duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăMain"Cazul Ditrău" pe înțelesul tuturor. Imensa rușine adusă României de "patrioții" rasiști....

„Cazul Ditrău” pe înțelesul tuturor. Imensa rușine adusă României de „patrioții” rasiști. Popa Biro e campionul barbariei

-

„Cazul Ditrău” a scos la lumină rasismul scârbos al unei comunități primitive din secolul XXI. Să încerci să-i alungi pe doi necăjiți din Sri Lanka, veniți în România să muncească legal, este nu doar o ticăloșie, este o ilegalitate. Să spui că nu mănânci pâine atinsă de aceștia – brutari de meserie – este un abis al umanității.

Ditrău este o comună cu aproape 5.000 de locuitori, majoritatea de etnie maghiară, situată în nord-estul județului Harghita, în Depresiunea Giurgeu, pe râul Ditrău. Și unul dintre satele comunei se numește tot Ditrău (în maghiară – Ditró; în germană – Dittersdorf).

În ultimele zile, această localitate muntoasă și-a câștigat o tristă celebritate.

Episodul 1. Popa Biró agită sătenii împotriva brutarilor din Sri Lanka

Conflictul a izbucnit miercuri, 29 ianuarie. Circa 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa Primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Oamenii susțineau că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

- Advertisement -

Primarul Puskas Elemer (UDMR) le-a explicat oamenilor revoltați că sala de şedinţe de la Primărie e neîncăpătoare pentru o așa mulțime. Le-a propus celor 200 de săteni să se discute nemulțumirile lor la Căminul Cultural, unde e spațiu suficient pentru câteva sute de săteni. A fost stabilită ziua de sâmbătă, 1 februarie, când toată lumea e liberă și poate veni la adunarea populară.

Preotul Károly Bíró

Episodul 2. Singalezii sunt alungați din Ditrău la Gheorgheni

Proprietarii de locuinţe din Ditrău, unde au fost cazaţi cei doi muncitori din Sri Lanka, au primit ameninţări de la localnici. Patronii fabricii de pâine au decis să-i mute pe asiatici la Gheorgheni, oraș situat la 13 kilometri distanță. În viața singalezilor a apărut deja o noutate: trebuie să facă naveta de la Gheorgheni la Ditrău.

Episodul 3. Sâmbăta nebună de la Căminul Cultural

Sâmbătă, 1 februarie, sala cea mare a Căminului Cultural a fost arhiplină. Peste 300 de oameni au participat la ședința care avea un singur obiectiv: alungarea definitivă a celor doi singalezi de pe pământurile strămoșești ale Ditrăului.

- Advertisement -

Sătenii s-au plâns și de condițiile de lucru din brutărie, dar marele lor of era că sunt aduși migranți să lucreze la ei în comună.

Primarul Puskas Elemer – de ziua lui! – avea lacrimi în ochi când s-a adresat oamenilor. I-a îndemnat să se roage. Onorata adunare, bine strunită de preotul Bíró Károly, a rostit „Tatăl Nostru” cu energie înălțătoare. O energie pe care ți-o poate da doar pericolul descreștinării, întrupat de cei doi brutari singalezi.

La întâlnire au participat şi deputatul Bende Sandor, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer, ambii de la UDMR.

Episodul 4. Patronii brutăriei promit că singalezii nu vor mai atinge pâinea ditrăuană

Sub presiunea maselor revoltate, patronii brutăriei au cedat, luându-și angajamentul – printr-o scrisoare trimisă preventiv, căci n-au venit la Căminul Cultural – că-i vor scoate pe cei doi muncitori asiatici din procesul de producție a pâinii și îi vor pune să facă alte munci, în care să nu atingă pita românească/secuiască.

Köllő Katalin, femeia care administrează brutăria alături de soțul ei, spune că „pentru liniștirea localnicilor” a propus inițial ca cei doi brutari din Sri Lanka să continue să lucreze la brutărie, dar „să nu mai facă pâine”.

Sunt brutari, dar să nu mai facă pâine! E ca și cum i-ai spune unui ziarist că-i găsești ceva de lucru prin redacție, dar să nu mai scrie!

Cei mai aprigi dintre localnici nu s-au mulțumit cu trecerea pe linie moartă a brutarilor din Sri Lanka. Ei au cerut ca asiaticii să fie dați afară cu totul, să fie scoși din Ditrău pentru totdeauna! Această dorință a „patrioților” locali a fost respinsă ferm de patronii brutăriei.

Preotul Karoly Biro și primarul Puskas Elemer

Episodul 5. Deciziile brutăriei vor fi luate împreună cu divanul sătesc

Încercat să liniștească spiritele înfierbântate din comună, proprietarii brutăriei și-au cerut scuze localnicilor pentru „neplăceri”. În realitate, cei doi muncitori asiatici nu au provocat niciun fel de neplăceri, au fost doar spaime paranoice ale unor ditrăuani cu educație precară și gândire primitivă.

