Pentru prima oară după 13 luni de pandemie Covid-19, la Aeroportul Internațional Constanța, de la Mihail Kogălniceanu, a fost reluată operarea rutei aviatice de pasageri Istanbul – Constanța – Istanbul, a companiei Turkish Airlines. Durata călătoriei este de circa o oră. Deocamdată vor fi două curse dus-întors pe săptămână, vineri dimineața și duminică seara.
Orar de zbor – vineri
- Plecare Istanbul: 8.30 / Sosire Constanța: 9.35
- Plecare Constanța: 10.25 / Sosire Istanbul: 11.35
Orar de zbor – duminică
- Plecare Istanbul: 20.30 / Sosire Constanța: 21.35
- Plecare Constanța: 22.25 / Sosire Istanbul: 23.35
De la Istanbul, Turkish Airlines are 400 de destinații, în 120 de țări de pe toate continentele
Prima cursă Turkish Airlines după „pauza de pandemie”, pe ruta Istanbul – Constanța, a adus la Aeroportul Intenațional Constanța – Mihail Kogălniceanu numai 13 pasageri. Dar la plecare, spre Istanbul, s-au îmbarcat 57 de persoane.
În anii din urmă s-a constatat că există o cerere foarte mare a locuitorilor din Dobrogea pentru zborurile către destinațiile externe. Deja s-au făcut multe rezervări și trendul este crescător, pentru că vine începutul verii, așadar al vacanțelor estivale, și mulți locuitori din Dobrogea își achiziționează bilete pentru a zbura de pe Aeroportul Kogălniceanu.
Constănțenii, românii în general, nu zboară întotdeauna doar până la Istanbul. Acesta este un “hub”, un “nod aerian”, iar majoritatea pasagerilor Turkish Airlines se îndreaptă către alte țări, de pe întreaga planetă: 400 de destinații, din 120 de state, de pe toate continentele, căci Turkish Airlines este, de ani de zile, cea mai activă (ca număr de: destinații, zboruri regulate și călători) companie aeriană din Europa.
De exemplu, din Istanbul, pentru români, Antalya este o destinație foarte populară. În plus, în Constanța sunt mulți marinari care se întorc acasă cu Turkish Airlines sau care circulă cu avioanele companiei oriunde în lume.
Orele de sosire la și plecare de la Istanbul au fost astfel alese, încât românii să prindă conexiuni către, respectiv dinspre Europa, cele două Americi, Asia și Africa.
Prețul biletelor nu este mare în raport cu calitatea serviciilor, iar agențiile de turism vând chiar cu o treime mai ieftin
Momentan, prețul biletului dus-întors cumpărat direct de pe site-ul Turkish Airlines este în jur de 150 de euro. Este un tarif foarte bun, ținând cont de serviciile de calitate oferite de compania Turkish Airlines, care nu este un operator aerian low-cost. Se vor aplica, în timp, și promoții consistente.
Dar prețul biletului este mai mic prin agențiile de turism. De exemplu, o cunoscută agenție cu sediul în Constanța vinde biletul de Istanbul cu 99 de euro, tur-retur.
Aceeași agenție vinde și pachete turistice, pentru o minivacanță la Istanbul, cum ar fi cel pentru perioada 23-25 aprilie: cu 144 de euro de persoană se oferă și un “city break” la Istanbul, pe lângă transportul cu avionul de pe Aeroportul Kogălniceanu, pe ruta Constanța – Istanbul și retur, și cazare două nopți la un hotel de 4 stele din Istanbul, cu mic dejun inclus, plus bagajul de cală, cel de mână și taxele de aeroport incluse.
Celor care locuiesc în județul Tulcea, agenția le oferă, prin serviciul “Direct Aeroport”, posibilitatea transferului către Aeroportul Mihail Kogălniceanu și retur. Se asigură transportul pasagerilor din municipiul Tulcea sau din Babadag, Isaccea, Mahmudia și Murighiol, pentru orice destinație, inclusiv spre aeroportul din județul Constanța.
În funcție de numărul de pasageri și dacă se vor face suficiente rezervări, vor fi reduceri în continuare. De exemplu, Turkish Airlines are discount–uri foarte mari pe rutele Istanbul – America, tocmai pentru că există numeroase solicitări pentru aceste destinații.
Directorul Aeroportului Kogălniceanu: „Sperăm să reluăm în curând și cursele interne, dar și Londra și Tel Aviv”
Bogdan Ionuț Artagea, directorul Aeroportului Internațional Constanța – Mihail Kogălniceanu, a declarat că dorește renașterea “hub”-ului de la Constanța, continuând în această primăvară prin:
- redeschiderea curselor de Londra (prin compania low-cost maghiară Wizzair, la 1 mai)
- reluarea curselor interne la începutul sezonului estival pe litoralul nostru;
- găsirea de noi soluții de conexiuni aviatice internaționale, în Europa și chiar în Asia (Orientul Apropiat/Mijlociu, Tel Aviv).
Argumentele lui Bogdan Ionuț Artagea
“Prima cursă cu Turkish Airlines, pentru Istanbul, înseamnă mult, pentru că știm foarte bine că Istanbul este un hub foarte mare. Putem zbura oriunde în lumea asta, din Istanbul. Este meritul domnului Arman Ahmet Akpînar, directorul general pentru România de la Turkish. Înseamnă foarte, foarte mult.
Sunt 6 ani deja de când Turkish Airlines este prezentă pe acest aeroport, cu un an de pauză în urma situației pandemice, dar sperăm ca de aici înainte numărul frecvențelor să crească, de la două pe săptămână să încercăm să revenim la trei sau chiar patru pe săptămână, evident, în funcție de modul în care vor evolua lucrurile.
