La două zile după Paște, discret, s-a stins un jurnalist de forță al anilor ’90: Radu Ciobotea. Reporter de front în fosta Iugoslavie. Un adevărat reper de profesionism în gazetăria din Banat, cu contribuții remarcabile în presa centrală. În ultimele două decenii a scris cărți valoroase, a lucrat în diplomație și a format, ca profesor, generații de jurnaliști.
Jurnalistul, scriitorul, profesorul şi diplomatul Radu Ciobotea (60 de ani) a decedat marţi, la Spitalul Judeţean din Timişoara, în urma unei septicemii.
Radu Ciobotea a fost internat din cauza unei infecţii. Medicii n-au putut însă să-i salveze viaţa, chiar dacă jurnalistul nu împlinise încă 61 de ani.
Absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Univeristăţii de Vest din Timişoara (1984), Radu Ciobotea a făcut presă la nivel de vârf în anii ’90. A lucrat, ca reporter, editor și mentor, la publicații importante ale vremii: săptămânalele „Flacăra” şi „Expres Magazin” și cotidianul „Evenimentul zilei”. A condus Ediţia de Vest a ziarului fondat de Ion Cristoiu în 1992.
În perioada 1991-1999, Radu Ciobotea a fost corespondent de război pe fronturile din fosta Iugoslavie (Croaţia, Bosnia şi Kosovo).
A lucrat și în televiziune, ca redactor-șef la TvT 89. A condus și săptămânalele „Bănăţeanul” şi Diasporaro (Londra).
Și-a desăvârșit studiile prin două doctorate pentru care a muncit cu patimă, ambele în domeniul literelor – la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi la Université d’Artois (Arras, Franţa).
Radu Ciobotea a cochetat și cu diplomația, fiind director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris, apoi consul al României la Bălţi (Republica Moldova).
În ultima perioadă a predat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.
Radu Ciobotea era căsătorit și avea doi copii minori.
Volume publicate de Radu Ciobotea
- 1995: „Întoarcerea la Shaolin”
- 1996: „După Revoluţie, târziu”
- 1998: „Război fără învingători” (cu o ediție franceză)
- 2003: „Pantera roz rămâne în vitrină”
- 2003: „Război cu Doctor Blues”
- 2005: „Reportaj şi literatură. Eseu asupra reportajului românesc şi francez interbelic”
- 2006: „Apărătorii” (2 volume)
- 2006: „Reportajul interbelic românesc. Senzaţionalism, aventură şi extremism politic”
- 2013: „Reportajul. Tehnici de redactare”
- 2019: „Diaspora. Furia iubirii”
- 2019: „Penumbra. Eseu de istorie a culturii”.