Elan Schwartzenberg, afacerist trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, a scăpat de procesul penal pentru că faptele s-au prescris, informează Agerpes.
Dosarul lui Schwartzenberg a fost ținut de judecători un an în camera preliminară a Tribunalului București, deși legea îi obliga să-l elibereze în cel mult 60 de zile, menționează G4Media.ro.
Potrivit rechizitoriului, Schwartzenberg a intermediat o mită dată de Avraham Morgenstern lui Radu Mazăre, pentru a câștiga o licitație de 10 milioane de euro
DNA l-a trimis în judecată pe afacerist în decembrie 2017 pentru fapte comise pe 6 decembrie 2011. Era vorba de complicitate la dare de mită într-un dosar legat de cartierul “Henri Coandă”, din Constanța, unde se construiseră locuințe sociale.
Era vorba de o șpagă pe care Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, i-ar fi cerut-o afaceristului Avraham Morgenstern, intermediar fiind Elan Schwartzenberg. Suma se ridica la 175.000 de euro. În schimbul mitei, firma lui Morgenstern urma să câștige o licitație pentru construirea locuințelor sociale în valoare de circa 10 milioane de euro.
Surse judiciare au relatat anul trecut, pentru G4Media.ro, că “fapta a fost descoperită târziu, abia în 2016 a fost instrumentat dosarul și a fost trimis în instanță pe 27 decembrie 2017. De atunci, dosarul n-a ieșit din camera preliminară”.
Judecătoarea Mihaela Lavinia Cârciumaru a ținut dosarul în camera preliminară până în decembrie 2018. N-a mai fost timp fizic pentru proces
Chiar trimis în instanță în decembrie 2017, Schwartzenberg putea să dea socoteală pentru faptele sale, dar a intervenit, salvator pentru el, judecătoarea Mihaela Lavinia Cârciumaru. Aceasta a ținut dosarul în camera preliminară la Tribunalul București nu mai puțin de un an, deși legea o obliga să-i dea drumul în maximum 60 de zile (două luni), menționează G4Media.ro.
După ce dosarul penal a fost, în sfârșit, eliberat în circuit, n-a mai fost timp fizic să se judece. Schwartzenberg a beneficiat de legea penală mai favorabilă, care prevedea că faptele se prescriu după 7 ani și jumătate.
Asta însemna că pe 6 iunie 2019 a intervenit prescripția specială. Acum, Tribunalul București a dispus încetarea formală a procesului.
Inca o dovada ca SIIJ trebuie reformat si pus la treaba si nu defiintat cum urla impostorii cu probleme penale din politica si justitie! Judecatoarea Carciumaru este o infractoare care a incalcat legea ce prevede sa dea drumul unui dosar in 60 de zile, ea tinandu-l un an! Aceasta infractoare de judecatoare nu va fi trasa la raspundere de nimeni, infractorul de Elan care a furat miliarde de lei poporului roman a scapat si el, nu-i nimic ca fac inchisoare romanii care fura de foame o bucata de salam din supermarcheturi!!!!
Majoritatea hoților așa au scăpat, până nu sunt măcar dați afară protectorii hoților tot așa vom merge mai departe fără dreptate.