Ministrul Sănătății din Ucraina, Maksim Stepanov, avertizează că boala Covid-19 este una deosebit de periculoasă și că metoda cea mai bună pentru a scăpa de ea este să ne protejăm: să păstrăm distanța, să purtăm mască și să ne dezinfectăm mâinile. Ucraina este țara cu care România are cea mai lungă graniță.
Când va apărea vaccinul, dozele achiziționate vor ajunge mai întâi la medicii care „își riscă propriile vieți pentru a ne salva”, susține Stepanov într-un interviu acordat publicației rbc.com.ua.
Ucrainenii se tem de o eventuală explozie de Covid-19 în țara lor. „Am auzit că Europa a contractat deja 400 de milioane de doze de vaccin de la una dintre companii, AstraZeneca. S-a format o alianță din patru țări – Italia, Germania, Franța și Olanda – care au pre-comandat vaccinul. Monitorizăm îndeaproape tot ceea ce se referă la studiile clinice ale vaccinurilor. Săptămâna trecută, i-am rugat pe patru dintre colegii mei, miniștrii Sănătății din aceste patru țări, să acorde Ucrainei un drept prioritar de a primi acest vaccin. După invenție, se va forma o coadă întreagă pentru a obține o anumită cotă. Nimeni nu va da vaccinul gratuit”, a dezvăluit ministrul Sănătății din Ucraina.
Cle mai importante declarații ale ministrului Maksim Stepanov
„Vom prelungi carantina cu încă o lună”
* „Carantina noastră expiră la 31 iulie. Din cauza situației epidemiologice actuale, nu putem abandona măsurile restrictive. Prin urmare, vom prelungi carantina cu încă o lună.”
* „Trebuie să respectăm regulile de bază. Purtarea măștii în spații închise: într-un lift, într-un magazin și așa mai departe.”
* „Nu simt niciun disconfort când port masca. Am și una de rezervă, pe care o țin în buzunar. Nu simt disconfort nici atunci când îmi dezinfectez mâinile cu antiseptice. Pentru că involuntar o persoană își atinge fața. Nu simt disconfort nici când adopt distanțarea socială.”
* „Mi se pare că respectarea acestor reguli nu este dificilă. Și pentru mine, de exemplu, nu este clar când cineva protestează împotriva acestor reguli. Coronavirusul nu este o boală ușoară. Uneori, dezvoltarea bolii este extrem de rapidă.”
* „La risc sunt persoanele cu boli cardiovasculare, diabet, de oncologie, boli cronice ale plămânilor, ficatului, rinichilor, precum și persoanele în vârstă. Respectarea de bază a regulilor reduce probabilitatea de a ne îmbolnăvi și de a-i infecta pe alții, inclusiv persoanele cu risc.”
„Ne uităm la ceea ce fac colegii noștri occidentali. Sunt un susținător al analizei exemplelor mondiale și al adaptării lor la realitățile situației ucrainene”
* „Trebuie să pornim de la faptul că până în prezent nu există niciun vaccin în lume și nici medicamente eficiente 100%, care să fie incluse în indicațiile Covid-19. Desigur, procesul de tratament se îmbunătățește.”
* „Când am trecut la învățarea la distanță, aceasta era absolut justificată și competentă. A trebuit să oprim răspândirea coronavirusului. În ceea ce privește noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, lucrăm activ cu Ministerul Educației și înțelegem că trebuie să trecem la un format cât mai aproape de un stil de viață normal.”
* „Ne uităm la ceea ce fac colegii noștri occidentali. Sunt un susținător al analizei exemplelor mondiale și al adaptării lor la realitățile situației ucrainene. Când am introdus carantina, am avut inițial zeci de pacienți. Și cu aceste acțiuni am reușit să rupem lanțul de transmitere a coronavirusului și să nu blocăm sistemul nostru medical.”
