisoare de mai mult de doi ani! Alianta de guvernare are presedintele tarii, guvernul si majoritate in Parlament. Oricand pot organiza un referendum prin care sa supuna votului romanilor defiintarea CCR si taierea pensiilor si salariilor de lux ale tuturor magistratilor, chiar mai drastic si bagarea la zdup direct a membrilor CCR pentru tradare de tara, Constitutia spunand clar si raspicat ca poporul este suveran in Romania, poporul, nu CCR, nu justitia, nu parlamentul si suveranitatea poporului se manifesta prin referendum. Sa vedeti ce catelusi democratici vor fi membrii CCR dupa un astfel de referendum care le neaga existenta si privilegiile platite de popor. Este evident ca judecatorii in general si judecatorii CCR in special au luat-o razna, singurul care le poate da peste bot este poporul prin vot democratic. Cum pana acum nu s-a organizat un astfel de referendum avem dovezile ca multi latrai din alianta PNL-USR+ care se victimizeaza au interesul ca justitia sa ramana corupta, ei insisi fiind bagati in tot felul de combinatii mafioate! Solutii exista, nu exista vointa politica!
Aveti perfecta dreptate, subscriu!
Romania , inca se afla din pacate sub influenta rusa.
Pana când mai conduce țara acest CC al PCR ? Cine i-a ales pe acești bolșevici să ne conducă ??