Liviu Iancu, unul dintre marii condeieri ai gazetăriei actuale, s-a stins din viață la numai 45 de ani. Jurnalist, care lucra la publicația economică Profit.ro, a suferit un infarct în cursul zilei de luni, 28 decembrie.
Scriitura sa excepțională l-a făcut autorul unor texte fabuloase, de referință pentru ultimii 15 ani de gazetărie din România.
Liviu Iancu lucra în presă de peste 20 de ani. De-a lungul timpului, a excelat în special pe jurnalism economic și de turism, în redacții precum Mediafax, Național, Business Magazin, Capital și Profit, scrie Paginademedia.ro.
Pe lângă activitatea din presă, a semnat și volumul „Xanax”, carte în care se regăsesc experiențele personale și profesionale. Volumul avea, în 8 luni, peste 10.000 de exemplare tipărite, în mai multe tiraje, scria Profit.ro. Cifre de best-seller în România.
Personal, l-am avut inivitat într-o emisiune TV, după lansarea volumului „Xanax”. A fost un dialog superb. Liviu Iancu era pur și simplu sclipitor. Inteligent, șarmant, sincer, minunat mânuitor al limbii române – și în vorbă, și în scris.
Stimulatorul cardiac
În urmă cu câțiva ani, Liviu Iancu a fost operat la inimă și i s-a montat un stimulator cardiac. În cartea lui, „Xanax”, povestește momentul dificil de atunci, căruia a reușit să-i supraviețuiască.
„Ai fost în pragul morții, ai trăit o experiență incredibilă. S-a schimbat ceva în modul în care percepi viața și lumea?”, a fost întrebat acum un an de Hotnews.
Liviu Iancu: „Da, s-au schimbat multe. Mi-am dat seama că, pe cât posibil, vreau să fac doar ceea ce îmi place și să nu mai pierd vremea cu lucruri care mă enervează. Am refuzat un salariu triplu în altă parte doar pentru că mie îmi place Profit.ro, oamenii cu care lucrez și programul de acolo. Am refuzat de multe ori să mă întâlnesc cu oameni importanți, care mă sunau din interes, doar pentru că în ziua aia aveam programată o ieșire pe câmp cu câinii. Mă întâlnesc și vorbesc pe cât posibil cu oameni care îmi plac și, iată, m-am hotărât să aștern sincer experiența mea într-o carte care sper să-i ajute pe unii să treacă peste momentele grele din viața lor”.
Liviu Iancu, în urmă cu un an, pentru Profit.ro: „Atât de tare m-a deformat meseria asta, încât, după două decenii de presă, dacă trec cu mașina pe lângă un accident oribil, primul gând e să-mi sun colegii și să le livrez știrea cu accidentul. Dacă pică un avion lângă mine, pe stradă, aș avea, probabil, același impuls. Presa te înrăiește, te abrutizează, iar o parte din «Xanax» vorbește despre mica luptă a unui mic jurnalist alcoolic și afemeiat cu această dezumanizare. Noi, jurnaliștii economici, suntem fericiți dacă am aflat primii o știre cu o mare companie care intră în insolvență și scriem asta senini, fără să ne gândim că în urma acelui faliment rămân familii pe drumuri și că-n casele fiecăreia se declanșează o dramă. Jurnalistul urmărește falimentul, pe când scriitorul ar trebui să vorbească despre dramele din spatele falimentului”.
„Talentul și umorul celui mai bun scriitor din echipă”
Colegii de la Profit.ro au anunțat luni cu tristețe: „Presa pierde un jurnalist extraordinar, cu 20 de ani de experiență într-un domeniu în care a fost cel mai bun. Profit.ro pierde talentul și umorul celui mai bun scriitor din echipa căreia i s-a alăturat din prima zi, în 2015, și un prieten drag. Dumnezeu să te odihnească, Liviu!”.
Colegii reamintesc cum se prezenta singur Liviu Iancu, în secțiunea dedicată echipei:
„A ajuns din întâmplare în presă în anul 2000, când a crezut că Mediafax e o agenție imobiliară, dar s-a lămurit în următorii doi ani că e mai interesant să scrii știri de turism decât să vinzi case.
Au urmat alți doi ani la departamentul economic al tabloidului «Național», însă găinile care nasc pui vii fuseseră descoperite deja, iar lipsa unor provocări serioase l-a făcut să plece în echipa care a lansat pe piață «Business Magazin», iar peste un an a ajuns la «Capital».
După mai puțin de doi ani s-a întors la Mediafax, de unde a plecat după 7 ani, când a început să se teamă ca agenția, intrată în insolvență și relocată într-un spațiu mult mai mic, să nu se transforme într-o simplă afacere imobiliară.”
Foarte trist, Dumnezeu sa-l ierte! Cu siguranta, meseria pe care-a facut-o cu drag l-a afectat, iar efortul de a ramane om, de a se proteja fata de tendinta jurnalisticii de a ingheta sufletul omului, o lupta continua, trebuie ca l-a afectat si ea!