O să atragem și alte curse. Știm deocamdată sigur că ungurii de la WizzAir vor relua cursele Constanța – Londra, pe sau imediat după 1 mai. Avem și curse stabilite pentru Cluj-Napoca și suntem în discuții avansate cu foarte multe companii pentru a avea curse interne în vara asta. Sperăm să se aprobe și cursa de Tel Aviv, va fi un nou început.
Președintele Comunității Elene Elpis, din Constanța, face demersuri să existe și zboruri cu Grecia, spre și dinspre Atena sau Salonic.
Totul este foarte greu din cauza pandemiei. Sperăm să repornim motoarele pe aeroport și să se zboare cât mai mult. Se merge cu test PCR momentan, dar sperăm ca măcar în Turcia să se poată călători, în viitor, fără aceste condiții. Avem aceste promisiuni.”
Managerul general pentru România al Turkish Airlines: „Suntem pregătiți să-i însoțim pe români oriunde în lume!”
Ahmet Akpînar, manager general pentru România la Turkish Airlines, a ținut șă sublinieze că este entuziasmat de redeschiderea colaborării între aeroportul de la Mihail Kogălniceanu și compania aeriană din Turcia. El a precizat că dorește să mărească frecvența curselor companiei Turkish Airlines pe aeroportul de la Constanța.
“România este, în Estul Europei, cea mai importantă țară pentru Turkish Airlines! Constanța este un oraș istoric și suntem siguri de potențialul orașului și al României. Suntem pregătiți să-i însoțim pe români oriunde în lume! Vom opera, la început, două zboruri pe săptămână și vom mări capacitatea în timp. Noi avem zboruri Istanbul – Constanța de 6 ani și aceasta este prima cursă de la debutul pandemiei de Covid-19. Pentru anul trecut, am oprit toate operațiunile în România pentru câteva luni și apoi am reluat zborurile din București și ulterior am început să operăm în Cluj-Napoca, iar acum este timpul pentru a relua și rutele din Constanța spre Istanbul.
Așadar, operăm acum în trei orașe românești, inclusiv în Constanța, iar pe termen lung dorim să operăm și în alte orașe, însă, momentan, din cauza pandemiei, vom încerca să revenim la capacitatea normală de operare.
Zburăm în 120 de țări, avem 400 de destinații, așadar pasagerii vor putea să găsească legături din România către tot globul. Desigur, la fel și către România.
Prețul unui bilet Constanța – Istanbul va fi în medie de 150 de euro, dacă-i cumpărat direct de la companie, dar în timp se vor aplica, așa cum obișnuim noi, inclusiv consistente promoții.”
Măsuri sanitare antipandemice de 5 stele, în avion și la îmbarcare-debarcare
Turkish Airlines a implementat măsuri de protecție și siguranță sanitare de 5 stele, la bordul navelor și la îmbarcare-debarcare. Toate bagajele sunt scanate și dezinfectate automat, iar la bord există reguli sanitare stricte, inclusiv pentru serviciul de catering. Toată mâncarea oferită pasagerilor în timpul curselor este împachetată, nimic nu mai este deschis înainte.
În hub-ul Turkish Airlines din Aeroportul Istanbul, întreaga zonă este controlată de echipe care dezinfectează totul, inclusiv bagajele și avioanele. După fiecare zbor, se dezinfectează scaunele și, în general, toată aeronava.
Toți pasagerii cu vârsta de peste 6 ani care călătoresc spre Turcia trebuie să prezinte la îmbarcare un test PCR negativ. Eșantionul pentru test trebuie să fi fost prelevat în termen de 72 de ore înainte de plecarea programată a pasagerului din țara de origine. Așadar, testul este valabil și la retur, dacă plecarea este vineri și întoarcerea duminică seara.
Aeroportul Kogălniceanu a rezistat bine în pandemie: doar 5% scădere de trafic anul trecut, față de 2019!
Aeroportul Internațional Constanța, de la Mihail Kogălniceanu, este cel mai mare din sud-estul României și, prin urmare, reprezintă un obiectiv strategic de interes național, care asigură infrastructură și servicii necesare permanente (24 de ore din 24, 7 zile din 7) atât pentru traficul aerian comercial, cât și pentru Forțele Aeriene Române (FAR) și pentru partenerii militari americani și, în general, din NATO.
Într-o industrie grav afectată de pandemie, în care procentul zborurilor comerciale la nivel mondial a scăzut anul trecut, în primele trei luni de pandemie, la 10% față de perioada similară din 2019, pentru ca în prezent să se afle în jurul a 40 de procente, aeroportul constănțean a avut o activitate cu doar 5 procente mai redusă în 2020, față de 2019.
MAFIILE de la Metrou și de la firmele-de-salubritate își… joacă ultima carte în RĂZBOIUL cu NOUA PUTERE POLITIC-ADMINISTRATIVĂ de la Primăria-Generală și din sectoarele 1, 2 și 6: ȘANTAJUL cu… „PUNEREA-N-CAPUL-PRIMARILOR” a populației!!!!!!
„REGII-GUNOAIELOR” (de la „Romprest”) au încercat, pentru început, la Sectorul 1, dar… franțuzoaica i-a pus cu botul pe labe, în Instanță!
Apoi, altă firmă de salubritate a încercat la 2, adică în sectorul celuilalt primar al Alianței U.S.R.-P.L.U.S.: NICI-O ȘANSĂ, nici acolo!
Acum încearcă să îngenuncheze… direct Primăria-Generală (!): NU există altă soluție decât INSTANȚA-de-JUDECATĂ!!!!!!!
SCUZE, comentariul era pentru articolul cu gunoaiele aruncate de „Romprest” în parcul bucureștean Herăstrău!!!!!!