Un tânăr de 24 de ani din Bacău se zbate zadarnic, de 5 ani, să scape de satutul de datornic la Biroul de Credite după ce, în 2016, altcineva a făcut un împrumut „doar cu buletinul“ pe numele său, relatează Ziare.com.
Cazul, foarte frustrant, este relevant pentru că situații similare se întâlnesc pretutindeni în România, din cauza proastei legislații bancare. Practic, oricine și oricând se poate trezi într-o situație similară. Presa din România e plină, în ultimii ani, de știri cu astfel de cazuri în care infractori izolați sau organizați în rețele, adesea cu complicitatea funcționarilor, a brokerilor de credite, iau bani folosind datele altor persoane.
Băcăuanul a intrat în viața de adult direct ca datornic la instituții bancare, deși abia făcuse majoratul. La 19 ani, după ce a terminat liceul, a mers la o bancă pentru a face un mic credit de nevoi personale: își dorea un telefon mobil “mai deștept”, deoarece salariul din acel moment nu-i permitea să și-l cumpere “cu banii jos“.
Numai că banca l-a refuzat, anunțându-l că figurează deja la Biroul de Credite cu datorii către un IFN (Instituție Financiară Nebancară). Cineva făcuse credit „doar cu buletinul“, dar dând datele tânărului Ștefan. Bineînțeles că escrocii n-au plătit ratele (care includ o dobândă foarte mare), așa că băiatul s-a trezit în situația incredibilă de a se zbate să-și demonstreze nevinovăția.
Poliția a făcut dosar penal care a poposit într-un sertar de procuror. De 5 ani, victimele așteaptă ca instanța să le șteargă statutul de datornici
Victima a mers la Poliție, s-a făcut dosar penal care a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, apoi totul s-a oprit într-un sertar.
De atunci au trecut 5 ani, Ștefan a aflat că mai sunt și alte persoane în aceeași situație, iar statul român “lucrează” la caz. Între timp, ajuns la 24 de ani, tânărul spune că nimeni nu-l ascultă fără o decizie judecătorească, n-are acces la finanțare și întâmpină o grămadă de probleme.
Cazul e simplu, iar firul ar trebui să ducă în primul rând către IFN-ul care a acordat respectivele credite. Ancheta a relevat că banii au fost acordați cel puțin neglijent, dacă nu cumva în complicitate, pe baza unor acte evident false, niște copii după buletin evident trucate, în care cineva înlocuise CNP-ul personal cu CNP-ul victimelor.
Păgubașul povestește: “Am aflat că o persoană a cumpărat ceva, de pe eMag, folosind datele mele personale. De fapt, doar CNP-ul, pentru că respectivul își confecționase, într-un mod neglijent, folosind programul extrem de simplu Paint, un act de identitate cu o altă poză, de-a lui. De atunci, nu pot să fac nimic, nici pentru Prima Casă, pentru nimic! Aștept, din 2017, să se rezolve cazul și mi se spune că dosarul este în atenția Parchetului. Și atât!“.
Dosarul trenează tot dintr-o eroare a procurorilor, care au găsit toate dovezile acasă la infractori, dar i-au lăsat liberi. Între timp, escrocii au dispărut
Biroul de Credite l-a informat déjà că, până nu prezintă un document de la instanță care să arate că nu e vinovat, nu poate accesa niciun credit.
Culmea e că Poliția și procurorii știu foarte clar cine a comis respectivele infracțiuni, dar dosarul trenează de 5 ani tot din cauza anchetatorilor. Aceștia au descins la escroci acasă, le-au făcut percheziții, au descoperit instrumente electronice de stocare a datelor, declarații de venit false, dovezi ale comenzilor făcute pe Internet cu creditele obținute folosind datele altor persoane. Și, cu toate acestea, nu au luat nicio măsură preventivă împotriva infractorilor, iar aceștia au dispărut între timp și sunt de negăsit.
Culmea e fosta colegă de liceu a păgubașului și mecanicul auto cu care aceasta a întocmit falsurile și-au luat chiar un telefon mobil cu creditul la IFN făcut pe numele băiatului. Prin aceeași metodă au mai fost țepuite încă 9 persoane. Toată lumea figurează acum la Biroul de Credite și așteaptă ca procurorii să se pună în sfârșit în mișcare și să trimită dosarul în instanță.