luni, noiembrie 25, 2024
AcasăFără categorieUn cercetător ridiculizează cererea unor dascăli de a primi “spor de laptop”:...

Un cercetător ridiculizează cererea unor dascăli de a primi “spor de laptop”: “Radiațiile sunt mai slabe decât cele de la soare. Penibil!”

-

Cererea sindicatelor din Educație, care cer “spor de laptop” pentru că lucrează online, de acasă, cu elevii, este ridiculizată de specialiști, care arată că nu există niciun pericol suplimentar și niciun motiv decent pentru a emite astfel de pretenții. Într-un dialog cu reporterii Libertatea, cercetătorul Octavian Micu, de la Institutul de Științe Spațiale, a precizat că radiațiile emise de laptopuri sunt mai mici chiar și decât cele solare! În ultimele zile, sindicaliștii din sistemul de educație au pus presiune pe Guvern, solicitând spor pentru că profesorii se expun pericolului de a lucra cu laptopul.

Până și simpla discuție despre acest subiect arată dezastrul din învățământul românesc, nivelul de neinstruire al cadrelor didactice și rămânerea în urmă față de cerințele epocii în care trăim. În timp ce profesorilor români li se pare periculos chiar și să deschidă un computer, elevii lor trăiesc deja în altă lume, iar în țările civilizate sistemul online este deja omniprezent și folosit din plin la procesul de instruire. „În acest moment, mulți dintre profesorii români sunt la nivelul că trebuie să-și facă adresă de e-mail. Ce să mai vorbim despre predare online?”, comenta săptămâna trecută un expert în educație.

Cererea nu are nicio bază reală și științifică, arată Octavian Micu: “Radiațiile de la laptop sunt la fel ca atunci când te uiți la televizor. Cantitatea de lumină care îți vine de la ecran e mult mai mică decât cea de la lumina zilei. Noi tot timpul suntem expuși la radiație dintr-un spectru sau altul. Dacă am face măsurători, s-ar descoperi că acel device nu mărește expunerea la radiație mai mult decât ești expus la lumina zilei. Cantitatea de radiație ultravioletă emisă de monitoarele LCD este foarte mică, neglijabilă chiar prin comparație cu cea pe care o primim de la soare, dacă stăm afară. Deci, radiația ultravioletă nu e o problemă. În plus, radiația infraroșie e radiație termică, altfel spus, e asemenea căldurii produse de orice corp cald. Și aceasta este în cantități neglijabile. Un motiv mai penibil pentru a cere sporuri nici că puteau inventa!“.

În instituțiile statului, sporul pentru pericolul la care se expun bugetarii deschizând laptopul este generalizat: primării, ministere, Parlament. Se ajunge și la mii de lei pe lună în plus!

Problema este că această cerere caraghioasă a profesorilor scoate la iveală o altă realitate aberantă: aceste “sporuri de laptop” există deja în numeroase instituții ale statului român! Ministerele și primăriile își răsplătesc deja de foarte multă vreme angajații pentru că se expun “riscului” de a deschide computerul. Libertatea scrie că, în primul an al guvernării Dragnea – 2017 –, nu mai puțin de 300 de directori, secretari și contabili din școli aflate în județul Gorj au primit sporuri pentru că lucrau cu computerul! Haiducia a luat sfârșit după ce ministrul Educației și ministrul Sănătății au trimis adrese la Inspectoratul Școlar Gorj, avertizând că sporul este ilegal.

- Advertisement -

Acum, argumentul profesorilor din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care cer spor de laptop, nu ține de date științifice concrete, ci de faptul că și alți bugetari primesc bani în plus că se expun pericolului de a sta în fața computerului. Simion Hăncescu, președintele FSLI, afirmă: “Am solicitat să se modifice HG 34/2018 și să se aloce fonduri pentru bugetul anului viitor pentru condiții deosebite de muncă. Da, poate fi luat în calcul și acest spor, care este acordat în multe sectoare bugetare. Învățământul de ce nu ar avea dreptul? Trebuie avut în vedere că acesta nu se poate acorda decât dacă se fac măsurători și se constată depășirea parametrilor normali“.

În mandatul Gabrielei Firea, șefii din Primăria Capitalei luau și 2.300 de lei spor de laptop! Bonus de 5-15% există și la Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Economiei și la Parlament.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Daca e ceva daunator in domeniul asta atunci sunt jocurile pe telefon. Uitatul multe ore pe un ecran asa de mic strica ochii si provoaca dureri de cap. Eu as interzice instalarea jocurilor pe ecrane mai mici de, sa zicem, 7-8 inch. Dar important e sa existe o diagonala minima.
    Dupa ce ca oamenii sunt prea sedentari mai lipseste sa aibe probleme de vedere. Cind generatia tinara actuala ce a crescut cu telefonul in mina va ajunge la 40 de ani vor avea masiv probleme de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -