vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsAl doilea spital militar modular pentru coronavirus a fost asamblat pe un...

Al doilea spital militar modular pentru coronavirus a fost asamblat pe un stadion din Constanța. Va deveni operațional la sfârșitul săptămânii

-

La Constanța, pe gazonul stadionului de fotbal Portul, de pe Bulevardul 1 Mai, în zona Porții 4 (SNC) a Portului și la sud de Gara CFR, s-au încheiat astăzi lucrările de montare a Spitalului Modular de Izolare și Tratament. Acesta este destinat îngrijirii pacienților cu forme ușoare și medii-ușoare de boală ca urmare a infectării cu noul coronavirus.

Militarii și civilii care au avut sarcina de a asambla componentele acestui Spital de Campanie, cumpărat din Olanda de Direcția Medicală a Ministerului Apărării și sosit în țară joia trecută, când convoiul de autocamioane grele a intrat prin Vama Nădlac, s-au încadrat în termenul de predare anunțat vineri, la începerea lucrărilor.

Urmează finalizarea dotării cu echipamente tehnico-medicale și avizarea pentru darea în funcțiune, de către ministerele abilitate: Sănătate, Interne, Mediu și, bineînțeles, Apărare. Reprezentanții acestora au declarat că stabilimentul medical temporar va fi perfect operațional la sfârșitul acestei săptămâni.

- Advertisement -

Toate operaţiunile de pregătire a campusului militaro-medical de la Constanța au fost realizate de circa 200 de militari și civili, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale, Statului Major al Forţelor Terestre, Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, Comandamentului Logistic Întrunit, Direcţiei Medicale a MApN și al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța S.A., căreia îi aparține stadionul Portul.

Noul Spital Modular de Izolare şi Tratament este situat nu departe de Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. El va funcţiona ca o secţie extinsă, de boli infecţioase, a Spitalului Militar de Urgenţă din același oraș.

Spitalul modular va avea o capacitate-standard de minimum 55 de paturi, dar care poate fi extinsă până la aproape 300 de paturi, toate destinate exclusiv tratării pacienţilor cu forme ușoare și medii spre ușoare de infectare cu virusul COVID-19.

- Advertisement -

Este al doilea Spital Modular de Izolare şi Tratament înființat de Ministerul Apărării Naționale, în actuala pandemie, după cel de la Otopeni. La ambele spitale, cadrele medicale vor fi ale MApN. La cel de la Constanța, vor fi medici și asistente inclusiv de la spitalul militar din vecinătate.

Pentru a suplimenta numărul cadrelor medicale și al locurilor de tratament pentru pacienții cu COVID-19 în noul spital militar, s-a luat decizia ca Spitalul Clinic CFR din Constanța, care are sediul principal în imediata vecinătate a stadionului Portul și care aparținea Ministerului Transporturilor, să fie trecut temporar, prin ordonanță de guvern, în subordinea Ministerului Apărării Naționale, pe durata Stării de Urgență. Astfel, medicii, asistentele și ceilalți salariați de la Spitalul CFR vor căpăta, în această perioadă, statutul de cadru militar al MApN. Ei vor lucra atât la spitalul mobil, cât și în noua secție de Terapie Intensiva (ATI) care va fi amenajată într-unul dintre cele trei locații ale Spitalului CFR constănțean.

Prima astfel de unitate spitalicească de campanie, pentru tratarea unor forme mai puțin grave de infecție cu coronavirus, a fost declarată operaţională sâmbătă, 28 martie, la inaugurare fiind prezenți președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Este vorba de Formaţiunea Medicală de Tratament ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului Național de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, județul Ilfov.

3 COMENTARII

  1. Bine că fac antrenamente, oricum n-au fost folosite niciodată în țară.. președintele spunea azi că toți trebuie să respecte ordonanța militară indiferent că-i stat sau cetățean…ei uite in Brașov primarul infractor nu respectă legea privind dezinfecția scărilor blocurilor ,nici în Codlea, Predeal, Săcele, Zărnești, singurul care a început e cel al Râșnovului,!!… păi cum e Dle velea..unde mai pui că la Bran Moeciu nu mai au primari…e dezastru in teritoriu..primari arestați,viceprimari virusati, în alte localități conduc consilierii locali..și voi spuneți că ne distruge virusul ..nu..ne distruge prostia, birocrația, incompetenta , cașcavalul …bine că și-au tras salarii de milioane și își pun palma in cur …are dreptate Câțu nu numai privații sa sufere și toate curvele și pilele din primării stau de fut timpul liber… ce-or face toată ziua când nici dracu’ nu se mai duce acolo …. asta-i valabil in toată țara …uite ce-a putut să facă ciuma roșie în țara asta .. niște bugetari milionari.. rușine jigodiilor scursurilor…

  2. Tipul acesta de spital OLANDEZ este deja VERIFICAT „IN TEREN” (!), din punctul de vedere al OPERABILITATII si EFICIENTEI, inclusiv in ultimii ani, nu numai in zone de conflict-armat, dar si in cele afectate de EPIDEMII GRAVE (gen virusul „EBOLA”, in Africa mai ales) sau cu potential amenintator de declansare si propagare de astfel de catastrofe medical-umanitare (taberele suprapopulate de refugiati, in primul rand) !

    Este o INITIATIVA MINUNATA a M.Ap.N., pentru care ministrul si cei din conducerea Armatei TREBUIE FELICITATI !

    Nu ne indoim ca aceste spitale de campanie modulare (speram ca M.Ap.N. sa nu se opreasca la cele doua deja asamblate, cel din preajma Bucurestiului fiind deja functional, inca de sambata !) vor ajuta ENORM in lupta cu virusul ucigas, in special prin scoaterea dintre peretii spitalelor a infectatilor cu simptome usoare, pentru ca-n spitalele „clasice” românesti activitatea personalului medical sa se poata concentra asupra izolarii si tratatamentului celor cu simptome grave !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -