Printre schimbările majore în sistemul de sănătate din România anunțate luni de ministrul Vlad Voiculescu este și aducerea unui expert român care lucrează de peste zece ani la Oxford. Acesta urmează să preia poate cel mai fierbinte “cartof” din sistemul sanitar: Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Anunțul a fost făcut de Vlad Voiculescu luni, într-un interviu acordat pentru epochtimes-romania.com: „La Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vom aduce un expert de la Londra care lucrează acolo de mai bine de zece ani. Lucrează la Londra, în Oxford. Un expert român în politici publice de sănătate, român stabilit în Marea Britanie, care cred că a lucrat în cel puţin 10 ţări pentru strategii de sănătate şi pentru politici publice de sănătate. Este vorba de domnul Adrian Gheorghe. Invit pe oricine să verifice CV-ul dumnealui, care sunt capabilităţile acestui domn, eu unul sunt foarte mândru şi bucuros că o astfel de persoană ni se alătură în ceea ce încercăm să facem aici“.
Noul șef al CNAS nu e „de-al lor”: și-a luat doctoratul pe bune, la Birmingham, a fost cercetător la London School of Hygiene and Tropical Medicine și acum lucrează la Imperial College London
Adrian Gheorghe are 35 de ani și a mai lucrat cu Voiculescu la minister în 2016, când cel din urmă a fost ministru în guvernul Cioloș. Gheorghe a participat atunci la elaborarea mecanismului de feedback al pacientului.
Noul șef al CNAS este specializat în finanțarea sistemului de sănătate, evaluarea economică a intervențiilor de sănătate publică și impactul economic al bolii.
Începând din noiembrie 2018, Adrian Gheorghe este Senior Health Economist în Departamentul de Epidemiologie și Boli Infecțioase de la Imperial College London. Are un doctorat obținut în 2013 la Universitatea din Birmingham.
Timp de doi ani a fost cercetător în evaluare economică la Departamentul Sănătate Globală și Dezvoltare din London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Ce găsește expertul de la Londra la CNAS? Incompetență, o instituție politizată, profund detestată de medicii din România, sursă de probleme și niciodată de soluții, mereu zguduită de scandaluri de corupție
Ce găsește însă acest om acasă, în România? CNAS este o instituție realmente detestată de întregul aparat medical. Gestionează o platformă online care a înghițit sute de milioane de euro ca să fie nefuncțională din prima secundă de la lansare. Sistemul e tot timpul blocat și, ca un blestem, nimeni nu a părut până acum capabil să-l facă funcțional. Medicii privesc CNAS ca pe un parazit, o instituție intermediară care le generează doar probleme și niciodată ușurarea muncii.
Instituția este foarte puternic politizată. Este nu doar un refugiu al pilelor pe linie politică, dar și înțesată de foști ofițeri MAI și din serviciile de informații ieșiți la pensie și refugiați aici, unde e puțin de muncă și mult de câștigat.
Numeroase scandaluri au zguduit CNAS de-a lungul anilor. Vaste rețele de corupție, vizând decontări ilegale de zeci de milioane de lei, fraude și servicii fictive au fost destructurate de-a lungul timpului de procurori.
În instituție, însă, rezervorul de infractori pare inepuizabil, pentru că mereu se găsesc alții să o ia de la capăt, iar scandalurile se repetă sistematic, cu aceeași problemă: corupția.