vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsMarinarul român răpit în Golful Guineei a fost eliberat după 40 de...

Marinarul român răpit în Golful Guineei a fost eliberat după 40 de zile și va reveni în țară

-

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a anunțat sâmbătă că marinarul român răpit în largul coastelor statului vest-african Togo, pe 29 noiembrie 2020, a fost eliberat și va fi repatriat în zilele următoare.

Tancul petrolier Agisilaos, aflat în marș, a fost atacat de pirați în Golful Guineei, din Oceanul Atlantic, la sud de Lomé, capitala togoleză, iar 4 membri ai echipajului, printre care și un român, au fost răpiți.

Comunicatul MAE

„În continuarea informaţiilor comunicate cu referire la incidentul produs la data de 29 noiembrie 2020, în largul portului Lomé (Republica Togo), în care a fost implicată nava Agisilaos, incident în cadrul căruia un cetăţean român, membru al echipajului navei menţionate, a fost răpit, Celula de Criză interinstituţională, convocată imediat după incident din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, informează că cetăţeanul român a fost eliberat şi urmează să fie repatriat în zilele următoare.

Pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român, Celula de Criză interinstituţională a întreprins, de la convocarea acesteia şi până la eliberarea cetăţeanului român, demersuri specifice, în cooperare cu compania angajatoare şi cu parteneri internaţionali.

Totodată, Ambasada României în Nigeria întreprinde toate demersurile necesare pentru efectuarea formalităţilor specifice în vederea revenirii cetăţeanului român, în siguranţă, în ţară.”

- Advertisement -

Deși nava a încercat să scape prin manevre evazive, pirații au urcat la bord și au răpit 4 navigatori

Marinarul român a fost răpit de pirați în estul Oceanului Atlantic, la 40 km de coasta apuseană a Africii, împreună cu un rus și doi filipinezi. Cei patru navigau pe tancul petrolier Agisilaos (pavilion Insulele Marshall), cu un echipaj de 23 de persoane: români, ruși și filipinezi. Incidentul a avut loc în Golful Guineei, din estul Atlanticul, în largul coastelor statului Togo.

Atacul asupra tancului petrolier Agisilaos a fost raportat în seara zilei de 29 noiembrie 2020, în timp ce vaporul se afla în marș, la 5 mile marine (9,2 km) de limita vestică a Golfului Guineei și la 22 de mile marine (40,7 km) vest de țărmul statului Togo.

„Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea piraților, prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul a avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, cetățeni români, ruși și filipinezi”, a transmis din Constanța, la vremea respectivă, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN).

- Advertisement -

După atac, nava a intrat în port în siguranță, cu restul echipajului la bord. Toate autoritățile au fost imediat notificate.

Vasul venea de la Port Elizabeth (Africa de Sud), acostase la Pointe-Noire (Republica Congo) și se deplasa spre Lomé (capitala Republicii Togo).

Golful Guineei, raiul piraților

În largul coastelor Africii, pirateria s-a mutat, în ultimii ani, de la est la vest. Marinarii cer securizarea zonelor periculoase

A fost cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu un total de 122 de marinari răpiți de pe nave!

Adrian Mihălcioiu, președinte SLN (Free Trade Union of Seafarers) și inspector regional ITF (International Transport-Workers’ Federation) declara atunci:

“În ultimii ani, coasta de vest a Africii a luat locul celei de est (Somalia) în privința pirateriei, de cele mai multe ori finalizată cu sechestrări sau răpiri de echipaj navigant.

În România, Sindicatul Liber al Navigatorilor, împreună cu organizațiile navigatorilor din întreaga lume, reunite în organizația profesională  ITF, cu sediul la Londra, consideră că zona Golfului Guineea trebuie securizată cât mai urgent.

Pirateria este un real pericol pentru marinari. Nu de puține ori, aceste atacuri barbare au dus la pierderea vieții unor navigatori, în ciuda faptului că răpirile vizează direct un scop material, acela de a obține sume de bani de către răpitori”.

Nava Agisilaos

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Bine că s-a rezolvat cât-de-cât (!) cu celeritate…

    Alți marinari (inclusiv destui… ROMÂNI!!!) răpiți de pirați (până de curând: în cealaltă extremitate a „Continentului-Negru”, cea orientală, în largul „Cornului-Africii”/Somaliei) au avut parte de perioade și mai lungi de sechestrare/prizonierat!

  2. Probabil le-a fost lene sa monteze sîrmă ghimpată (din cea americană, cu ”cuțite”) și ”bărbițe” (3-4 saule in fiecare bord, prinse de un școndru sau țeavă și care duc pînă la pupa) care se înfășoară pe elicele ambarcațiunilor ce vor să abordeze vaporul.

    • BRAVO!!!!! Te salut cu (MULT!) RESPECT, „marinero”-bătrân ce ești! (Ești… „DE-AL MEU”!!!!!!)

      Daaa’…, știi cum e (ȘI– !!! – „pe-baltă”…): de la comandant până la „ultimu’-matelot”, nimeni nu face… NIMIC din ceea ce… NU-I scris (ca OBLIGAȚII!!!) în CONTRACT(ul-de-muncă/angajare)!

      Dacă-i s-o luăm așaaa…, ar putea și compania/armatoru’ săăă… angajeze/PLĂTEASCĂ, în zonele dovedit-PERICULOASE, o formă de pază-și-protecție (la-bord sau chiar pe supraveghere-exterioară), daaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!!!!!!!! (Unele companii, alea MARI…, chiar… o fac!)

      P.S. – Și-ncă o dată, pentru cei care NU știu: navigatorii din marina… CIVILĂ (!!!) de-astăzi NU (MAI) sunt… (ȘI-)MILITARI (bineînțeles că… NICI NU SUNT PLĂTIȚI PENTRU ASTA!!!!!!!), ca până pe la începutu’ secolului XIX! (NU mai e ca-n… filme, alea cu Errol Flynn sau ca-n SUPERBUL „Master and Commander – The Far Side of the World”, cu Russell Crowe, daaaaaaaaaaaaaaa?!!!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -