Contractul atribuit de Primăria București unei firme turcești pentru achiziționarea a 100 de tramvaie a fost desființat definitiv de Curtea de Apel București, care a constatat încălcarea prevederilor din licitație, semnalează publicația Buletin.de.
Este o lovitură grea pe care o primește primărița Gabriela Firea. “Patrioata” pe care consilierii israelieni au învățat-o să țină discursuri naționaliste a direcționat, de când a pus mâna pe funcție, în 2016, contracte de sute de milioane de euro către prietenii turci.
Fusese cazul și în licitația pentru cele 100 de tramvaie destinate parcului Societății de Transport București (STB). Primăria a făcut anunțul pentru achiziția tramvaielor în 2018, iar apoi a desemnat câștigătoare oferta unui – bineînțeles! – producător turc, Durmazlar Makina San VE TIC A.Ș. Miza: 180 de milioane de euro.
Turcii, desemnați câștigători de comisia numită de Firea deși n-aveau experiență în fabricarea de tramvaie
Tot ca de obicei, oferta turcilor nu corespundea cerințelor, dar asta n-a împiedicat comisia numită de Firea să îi desemneze câștigători în dauna ofertei făcute de producătorul român Astra Vagoane Arad.
Firma românească a contestat atribuirea contractului la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și în instanță. CNSC a acceptat plângerea și a decis reevaluarea ofertei care fusese declarată câștigătoare. Primăria a atacat decizia, de asemenea, în justiție, dar a pierdut atât la Tribunalul București (decembrie 2019) cât și la Curtea de Apel (iunie 2020).
Cârdășia dintre turci și Firea – o foarte lungă și prosperă “colaborare” stabilită de primăriță cu firmele din țara lui Erdogan în ultimii ani – a fost evidentă în momentul în care Durmazlar nici măcar nu a angajat avocați, lăsând Primăria să se ocupe de caz.
În caietul de licitație se menționa explicit faptul că firmele care vor să câștige contractul trebuie să aibă experiență în producerea de tramvaie. Prietenii turci ai primăriței nu au dovedit (nici nu aveau cum) că au această experiență, dar au fost desemnați câștigători. Astra Arad a contestat acest lucru.
Astra Arad cere să fie desemnată câștigătoare, în baza sentinței instanței și a deciziei CNSC. Firea dă din colț în colț și pare să pregătească o șmecherie
Acum, potrivit deciziei CNSC, care a rămas definitivă, licitația nu trebuie reluată de la zero, ci continuată dintr-un anumit punct, dar fără turci, care nu se califică. Asta înseamnă, logic, că în cursă rămâne doar Astra Arad, care trebuie desemnată câștigătoare. „Prin faptul că au fost respinse și plângerea noastră, și cea a PMB, se menține, de fapt, decizia CNSC, care spune negru pe alb că turcii au competat oferta când nu puteau să o facă și, prin urmare, este descalificată. Asta înseamnă că nu există decât un singur câștigător, asocierea Astra Arad – CRRC Qingdao”, a comentat pentru publicația buletin.de directorul general al Astra Arad, Gheorghe Sârbu.
Pesemne că miza combinației cu turcii este uriașă pentru Firea, pentru că Primăria București dă din colț în colț și pare să se pregătească de o nouă șmecherie, în loc să atribuie contractul firmei românești. Oana Despa, de la buletin.de, a remarcat că instituția controlată de Firea a dat un comunicat pe care nu l-a postat nici măcar pe propriul site, în care menționează că “Primăria Capitalei va constitui de urgență comisia de evaluare, având în vedere că s-a menținut soluția pronunțată de CNSC, prin care s-a dispus reluarea procedurii de la un anumit punct, impunându-se reevaluarea anumitor aspecte. Vom reveni cu amănunte după comunicarea motivării Curții de Apel”.
Lunga tradiție a Gabrielei Firea în afaceri cu turcii: acum câteva săptămâni a fost prinsă că le-a dat contractul pentru 100 de troleibuze unor firme care nu produc așa ceva
Nu e prima oară când Firea e prinsă că face cu turcii combinații păguboase pentru bucureșteni. În urmă cu doar câteva săptămâni s-a aflat despre un alt scandal, atribuirea unei licitații pentru 100 de troleibuze unor firme turcești care nu produc așa ceva!
Turcii au prezentat la dosar – iar oamenii puși de Firea în comisie au acceptat – certificat pentru un autobuz electric, în loc de troleibuz. Cu toate acestea, firmele turcești au fost declarate câștigătoare în dauna uneia poloneze.
Exact aceeași schemă au încercat turcii s-o folosească și la o altă licitație, pentru troleibuze destinate orașului Ploiești. Însă comisia guvernamentală care evalua ofertele i-a descalificat imediat.
Este deja celebru contractul pentru 400 de autobuze Diesel cu Otokar, tot firmă turcească, într-un moment în care toată Uniunea Europeană se îndreaptă către tehnologii nepoluante.
Motoarele Diesel nu mai au căutare pe piață în acest moment, dar Firea a cumpărat marfa turcilor, ajutându-i să se retehnologizeze pe spinarea banilor și sănătății bucureștenilor. Autobuzele Otokar sunt trecute la specificații cu motor Euro 6, dar norii groși de fum negru scoși în trafic sugerează altceva. Mașinile s-au stricat des încă de la început, iar șoferii au acuzat, în cazul primului lot, că nici măcar n-ar fi fost noi, ci doar revopsite.
Firea s-a declarat însă foarte mulțumită de afacere.
Trebuia să ia lecții de la primarul pedelist al Brașovului – Scripcaru, care a cotizat lună de lună la Cotroceni încă dupe vremea lui Petrov, astfel că nimeni niciodată nu l-a împiedicat să facă astfel de contracte numai cu turcaleții.