vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsScandal uriaș în jurul contractului de achiziționare a rachetelor antinavă. MApN renunță...

Scandal uriaș în jurul contractului de achiziționare a rachetelor antinavă. MApN renunță la oferta europeană, mai ieftină și cu investiții de 80% în economia română, și vrea încredințare directă către americani

-

Un scandal imens a izbucnit în jurul procedurii de achiziție a rachetelor antinavă pentru armata română. Ministerul Apărării renunță la o licitație pe care urma, foarte probabil, să o câștige consorțiul european MBDA, pentru a încredința direct contractul către americanii de la Raytheon. Condițiile sunt net dezavantajoase pentru România, iar europenii de la MBDA fac acum scandal, acuzând vehement Ministerul Apărării de la București!

Se crease un cadru legal pentru organizarea unei licitații, Armata română urmând să achiziționeze sisteme de coastă cu rachete anti-navale în valoare de 137 de milioane de euro, cu offset de 80% (adică firma care câștiga urma să investească 80% din sumă în industria din România, care urma să producă aici o parte din compomente). Favorită la această licitație era firma europeană MBDA, care își anunțase intenția de a intra în competiție.

Ministerul Apărării renunță la licitația unde europenii erau favoriți și vrea să cumpere direct de la americani, în condiții economice și financiare net dezavantajoase

Sistemul NSM propune o tehnică total nouă, cu ghidaj infraroșu, care-l face mult mai greu detectabil de inamic. Există însă dubii în ce privește funcționarea pe vreme rea și n-a fost testat în luptă. În plus, racheta pe care o vrea Ministerul Apărării e mai scumpă și americanii nu vor face transfer de tehnologie în industria românească

Numai că, acum, MApN promovează un proiect de lege care prevede achiziționarea directă a sistemelor de rachete anti-navă, în condiții net mai dezavantajoase, pe linia guvern – guvern, de la Statele Unite!

Favorizată este firma americană Raytheon (care produce rachetele Patriot). În loc de 137 de milioane de euro (cât era prețul oferit de statul român la licitație), suma va crește la 200 de milioane de euro. Americanii ne vor livra sistemele fără offset (deci în economia română nu se întoarce niciun șfanț), fără asistență tehnică și fără transportul echipamentelor!

- Advertisement -

MApN a lansat în dezbatere publică Hotărârea de Guvern care anulează licitația de 137 de milioane de euro pentru “Sisteme de Instalații Mobile de Lansare rachete antinavă (SIML)”. În același timp, MApN a lansat în consultare publică proiectul de lege prin care România achiziționează direct, de la SUA, sisteme mobile de lansare rachete anti-navă NSM pentru 200 de milioane de euro.

Explicațiile oferite de Armată: rachetele americanilor erau singurele care corespundeau.

Explicațiile MapN: „În urma analizei documentelor, a reieșit că singurul sistem de rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile“

Iată o parte din explicațiile oferite de Ministerul Apărării: „Astfel, realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață aferentă programului de înzestrare SIML implică înzestrarea Forțelor Navale Române cu un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, interoperabil cu navele care urmează sa intre în dotarea forțelor navale și cu cele din dotarea altor state membre NATO, adaptat misiunilor. (…) În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)“.

- Advertisement -

Reacția europenilor de la MBDA: „Am fost singurii care am acceptat în scris regulile offset. Am fost singurii dintre competitori care am acceptat offset de 80% și cooperarea industrială. Avem cea mai modernă soluție, dovedită în luptă

Racheta franceză Exocet folosește ghidaj cu radar propriu și și-a dovedit eficiența pe toate marile teatre de război în ultimii 40 de ani. Varianta propusă românilor este mai ieftină decât cea americană, iar compania s-a angajat să reinvestească în industria română de apărare 80% din suma plătită de statul nostru, inclusiv prin transfer de tehnologie modernă

Europenii de la MBDA, care urmau să liciteze cu celebrele rachete Exocet, sunt în schimb foarte furioși. „Aceste justificări, și-mi cântăresc bine cuvintele, sunt părtinitoare și înșelătoare. Am fost singurii care am acceptat în scris regulile offset. Am fost singurii dintre competitori care am acceptat offset de 80% și cooperarea industrială“, a declarat, pentru HotNews, vicepreședintele companiei europene MBDA, Didier Philippe.

Acesta a afirmat, pentru HotNews, că racheta propusă de MBDA era perfect operațională și integrabilă, îndeplinind toate cerințele impuse prin procedura de achiziție. „Avem un produs modern, dovedit în luptă, care este desfășurat în multe flote marine la bordul corvetelor, fregatelor și ca apărare de coastă. Acum chiar avem în producție pentru doi clienți baterii de coastă bazate pe Exocet cu o configurație similară. Ultimul contract a fost semnat în decembrie anul trecut. Toate elementele pe care le-am propus sunt nou proiectate, nou calificate și sunt în producție. Nu se poate spune că nu este modern. Este cea mai modernă soluție bazată pe elemente finanțate de Franța și Marina franceză și este în curs de producție pentru Franța și pentru unele țări exportatoare”, a spus francezul.

“Cine are experiență în luptă cu Exocet? Multe țări, inclusiv Franța. Cine are experiență în luptă cu NSM? În niciun caz SUA, nici măcar nu este acum în dotarea SUA!“

Acesta a afirmat că argumentele aduse de Ministerul Apărării din România sunt mincinoase, de natură să înșele factorii de decizie precum premierul, dar și opinia publică. Statele Unite n-au în dotare sistemele pe care Armata Română ar urma să le cumpere de la Raytheon și, deci, experiența de luptă pe așa ceva este zero: “Cine are experiență în luptă cu Exocet? Multe țări, inclusiv Franța. Cine are experiență în luptă cu NSM? În niciun caz SUA, nici măcar nu este acum în dotarea SUA, nu există absolut nicio experiență operațională până acum. Argumentele folosite sunt părtinitoare, sunt înșelătoare pentru cei care trebuie să ia o decizie – primul ministru, ministrul economiei, ministrul finanțelor. Acest lucru nu este corect, este o distorsiune totală a concurenței și este, de asemenea, dăunătoare în ceea ce privește imaginea“.

Diferența într NSM-ul american și Exocet-ul francez: primul are ghidaj cu infraroșu, al doilea – cu radar propriu. Fiecare are avantaje și dezavantaje

Diferența fundamentală între rachetele Exocet și NSM (Naval Strike Missile) este sistemul de ghidaj. Exocet folosește sistemul clasic, cu radar propriu. NSM folosește senzor infraroșu. Sunt avantaje și dezavantaje pentru fiecare. NSM, dezvoltată de o companie norvegiană, dar produsă și de americanii de la Rayhteon, are un cap de luptă mai ușor și, datorită ghidajului prin senzor infraroșu, e mult mai greu de detectat de către inamici. În schimb, lipsa radarului clasic ridică semne de întrebare asupra eficienței în condiții meteo dificile. Norvegienii și americanii susțin că racheta ar fi “al weather”, dar există dubii în această privință.

NSM este printre cele mai noi rachete anti-navă din lume și a mai fost achiziționată, în 2008, de Polonia. Va mai fi cumpărată de Germania și urmează să fie folosită și de marina SUA.

Exocet este o rachetă cu radar propriu și poate fi folosită și la atacarea unor ținte pe uscat. Folosită extensiv în războiul pentru Insulele Malvine/Falklands, din 1982, între Argentina și Marea Britanie, Exocet a fost verificată în nenumărate operațiuni militare și reprezintă o certitudine. Franța, Germania, Grecia, Turcia, Cipru și Bulgaria se numără printre țările care o au în arsenal.

MBDA propunea României modeul MM40 Block 3C, cea mai modernă variantă a Exocet.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

    • Nu ,nu ne-am prins,desteptule, ca tu esti desteptul cel mare in sat!!😆😂Ce legatura are Franta cu Rusia,stiai??Daca nu ,afla acum,ca doar Iohannis nu e nebun sa dea industria armamentului pe mana rusilor,asa cum a facut nastase cu Petromul ,prin OMV,panimaisi,gaspadin mihai?😕

  1. Mai bine mai scump dar mai sigur,decat ieftin si sa ne trezim ca Putin ne baga niste spioni pe langa bazele militare americane!!La partenerii strategici v-ati gandit ,stimati ziaristi,daca in parteneriatul semnat exista o clauza preferentiala?Si nu dau doi bani pe francezii care au mai iesit din NATO,acuzand cu manie proletara pe americani ca se baga peste tot,uitand ca fara ei se vorbea germana in Europa acum!! ARMATA AMERICANA ESTE SINGURA CE POATE GARANTA INTEGRITATEA TARILOR EST EUROPENE IN FATA AGRESIUNII RUSESTI,O FI ARMSMENTUL MAI SCUMP,DAR SIGURANTA E PE PRIMUL LOC!

  2. Articol incomplet.
    Cu francezii aveam unele avantaje economice.Sa zicem.Tehnologie veche. Construiam si pe urma eram pe cont propriu.
    Cu americanii avem acces la softurile lor. Intram intr-un sistem integrat. Amprenta structurala, amprenta termica a navei inamice.
    Exclus ca un Dorel sa-si scufunde nava proprie sau un rusnac sa puna mana pe sistemele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -