Rusia a declasificat, la aproape 60 de ani distanță, imaginile cu detonarea celei mai puternice bombe nucleare din istorie, produsă pe 30 octombrie 1961, deasupra Arhipelagului Novaia Zemlia, din Oceanul Arctic. Secvențele sunt cutremurătoare: bomba cu hidrogen a avut o putere echivalentă cu 50 de megatone de TNT (trinitrotoluen), de 3.300 de ori mai puternică decât bomba care a ras Hiroșima de pe fața pământului (15 kilotone TNT).
Filmul documentar de 40 de minute a fost dat publicității de Agenția Rusă pentru Energie Rosatom. Este prezentat modul în care a fost pregătită și executată operațiunea, bomba de 27 de tone fiind transportată mai întâi pe calea ferată, apoi atașată unui bombardier.
Unda de șoc a spart geamurile caselor și la 900 de kilometri depărtare!
Pentru a nu distruge și avionul Tupolev-95, pe gigantica bombă a fost atașată și o parașută, care i-a încetinit căderea, astfel încât aeronava să aibă timp să se îndepărteze.
Înspăimântătoarea armă a fost detonată la 4 kilometri deasupra solului, iar lumina exploziei s-a văzut pe o rază de 1.000 de kilometri. “Ciuperca” atomică a fost vizibilă de pe orbita Pământului.
Explozia a distrus totul, instantaneu, pe o rază de 35 de kilometri. Clădirile unui oraș aflat la 55 de kilometri distanță au fost, de asemenea, pulverizate. Unda de șoc a spart geamurile blocurilor chiar și la 900 de kilometri depărtare.
Mingea de foc produsă de uriașa bombă a ajuns la 20 de kilometri diametru, apoi a luat forma celebrei ciuperci atomice, cu un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri.
Despre radiațiile emanate de acea explozie, efectele lor asupra viețuitoarelor din Oceanul Arctic și din Siberia și despre ce se întâmplă acum în acea regiune, filmul documentar nu vorbește. Și nici autoritățile ruse.
Ruble risipite. La 1961, toate efectele erau previzibile prin calcul.