DNA l-a reținut miercuri și pe Petre Neacșa, director al Direcției economice din Ministerul Transporturilor. Procurorii îl acuză de luare de mită în dosarul navelor cumpărate la suprapreț din bugetul public de către ARSVOM. Neacșa a fost secretar general în Ministerul Transporturilor, impus de fostul ministru Răzvan Cuc (PSD), dar a demisionat în noiembrie 2017, fiind „retrogradat” ca șef al Direcției economice.
Potrivit DNA, Petre Neacșa a încasat 460.000 de lei de la unul din afaceriștii care au vândut navele supraevaluate statului român.
În aceeași speță, reținut este și directorul ARSVOM (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare), Daniel Manole, care și-a tras comision de 2.000.000 de lei la achizițiile respective.
În total, statul român a plătit 85 de milioane de lei pe 4 nave cumpărate printr-o suveică de firme de apartament, care făcuseră tranzacții fictive.
Rădăcinile afacerii duc însă către politicieni PNL care îl țineau în brațe pe directorul ARSVOM și aveau legături cu firmele-fantomă care vindeau navele, dar și către omul pe care Dragnea l-a pus în 2017 șef la ANAF – Bogdan Stan –, azi consilier la Curtea de Conturi.
Comunicatul DNA despre arestarea directorului Petre Neacșa
„În cauza mediatizată prin comunicatul 636/VIII/3 din 30 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 iulie 2021, a inculpatului
NEACȘA PETRE, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În contextul menționat anterior, în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, a primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul a primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 08 iulie 2021, inculpatul Neacșa Petre urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.“