vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsStreinu-Cercel: "Într-o lună am putea aduce din Marea Britanie un vaccin experimental...

Streinu-Cercel: „Într-o lună am putea aduce din Marea Britanie un vaccin experimental anti-coronavirus”

-

Un vaccin experimental pentru coronavirus, produs în Marea Britanie, ar putea fi adus în România peste o lună și testat pe grupe de persoane, a declarat vineri, la Antena 3, dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„În SUA și în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, cei de la Institutul Național de Boli infecțioase «Matei Balș», avem deja o colaborare în acest sens și urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin. E un vaccin făcut prin inginerie genetică. S-au indentificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpi protectori. Este un vaccin care se adresează populației care nu a trecut prin infecție. De aceea avem nevoie de testele acelea rapide”, a spus Streinu-Cercel.

Acesta a adăugat: „Vaccinul poate fi adus în momentul în care se ratifică protocolul științific de cercetare și după avizul agenției. Noi ne gândim ca într-o lună de zile să fim în posesia tuturor documentelor, pentru a putea face primele evaluări de voluntari. Îl vom lua din Marea Britanie”.

„Limitarea mersului pe stradă e iminentă”

”Limitarea mersului pe stradă e iminentă, pentru că în contextul în care apar multe cazuri pe zi, ele fac obiectul unor analize foarte atente și ele sunt cele care vor decide momentul în care aceste distanțări sociale se vor impune. Astfel de decizii nu se iau de pe o zi pe alta. Avertizări de genul acesta, ca lumea să se obișnuiască cu ideea, astea se pot spune.

- Advertisement -

E vorba doar de dinamica procesului. Ea stipulează aceste lucruri. Mă interesează unde se transmite virusul, care sunt populațiile receptive, în ce context s-a produs această transmitere, toate acestea adunate vor da decizia.

Vorbim acum de un număr relativ mic pe teritoriul României. Ce ne presează însă este dinamica compatrioților noștri veniți din afară. Noi am pus câteva lucruri în discuție. Și anume, ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să rămână la domiciliu, iar autoritățile locale să le procure alimente sau medicamente, sau dacă au aproape membrii familiei, o vor face ei. Acest virus va ataca foarte probabil categoriile de vârstnici.”

„Trecem la testarea în masă”

„Testarea în România, așa cum s-a făcut până acum, s-a făcut foarte bine, pentru că s-a făcut pe element de contact și de risc epidemiologic.

- Advertisement -

În momentul de față, se schimbă conceptul de testare. Acum vorbim de o altă testare. Vorbim de o testare care trebuie să se extindă în masă, în funcție de gravitatea cazurilor, pe care o vom sesiza la un moment dat. Următoarea săptămână, următoarele 10 zile vor fi niște zile decisive care să ne dea tabloul – cum va trebui să folosim această testare. Nu vom mai merge pe testare la contacți, ci extinsă. Două categorii: una diferită de cea a pacienților cu simptomatologie și contact epidemiologic. Și anume: fără contact, dar cu boli severe respiratorii. Vor fi testați în mod obligatoriu. A treia testare – cea a personalului medico-sanitar. Este cel care va dezvolta infecții subclinice, minore, medii, severe. Trebuie să-i verificam din când în când și să mă asigur că nu sunt infectați”.

„De Paște, fără mese și bairamuri!”

„Sărbătorile Pascale să se desfăşoare cu Dumnezeu în suflet, nu la mese şi bairamuri! Dacă nu înţelegem acest lucru, ne asumăm un risc potenţial să ne infectăm între noi. Și de aici, Dumnezeu cu mila…”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -