Doi caiaciști ieșiți la plimbare pe Dunăre au avut parte de o întâmplare absolut neobișnuită, pe care au reușit s-o și filmeze: au găsit doi vulturi codalb – cea mai mare specie de pasăre din România – căzuți în fluviu. Richard Varga și Klaudia Kis au reușit să-i salveze pe cei doi vulturi, ducându-i la mal.
Filmul a fost postat pe contul de Facebook „Endurance Missions by Kayakcrazyric”. Pe parcursul neașteptatei operațiuni de salvare, protagoniștii nemaipomenitei întâmplări au avut și un “dialog” amuzant cu cei doi vulturi. Animalele, vizibil epuizate, s-au urcat pe vârful caiacului, dar imediat cum își recăpătau puțin puterile, încercau să se îndepărteze de oameni aruncându-se din nou în apă. “Stai acolo, prăpăditule! Te duc eu la mal! Băiete, stai cuminte, că acum ajungem!”, îi dojenea omul din ambarcațiune, apropiindu-se pentru a-i ajuta să se cațere din nou pe vârful bărcii.
Filmul cu înregistrarea evenimentului, postat pe 11 aprilie, a fost însoțit de un scurt comentariu pe Facebook: “Așa am reușit să salvăm 2 vulturi de azi, la km 836 pe Dunăre. Așa cum a comentat cineva: «Cam înfricoșător, dar mișto». Cât de mare este șansa să vedeți un vultur să «înoate»? Cât de mare este șansa de a vedea 2 vulturi în apă? Apropo, ei folosesc tehnica fluturilor. Dar erau deja la distanță mare, aveau o problemă. Erau împreună. Probabil că încă se luptau în apă. Trebuia să fim foarte atenți. Sunt prădători cu gheare foarte mari. Dacă ne apucau în timpul operațiunii de salvare, puteam avea nevoie și noi să fim salvați. (Caiacul are zgârieturi adânci.) Am încercat mai întâi cu frânghia. Nu prea am reușit. Apoi am încercat să umblăm în fața lor și să-i lăsăm să urce singuri pe punte. Acest lucru a funcționat. Abia așteptau să ajungă la țărm, voiau să zboare prea devreme. Erau prea uzi. Dar, până la sfârșit, erau în siguranță pe țărm”.
Codalbul este regele prădătoarelor înaripate din România. Ajunge la 80-100 de centimetri, cu o anvergură a aripilor de 200-250 de centimetri. Masculii cântăresc 3-5,5 kilograme, iar femelele sunt mai mari, ajung la 4-7 kilograme. Au coada albă, un cioc galben foarte puternic, încovoiat spre vârf, și ghearele galbene. Codalbul trăiește mai ales în Deltă și în preajma Dunării, unde are vânat din belșug. Se hrănește cu pește, broaște, șerpi, păsări, rozătoare (chiar iepuri și popândăi) și cadavre. Își face cuib în arbori, în apropierea cursurilor de apă.
MINUNATĂ faptă, SUPERBĂ filmare!
Bietele păsări, cum se mai chinuiau…
FELICITĂRI caiaciștilor-sufletiști!