„Revoluționarii” au impus scrierea unei „petiții-angajament” în care să fie  trecute obligații ferme ale patronilor brutăriei față de preacinstita comunitate din Ditrău. Să nu mai decidă ei, patronii, de capul, ce fac cu brutăria, deciziile să le ia împreună cu divanul sătesc.

În scrisoarea sa, patronul-bărbat i-a invitat pe oamenii care vor să se angajeze la brutărie să vină la el, că mai face angajări. La citirea cinstitei oferte s-a făcut un moment de liniște, apoi localnicii au vociferat – nu, ei nu vor să muncească la brutărie, ei vor să nu mai atingă asiaticii aluatul din care se face pâinea de Ditrău.

Patronul brutăriei a promis că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare, astfel încât să aibă prioritate localnicii care vor să se lucreze.

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a scris proprietarul. Ăsta da, capitalism: îți faci planul de afaceri în funcție de dorințele, părerile, gândurile, poftele și mofturile sătenilor. Doar salariile le plătești singur, că nu se face chetă pe uliță.

„Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspândiți zvonuri neconfirmate”, a mai scris patronul brutăriei.

Localnicii s-au contrazis dacă să-i accepte scuzele sau nu. Problema a rămas neclarificată.

Episodul 6. Intervine Discriminarea

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat după anunțul inițial al patronilor brutăriei. Cazul va fi dezbătut într-o ședință ulterioară. Printre cei chemați să dea explicații se vor număra soții-patroni, dar și primarul Puskas Elemer, și preotul Bíró Károly.

Episodul 7. Patronii brutăriei se răzgândesc: singalezii rămân pe loc

Sub presiunea opiniei publice naționale și amenințați cu sancțiuni din partea CNCD, patronii brutăriei din Ditrău s-au răzgândit: nu se schimbă nimic în privința muncitorilor singalezi, vor rămâne să facă pâine. Köllő Katalin și soțul ei susțin că niciodată n-au vrut să-i scoată pe cei doi asiatici din procesul de fabricare a pâinii. A fost o „neînțelegere”, o „problemă de traducere”, spun ei, pentru că emis un comunicat doar în maghiară, nu și în română.

Episodul 8. Boicotul pâinii de Ditrău

Între timp, localnicii din Ditrău nu mai cumpără deloc pâinea produsă de fabrica din localitate, chiar dacă recunosc că e cea mai bună. Din această cauză, profitul firmei a scăzut cu 30%.

Când cer închiderea brutăriei (cu ce drept?) sau când refuză să-i mai cumpere pâinea, bravii „patrioți” locali uită un lucru: fabrica respectivă e cel mai mare angajator din comună. Și cel mai mare contributor la bugetul comunei, prin taxele plătite.

Incredibilele pericole care-i pândesc pe creștinii din Ditrău

La adunarea populară de sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, a vorbit multă lume, nu doar primarul.

Acuzat trei zile la rând că e rasist, preotul Bíró Károly a dat-o pe lupta de clasă. Brusc, nu mai avea ceva cu brutarii din Sri Lanka, cu religia și cultura lor, ci cu patronii brutăriei. „Oamenii nu sunt angajaţi, sunt refuzaţi şi suntem revoltaţi că proprietarii firmei nu ne vor pe noi, ci pe oamenii pe care îi aduc din străinătate, din depărtare. Noi nu suntem apreciaţi, iar ei sunt supraevaluaţi şi acesta nu e o rezolvare. E un conflict care trebuie rezolvat (…). Trebuie să fim trataţi ca oameni, nu ca obiecte, ca o sursă de venit. Şi nici străinii nu trebuie trataţi ca o sursă de venit, ci ca oameni”.

O femeie din sală a detectat un pericol istoric: „Să presupunem că şi alţi întreprinzători vor aduce câte 6 muncitori la noi în sat, pentru câţiva ani. Trec doi ani, vor cere să se stabilească aici şi o să-şi aducă familiile, şi după ce ce trec patru-cinci ani, ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri-lankezi, ci de consecinţe, trebuie sa ne gândim bine la consecinţe, că nu este vorba doar de ziua de mâine sau poimâine, este vorba de viitorul nostru, viitorul copiilor şi al nepoţilor noştri”.

Un tânăr s-a arătat la fel de vizionar: „Eu nu am o problemă cu cei doi sri-lankezi, dar va fi o problemă dacă vor mai veni alţi 100 de oameni”.

Un domn s-a arătat speriat de distanțe: „Nu avem nevoie sa vină străini de la 5.000 de kilometri că să ne înveţe cum să facem o pâine”.

O femeie în vârstă a atras atenția că pot fi pericole și mai mari. Dânsa a lucrat „peste 30 ani în microbiologie”, deci știe ce vorbește. Și anume: „Vreau să atrag atenţia asupra pericolului răspândirii virusului, pentru că toţi oamenii vin acasă de unde este focarul virusului. Şi el (patronul fabricii – n.red.) aduce din Nepal, acum, cinci muncitori, de unde e focarul. A scris şi Wikipedia că China are graniţă comună cu Nepalul şi acolo au fost doi morţi deja. Numai un singur om să aducă virusul, că eu am lucrat în microbiologie şi ştiu ce înseamnă, un singur om să fie bolnav, duce pâinea peste tot în ţară, este un pericol foarte mare”.

Doamna virusoloagă o dă și dânsa pe lupta de clasă, ba chiar ar vrea să fie desființată brutăria din comună. „Ne-am adunat pentru că oamenii sunt foarte nemulţumiţi că există brutăria asta în comună, clădită din bani europeni, şi patronul (…) nu dă salariu decent. Muncesc foarte mult, câteodată şi 24 de ore, dacă sunt bolnavi nu ia în considerare – asta am auzit de la oameni – şi se poartă foarte urât. Eu cu câinii, acasă, nu mă port aşa, să ştiţi, cum se poartă el cu oamenii de aici, şi de asta nu găseşte oameni care să lucreze la el”.

Ditrău se află între Gheorgheni și Toplița

 Nu acceptă ca „oameni de culoare” să atingă „pâinea lor”!

Fabrica de pâine din Ditrău este cea mai mare din Bazinul Gheorgheni. Patronii ei nu au participat la „adunarea populară” de la Căminul Cultural, în ciuda faptului că prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi. Soții Köllő au trimis comunităţii o scrisoare în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

După iureșul din primele zile și înaintea intervenției CNCD, patronii anunţaseră că-i vor muta pe cei doi muncitori într-o altă zonă a procesului de producţie.

Patroana-directoare Köllő Katalin: „Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare. Ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni nu vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri (…). Principala problemă este că localnicii nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră”.

Firma nu va renunţa la cei doi angajaţi singalezi, a dat garanții patroana.

Köllő Katalin a adăugat că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns. „Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist. A aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor”, a spus directoarea fabricii.

Sri Lanka – țara cu populație cât România

Sri Lanka (cunoscută și ca Ceylon) e o țară insulară din Oceanul Indian, cu o populație un pic mai mare decât cea a României, la o suprafață de 3,6 ori mai mică, și cu un PIB pe cap de locuitor de trei ori mai mic.

După 1978, țara a fost răvășită decenii de-a rândul de un război civil sângeros între populația majoritară singaleză și cea minoritară tamilă. Singalezii reprezintă circa 75% din populație. „Tigrii tamili” au încercat să creeze o provincie autonomă și chiar un stat independent. În 22 de ani, până în 2000, s-au înregistrat peste 60.000 de victime.

Insecuritatea și sărăcia fac și acum ravagii în Sri Lanka.

Un alt fenomen devastator îl reprezintă valurile seismice, declanșate de cutremurele oceanice. Tsunami-ul din 26 decembrie 2004 a făcut peste 300.000 de victime în Sri Lanka.

  • Suprafața: 65.610 km² (România are 238.397 km²)
  • Populația: 21,5 milioane locuitori (România are 20 de milioane)
  • PIB pe cap de locuitor: 4.073 $ (România are 12.285 $)
  • Moneda: rupie sri-lankeză
  • Religii: budism (religie oficială, 70,2%), hinduism (12,6%), islam (9,7%), romano-catolicism (6,1%)
  • Capitala: Colombo (Sri Jayewardanapura Kotte)
  • Președinte: Maithripala Sirisena
  • Prim-ministru: Ranil Wickremesinghe.
Sri Lanka, insula de la sudul Indiei

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. PSD a cheltuit 430.000 de euro, din bani publici, pentru mitingul împotriva justiției! Pe scenă au „behăit” Dragnea, Tăriceanu, Firea, Pleșoianu

7 COMENTARII

  1. Cei 2 parlamentari udmr care au fost prezenti la caminul cultural Ditrau nu trebuie sa primeasca pensie speciala. Parlamentul Romaniei trebuie sa-i inlocuiasca cu alti 2 politicieni udmr de pe lista de la alegerile parlamentare. Romanii din strainatate pot pierde avantajele create de catre tarile care i-au acceptat,inclusiv sa infiinteze biserica pt rugaciune, dupa comportarea minoritatii maghiare din interiorul statului roman.