* „În Italia, carantina a fost introdusă când aveau 1.000 de pacienți. La ce a dus? Apoi a venit creșterea progresiei geometrice, dacă vă amintiți. Pentru mine, apogeul unei epidemii este atunci când sistemul medical din orice regiune nu poate face față numărului de pacienți.”
* „În primul rând, îi testăm pe cei care sunt suspectați de coronavirus. A doua categorie este cercul de contact al unei persoane care a fost deja diagnosticată cu Covid-19. Următoarea categorie sunt medicii care lucrează cu Covid-19, la fiecare 14 zile, dar și polițiștii, care sunt testați de Garda Națională la fiecare 30 de zile.”
„Până acum, am alocat 500 milioane de euro pentru Covid-19, dintre care 95 de milioane pentru măști și 16 milioane pentru ventilatoare”
* „Când vorbim despre Covid-19, rata mortalității noastre astăzi este de 2,6%. De ce spunem că aceasta este o boală periculoasă? Dacă luăm gripa, rata mortalității este de aproximativ 0,8%.”
* „Nu există miracole, ci metode de prevenție. Dar, din păcate, echipamentul personal de protecție lipsește cu desăvârșire.”
* „Ar trebui să începem vaccinarea persoanelor care sunt expuse riscului de infecție, deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile. De exemplu: lucrătorii din domeniul sănătății, care își riscă propriile vieți pentru a ne salva.”
* „Am auzit că Europa a contractat deja 400 de milioane de doze de vaccin de la una dintre companii, AstraZeneca. S-a format o alianță din patru țări – Italia, Germania, Franța și Olanda – care au pre-comandat vaccinul. Monitorizăm îndeaproape tot ceea ce se referă la studiile clinice ale vaccinurilor. Săptămâna trecută, am rugat patru dintre colegii mei, miniștrii sănătății din aceste patru țări, să acorde Ucrainei un drept prioritar de a primi acest vaccin. După invenție, se va forma o coadă lungă pentru a obține o anumită cotă. Nimeni nu va da vaccinul gratuit.”
* „Până acum, am alocat 500 milioane de euro pentru Covid-19, dintre care 95 milioane de euro pentru măști și 16 milioane de euro pentru ventilatoare. Cumpărăm echipamente medicale, aparatură de tomografie computerizată, angiografe, rafturi endoscopice în săli de operații pentru 210 spitale de bază.”
„Cheltuim 3% din PIB pentru medicamente. Franța – 9,6%, Marea Britanie – 6,7%. În SUA, se cheltuiesc în general 14%. Nimeni nu cheltuiește mai puțin de 6%”
* „Cheltuim 3% din PIB pentru sănătate. Franța – 9,6%, Marea Britanie – 6,7%. În SUA, se cheltuiesc în general 14%. Nimeni nu cheltuiește mai puțin de 6%. Chiar și în URSS, 8,4% din PIB au fost pentru sănătate. Mă străduiesc să obțin cel puțin 6% din PIB pentru a sistemul medical din Ucraina.”
* „Trebuie să stimulăm la maximum afacerile pentru a investi în medicină. Niciun buget nu va fi suficient pentru modernizarea infrastructurii existente. Trebuie să folosim parteneriate public-privat, să le simplificăm. Este necesar să se creeze condiții pentru construcția clinicilor, cu unele avantaje fiscale și de credit. Medicul trebuie să lucreze cinstit și să primească un salariu adecvat, astfel încât să nu existe nicio dorință de a merge în altă parte. Medicul ar trebui să se gândească la pacient, nu cum să-și hrănească familia.”
* „Serviciul epidemiologic trebuie să efectueze investigații epidemiologice de înaltă calitate. Am început să acordăm atenție acestui lucru, văzând cum se procedează în Coreea de Sud.”
Ne putem compara cu țări ca Franța, Germania sau chiar ca Italia,Spania, după ce visteria a fost lăsată la ,,0,, plus datoriile neachitate de psd acum spunem câți bani se alocă din pib, cât se poate că acum trăim pe împrumuturi și mai avem și pretenții mari!