La Sibiu, școala a început altfel decât în cea mai mare parte a României: copiii au primit gratuit viziere adaptate pentru mărimea lor și omologate, donate de marile companii din zonă, scrie Oana Dimitriu în spotmedia.ro.
Inițiativa i-a aparținut unui producător, Inspectoratul Școlar a fost de acord, iar alte mari companii care funcționează în județ s-au mobilizat pentru a furniza 60.000 de viziere, astfel încât să fie câte una pentru fiecare copil.
Producătorul care a avut ideea este Flavius Pogan, de la compania Schwarz Gruppe Int. Omul și-a “dotat” copiii cu viziere și menționează că firma “va dona pentru toți elevii din ciclul primar și gimnazial al Municipiului Sibiu un număr de 10.700 de viziere avizate medical și certificate din toate punctele de vedere”.
La inițiativă au aderat și alte companii, pentru ca împărțirea vizierelor să se extindă la copiii din tot județul.
Ideea a apărut urmărind pe YouTube cum sunt echipați elevii japonezi: “Dacă la ei se poate, de ce să nu se poată și la noi?”
Flavius Pogan spune că ideea i-a venit urmărind pe YouTube un film în care se observa că, în Japonia, copiii au început școala cu viziere pe față. „Dacă la ei se poate, de ce să nu se poată la noi? Știu ca noi in Sibiu zicem ca-n Germania, eu zic ca merge și ca în Japonia”, a remarcat inițiatorul acestei măsuri suplimentare de precauție.
Flavius Pogan spune că a comunicat ideea sa către autorități, precum și oferta de a da gratuit măștile, dar s-a lovit de reticență și rigiditate. Problema n-a apărut la autoritățile locale, ci la centru, la Minister, în București. “Am contactat statul, am propus un mijloc de protecție în plus pe care noi vrem să-l dăm gratuit. (…) Deodamdată, feedback-ul nu este tocmai unul pozitiv din partea autorităților centrale. Răspunsul a fost că «o schimbare cu două zile înainte de începerea școlii ar produce o bulversare». Poate să însemne că, și dacă ar fi și dacă nu ar fi ok, s-ar putea ca nimeni să nu își asume o astfel de schimbare. Dar dacă în Japonia se poate, de ce nu s-ar putea la noi?“.
“Statul a preferat să cumpere de afară. Noi am vândut doar când nu au mai fost. În rest, noi am vândut în Europa. Pentru că în România s-a preferat să se aducă de afară“
Patronul, care la izbucnirea crizei s-a mișcat foarte repede și și-a schimbat profilul firmei, trecând pe producția de viziere și măști, spune că statul român a tratat cu ostilitate și nepăsare producătorii autohtoni, orientându-se în achizițiile de materiale către furnizorii externi: “Statul a preferat să cumpere de afară. Noi am vândut doar când nu au mai fost. În rest, noi am vândut în Europa. Pentru că în România s-a preferat să se aducă de afară. Și s-a întârziat luni bune, când puteau să ne întrebe pe noi. Și iată că, involuntar, pandemia a creat niște producători de dispozitive de protecție. Și noi ne-am înscris pe toate listele posibile, ne-am dus la București și am prezentat și am sunat: «Putem, chiar putem, haideți nu mai dați 400.000 de euro pe avioane. De 400.000 de euro cumpărați-le, că noi putem produce». Se făcuse o alianță de producători și în momentul de față acea alianță se poate redeschide și se poate regândi acum pentru protecția copiilor noștri“.