  2. Un film de groază, din altă lume, din alt timp ! Citești și te blochezi ! Și cei din feudalism gândeau mai bine decât umbrele astea malefice din Ditrău ! Instituțiile statului să’și facă de urgență simțită prezența și să impună aplicarea și respectarea legilor țării inclusiv în acest colțișor de țară populat de populime !
    Sfatul meu pentru cei doi sri-lankezi: să’l contacteze de urgență pe dl Mandache din SV pentru a’i angaja dumnealui la unul din restaurantele dânsului (chiar a rugat să fie ajutat pentru a fi pus în contact cu acești doi OAMENI în vederea începerii discuțiilor cu ei pentru angajare !) !

  3. Cautand pe facebook un anumit comentariu despre militianul sistemului care a linsat public o jurnalista independenta si a incitat la violenta impotriva ei, am gasit un alt comentariu legat despre episodul din Ditrau.

    O doamna al carei sot provine din acea zona explica fapul ca cei doi straini au picat de fapt la mijloc intre sateni si patroni. Transcriu mesajul doamnei pt. ca nu pot da copy/paste:
    – satenii sunt nemultumiti impotriva patronului brutariei pentru ca se lucreaza 12-14 ore pe zi si primesc salariu de 800 – 1000 lei.
    – multi au demisionat crezand ca se vor mari salariile, numai ca patronul, ca sa le arate cine e seful, i-a adus pe acestia doi care, din saracie, accepta aceleasi conditii grele. In plus, patronul va mai aduce si alti straini care sa lucreze pe aceiasi bani.
    – la tv. s-a anuntat manipulator ca s-au adus 2 indieni care vin cu traditii si obiceiuri noi (cum sa ceri unui taran roman sa fie deschis pt. o noua schimbare?… „nu asa se face, intrebati-o pe bunica daca vrea alta religie sau alte traditii…”)
    – problema reala la Ditrau este despre incalcarea drepturilor omului in sensul exploatarii muncitorilor (unii munceau pana la lesin 12-14 ore pana ii lua salvarea, iar cei de la protectia muncii nici nu calcau pe acolo).
    – oamenii au crezut ca pot schimba ceva la patron, insa acesta a schimbat povestea cum ca el cauta brutari si nu gaseste, de aceea a adus straini.
    – preotul nu are nimic impotriva indienilor, s-au tradus doar cateva cuvinte din declaratia lui si s-a schimbat contextul discutiei.

  4. Imi este teama ca UDMR sa nu exploateze si sa alimenteze din nou o ura artificiala intre romani si maghiari. Asta face de 30 ani aceasta uniune care nu are ce cauta in parlament ca partid cu drept de vot ce poate schimba soarta Romaniei (lucru pe care l-a facut deja de atatea ori, in cardasie cu tradatorii tarii).

    La Ditrau trebuie sa ajunga jurnalisti onesti, care sa ia legatura direct cu oamenii, preotul, primarul, muncitorii straini si sa analizeze situatia reala (un patron incalca drepturile oamenilor), in nici un caz sa nu se ia in seama ce spun televiziunile si presa vandute care scot din context sau manipuleaza ca sa faca jocurile celor ce vor ura intre romani si maghiari.

  5. Ceva nu se leaga in articolul d-voastra!
    Spuneti ca brutaria este cel mai mare angajator din comuna?
    Pai atunci cum de au ajuns sa importe muncitori din Sri Lanka?
    De ce localnicii nu se calca in picioare la poarta ca sa se angajeze???
    Acolo conflictul este intre patroana Kollo Katalin si localnici,cei
    doi amarati au cazut la mijloc.

    • Orice patron decide cum sa- si conduca afacerea. Ei nu intreaba pe nimeni caci asa zisa,,,comunitate de 200 persoane incitate de acezt PREOT NAZIST ” nu au NICI UN DREPT ASUPRA SOCIETATII PRIVATE!!!!! ACEST POPA TREBUIE EXPULZAT PT CA INSTIGA LA URA, RASISM, SI NU REPREZINTA CONVINGERILE BISERICII!!!! BRUTARIA ESTE LIBERA SA ANGAJEZE PE CINE VREA FARA ACORDUL CUIVA …..PUNCT.

  6. Uite așa se va întâmpla și cu cei care se uită la antena 3 și onania tv…. ungurii au proștii lor,dar și românii îi au pe ai lor..!!!… rasiștii din Ditrău să mănânce numai pâine din Ungaria făcută de chinezi!!!… pâinea din Ditrău să fie vândută în țara…eu unul””… Mănânc pâine de Ditrău””… ăsta să fie sloganul nostru.,!!!!… și toți oamenii cu scaun la cap ar trebui să procedeze la fel… să înceapă campania cu sloganul …,””mănânc pâine de Ditrău!!!”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -