vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăMainUltimele „amazoane” ale pușcăriașului Dragnea. Partea 1: Traseista mahalagioaică Lia Olguța Vasilescu

Ultimele „amazoane” ale pușcăriașului Dragnea. Partea 1: Traseista mahalagioaică Lia Olguța Vasilescu

-

Două sunt ultimele „amazoane” ale fostei grupări PSDragnea: traseista mahalagioaică Lia Olguța Vasilescu și pseudo-creștina isterică Gabriela Firea.

Trăsături politice comune: aroganța și incompetența cu care au condus comunitățile în care au deținut funcția de primar, tonul de mahala al discursului politic și dependența de grupurile oculte, cu iz de interlopi și clanuri de familie, cărora le-au deschis larg calea către jefuirea banilor publici.

Diferențe de situație politică dictate de rezultatele obținute la recentele alegeri locale: Lia Olguța Vasilescu obține o victorie chinuită, cucerind pentru a treia oară funcția de primar al Craiovei, dar pierde controlul orașului, pentru că Dreapta formează majoritatea în Consiliul Local. Gabriela Firea suferă o înfrângere rușinoasă în fața lui Nicușor Dan și, cuprinsă fiind de panica provocată de previzibile dosare pe care DNA le va deschide asupra numeroaselor ilegalități pe care le-a comis ca primar, demonstrează că este lipsită de curaj și caracter, făcând un scandal atât de grotesc și de penibil, încât până și colegii din PSD i-au cerut, discret, să se oprească din mahalagisme.

Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea sunt două personaje politice egal de hidoase și, totodată, de periculoase. Personaje arhetipale pentru PSD, un partid politic născut din creuzetul mânjit de sângele celor uciși în Decembrie 1989 și manevrat de eșaloanele 2 și 3 ale PCR și ale Securității, sub controlul activistului comunist Ion Iliescu, partid transformat în ultimii 30 de ani într-o mafie politică anti-națională și anti-europeană a cărei putere extrem de toxică pentru națiunea română și statul român a atins apogeul sub conducerea actualului pușcăriaș de drept comun, Liviu Dragnea.

- Advertisement -

Lia Olguța Vasilescu – o mahalagioacă victorioasă care câștigă funcția de primar, dar pierde trofeul numit Craiova

În prima parte a analizei noastre, ne oprim asupra victoriei otrăvite pe care a obținut-o Lia Olguța Vasilescu la Craiova, prin adjudecarea unui al treilea mandat de primar.

Pe fondul unei totale lipse de colaborare între PNL și USR-PLUS, pe alocuri sabotate de grupuri oculte de interese transpartinice, Lia Olguța Vasilescu (PSD) reușește să câștige acest nou mandat de primar al Craiovei. O victorie însă incompletă, chiar otrăvită, pentru că la nivelul Consiliu Local Craiova, majoritatea, deși fragilă (cu numai un singur vot diferență!), este deținută de consilierii Dreptei.

Un primar nereprezentativ pentru craioveni

Din perspectivă politică, principala problemă a noului mandat de primar obținut de „amazoana” Olguța este lipsa de reprezentativitate.

- Advertisement -

Din cei 250.171 de alegători din Craiova înscriși în liste, s-au prezentat la urne 89.480, reprezentând o prezență modestă la vot, de 35,76%.

Din acest total de 89.480 voturi, au fost valabil exprimate 87.667, iar 1.752 au fost voturi nule.

Lia Olguța Vasilescu a reușit să obțină 30.062 de voturi (34,29%) din numărul total celor valabil exprimate, cu 8.534 de voturi mai mult decât principalul contracandidat, profesorul universitar Nicolae Giugea (PNL), care a obținut 21.528 de voturi (24,55%).

Aceste date ne spun că Lia Olguța Vasilescu a obținut, de fapt, voturile a doar 12% din totalul cetățenilor craioveni cu drept de vot (34,29% din 35,76%). Dacă, alături de acest procent, luăm în calcul faptul că PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Local Craiova, atunci se poate spune că poziția PSD în capitala Olteniei este tot mai fragilă.

Pentru politicianul traseist Lia Olguța Vasilescu, aceste date reprezintă și un avertisment sever: în 2016, în urmă cu patru ani (la o prezență la vot nu cu mult mai mare: 38,66%, 99.554 de votanți), candidata PSD obținea 58.478 de voturi. În 27 septembrie 2020, Lia Olguța Vasilescu obține cu 28.416 de voturi mai puțin, adică aproape la jumătate din totalul voturilor pro-PSD din 2016. Un nou element concret care ne spune că, la Craiova, atât gașca PSD, cât și traseista Lia Olguța Vasilescu sunt tot mai puțin acceptați de comunitate.

Un mandat supus unui control sever din partea Dreptei

Din perspectivă strict tehnică, administrativă, Lia Olguța Vasilescu se confruntă însă cu o problemă mult mai mare decât imaginea unei victorii incomplete, aproape rușinoase, asigurată de doar 12% din craiovenii cu drept de vot. Această problemă este pierderea majorității în Consiliul Local Craiova.

Primarul Lia Olguța Vasilescu va fi un primar de Opoziție, silit să lucreze sub controlul direct, defel binevoitor, ba posibil foarte agresiv, al unei majorități formate din PNL și USR-PLUS. Cele mai importante domenii privind dezvoltarea comunității sunt controlate de majoritatea politică din Consiliul Local.

Astfel, conform legislației în vigoare, chestiuni precum hotărârile privind bugetul local, hotărârile privind contractarea de împrumuturi, în condițiile legii, hotărârile prin care se stabilesc impozite și taxe locale, hotărârile privind participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră se adoptă cu majoritatea absolută (jumătate plus unu) a consilierilor locali în funcție.

Lia Olguța Vasilescu va deține controlul instituțiilor publice și al serviciilor publice de interes local din Craiova, entități deja supradimensionate de camarila PSD pentru a procura sinecuri membrilor clanurilor de familie și diferitelor grupuri de interese din PSD Craiova. Acest control este unul precar, pentru că majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Craiova are la îndemână instrumente puternice pentru a forța restructurarea acestora: bugetul local și dreptul de a înființa și reorganiza instituții, servicii publice, societăți și regii autonome, în condițiile legii.

Profilul de politician al primarului PSD reales al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, ne avertizează că fosta PRM-istă va face apel la tupeul de mahala care-i caracterizează comportamentul politic și va căuta să provoace permanent crize în relația cu Consiliul Local Craiova (probabil, după o scurtă perioadă în care va mima intenția colaborării „spre binele craiovenilor”). Ea va căuta să-și procure alibiul că mandatul ei (de altfel, plin de promisiuni bizare, precum aceea de înființare a unui Dracula Park, posibil așezat lângă un cimitir real al orașului!), nu se poate exercita din cauza „dușmanilor poporului” liberali și useriști care formează majoritatea din consiliu. Un scenariu pe cât de previzibil, pe atât de lipsit de perspective politice pentru Lia Olguța Vasilescu și PSD Craiova. Le reamintim cifrele care descriu criza prelungită, la margine de prăpastie, în care se află: 58.478 de voturi obținute în 2016 și abia 30.062 de voturi în 2020.

Este evident că PSD Craiova și Lia Olguța Vasilescu vor deveni istorie peste încă 4 ani, dacă vor continua să mizeze, alături de acoliții lor din Craiova, pe impertinență, impostură, incompetență și jefuirea banilor publici adunați din taxele și impozitele plătite de craioveni.

Cosmin Dorin Vasile – un nou pretendent la șefia PSD Dolj

O altă problemă serioasă cu care se va confrunta curând Lia Olguța Vasilescu este apariția unei alternative în leadership-ul organizației locale a PSD. Este vorba de noul președinte al Consililui Județean Dolj, Cosmin Dorin Vasile.

Politician tânăr, „inițiat” în mecanismele și subtilitățile funcționării Consiliului Județean de către fostul baron local Ion Prioteasa („fost”, pentru că s-a retras recent din funcția de președinte al CJ Dolj, pe care a deținut-o timp de peste 16 ani, în schimbul unui loc elegibil pe lista PSD de candidați la Senat), Cosmin Dorin Vasile este competent profesional în activitatea depusă în structurile Consiliului Județean, fără asocieri cu personaje dubioase din mahalaua interlopă a Craiovei ori din clanurile de familie care controlează PSD Craiova și mai ales, fără să fie cercetat în vreun dosar DNA. El are toate șansele să confirme, pe de o parte, că este un bun manager al județului Dolj, iar pe de altă parte, că este politicianul care merită să preia conducerea PSD în zonă, „eliberând” organizația locală a PSD care, în prezent, este confiscată de „famiglia” Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda.

Dincolo de calitățile personale și profesionale mai mult sau mai puțin discutabile, noul președinte PSD al Consiliului Județean Dolj, Cosmin Dorin Vasile, are de partea lui cifrele care descriu victoria importantă obținută în 27 septembrie 2020.

La alegerile pentru funcția de președinte al CJ Dolj au fost înscriși pe liste 579.733 de alegători, din care s-au prezentat la urne 286.104 (o prezență la vot de 49,35%). Din aceste voturi, totalul voturilor valabil exprimate este de 263.874, iar voturi nule au fost 21.872.

Candidatul PSD, Cosmin Dorin Vasile, a reușit să obțină 111.317 voturi din cele 263.874 voturi valabil exprimate, adică 42,18%, la o distanță confortabilă de principalul contracandidat, profesorul Alexandru Gîdăr (PNL), care a obținut 85.990 de voturi (32,58%).

Observăm că noul președinte PSD al Consiliului Județean Dolj, Cosmin Dorin Vasile, a obținut cu 81.255 de voturi mai mult decât Lia Olguța Vasilescu (de aproximativ 3,7 ori mai mult). Totodată, procentul de voturi obținut din numărul total de locuitori ai județului Dolj cu drept de vot este de 19,2%,  de asemenea, superior celui obținut de Lia Olguța Vasilescu (12%) aplicat la corpul elector chemat să voteze.

Rezultă că noul președintele PSD al CJ Dolj, Cosmin Dorin Vasile, este îndreptățit să solicite preluarea funcției de președinte al PSD Dolj, funcție deținută în prezent de mai mereu tăcutul și absentul (în Parlamentul European, că pe plaiurile mioritice este foarte vocal!) europarlamentar Claudiu Manda.

Nu în ultimul rând, alături de argumentul moral de a solicita această funcție, Cosmin Dorin Vasile are un argument și mai puternic: „armata” formată din cei 78 de primari PSD din Dolj. Primari care au înțeles foarte limpede mesajul cu insistență comunicat de câțiva ani de Ion Prioteasa: „urmașul” în scaunul de președinte al CJ Dolj va fi Cosmin Dorin Vasile. Fapt care a devenit realitate în ziua de 27 septembrie 2020.

Lupta pentru putere din PSD Craiova/Dolj se anunță cel puțin la fel, dacă nu chiar mai interesantă ca previzibila ciocnire între primarul Lia Olguța Vasilescu și majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Craiova.

Singura „manivelă” de relativ control pe care o deține camarila Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda asupra președintelui PSD al CJ Dolj, Cosmin Dorin Vasile, este colaborarea cu filiala locală a PER, controlată de fostul pușcăriaș condamnat pentru fapte de corupție și ex-primarul Craiovei, Antonie Solomon (PER acceptând alianța cu PSD la nivelul CJ Dolj, pentru constituirea unei majorități favorabile PSD).

DNA dă târcoale

La toate aceste dificultăți, peste Lia Olguța Vasilescu și peste câțiva dintre colaboratorii apropiați, unii dintre ei (re)confirmați consilieri locali sau șefi de instituții publice, se vor rostogoli, probabil destul de curând, dosarele DNA care cercetează – unele „in rem”, altele deja „in personam” – fapte suspecte comise în timpul primelor mandate de primar exercitate de Lia Olguța Vasilescu. Să amintim, de exemplu, Dosarul „Craiova Culturală”, în care DNA anchetează cheltuirea, în mod discreționar și netransparent, a 1.000.000 euro din bugetul orașului de către Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“, ONG înființat de Consiliul Local Craiova la inițiativa primarului Lia Olguța Vasilescu, în încercarea eșuată penibil de a obține pentru Craiova titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

În loc de concluzie, două întrebări

Prima întrebare: cel de-al treilea mandat de primar obținut de Lia Olguța Vasilescu va fi, cumva, cel mai scurt și ultimul din cariera ei de traseist politic?

Deși toate datele oferite de contextul actual generează această întrebare, trebuie spus că este dificil de oferit un răspuns exact. Se poate opera doar cu variante posibile de viitor.

Dacă majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Craiova va funcționa eficient, fără trădări, fără tensionări inutile între parteneri (cum, regretabil și nociv pentru craioveni, au fost cele care au făcut imposibilă existența unei singure candidaturi a Dreptei la funcția de primar al orașului), cu fermitate și profesionalism, fără să se lase impresionată de scandalul de mahala ori de ofertele dubioase lansate de primărița Lia Olguța Vasilescu, atunci aceasta își va asuma un mandat cenușiu, în care va fi martoră la destructurarea găștilor PSD-iste din instituțiile publice ale Craiovei și, eventual, la apariția unor noi dosare DNA.

O demisie a primarului Lia Olguța Vasilescu (mai exact, alegerea și plecarea ei ca deputat sau senator PSD la viitoarele alegeri parlamentare) va fi mai probabilă în situația în care, până în alegerile parlamentare, vor fi semnale că dosare DNA care o vizează, direct sau indirect, se vor pune în mișcare într-o direcție nefavorabilă și care face imperios necesară obținerea imunității parlamentare. Nu ar fi prima dată cu Lia Olguța Vasilescu își trădează alegătorii și orașul natal, pentru a obține avantajele politice și personale dorite. La fel s-a întâmplat și în 2016.

Dacă Lia Olguța Vasilescu va refuza să mai candideze ca parlamentar pe listele PSD, înseamnă că este sigură de victoria PSD în alegerile parlamentare. Se poate spune că Lia Olguța Vasilescu va avea, în preajma alegerilor parlamentare, rolul de „hârtie de turnesol”: dacă va accepta să candideze la Parlament, atunci va fi clar că șansele PSD de a obține o majoritate parlamentară și de a forma guvernul sunt mici, foarte mici.

Dincolo de toate aceste supoziții, un lucru rămâne cert: treptat, influența PSD asupra Craiovei se diminuează. Din păcate, se pare că până la momentul în care craiovenii vor înțelege să participe la vot, să se implice în relansarea vieții economice, sociale și culturale din comunitatea lor, va mai curge destul de multă apă pe albia Jiului. Până atunci, Craiova rămâne unul dintre cele mai înapoiate orașe-capitală de județ și de regiune din țară, exemplu nefericit de comunitate pe care politicienii locali, profitând de nepăsarea, indolența și lipsa de implicare civică a locuitorilor, au jefuit-o și batjocorit-o, anulându-i aproape orice șansă de progres și integrare în marea familie a localităților moderne și civilizate ale Uniunii Europene.

…și în final, a doua întrebare, pentru oltenii din Craiova: Muică, dragi craioveni olteni, mai sunteți voi neam de piatră, pui de Brâncoveni, de panduri și de Jieni? Deocamdată, se pare că nu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. DNA e in moarte clinica, asadar nu-l mai includeti in analize ca factor determinant pentru un traseu. Dupa ce draknea si psd au distrus DNA, partea care mai sufla din el a decis sa se traga singur pe linie moarta, trai, neneaca pe banii babachii, in fapt ca atatea institutii ale statului, mari consumatoare de fonduri publice si cu rezultate 0, sau chiar nocive total, cum ar fi : parlamentul, ccr, avocatul poporului, cna, csm, SS, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -