Politicile de jaf naţional încurajate în ultimii 30 de ani de baronii roşii au lovit toate sectoarele economiei, inclusiv turismul. Deşi PSD a fost debarcat de la putere luna trecută, anchilozarea pe care acest partid a provocat-o în instituţii va afecta în continuare orice guvernare care încearcă să facă din România un produs competitiv la export, inclusiv în privinţa atragerii de turişti străini. China rămâne o piaţă imensă, dar „greaua moştenire” lăsată de guvernările iresponsabile nu ajută prea mult în a convinge chinezii să viziteze România.
Zhao Li, consilierul pe probleme culturale al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, a declarat că mai mulţi turişti chinezi ajung în ţările vecine României, cum ar fi Ungaria, Cehia, Serbia şi chiar şi Albania, decât în România, având în vedere infrastructura mai bună din aceste ţări.
Diplomata chineză la Bucureşti a spus că numai în 2018 peste un milion de turişti chinezi au vizitat Ungaria, în timp ce în România numărul acestora a fost mult mai mic. Cu toate acestea, ea a declarat că ambasada Chinei face eforturi pentru a încuraja turismul în România, în ciuda tuturor obstacolelor.
„Noul ambasador al Chinei la Bucureşti, a parcurs într-o jumătate de an 19 judeţe, lucru pe care nu l-a făcut nici un ambasador în trecut. Este un ambasador foarte sincer şi îşi doreşte să colaborăm mult mai strâns cu România. Când a vizitat Maramureşul, în octombrie, a văzut mai multe puncte turistice din judeţ care trebuie promovate în China, pentru a atrage atenţia turiştilor noştri. Probabil vă este cunoscut faptul că din China pleacă, anual, cei mai mulţi turişti în străinătate. În Ungaria, Cehia, Serbia, chiar şi-n Albania sunt mai mulţi turişti chinezi decât în România. Aleg aceste ţări pentru că deţin o infrastructură foarte bună. Cred că obţinerea vizei împiedică schimburile turistice dintre România şi China. Totuşi, avem loc de a face ceva şi putem să începem, pas cu pas, împreună cu prietenii de la Camera de Comerţ şi Industrie China-România, filiala locală, putem face o promovare bună. Ambasada a făcut traduceri şi tipărituri în chineză adresate turiştilor despre trei mănăstiri din Maramureş. E un fapt care demonstrează dorinţa noastră sinceră de a colabora şi promova relaţia noastră cu România”, a declarat Zhao Li.
Ea a venit în judeţul Maramureş pentru a participa la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, ocazie cu care a vizitat şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi a văzut activitatea mai multor meşteri populari locali.
Diplomatul chinez a remarcat faptul că Maramureşul reprezintă un izvor al tradiţiilor româneşti, care a reuşit cu trecerea timpului a reuşit să-şi păstreze nealterate multe tradiţii arhaice, case vechi ţărăneşti, costume populare şi cântece specifice satului care au fost preluate din generaţie în generaţie pentru a fi împărtăşite lumii.
Totodată, Zhao Li a menţionat pentru Agerpres că schimburile culturale pot contribui la reapropierea celor două ţări şi dezvoltarea şi a relaţiilor economice.
„Avem multe lucruri comune şi consider că împreună putem face multe lucruri bune. Schimburile culturale sunt esenţiale, relaţiile culturale sunt baza colaborării noastre în celelalte domenii. Dacă oamenii nu sunt apropiaţi, dacă oamenii nu se recunosc, oamenii nu pot avea încredere unul în celălalt, nu se poate face comerţ. Consider că schimburile culturale dintre România şi China sunt esenţiale pentru a ne înţelege mai bine, să fim apropiaţi, să avem încredere unul faţă de altul”, a opinat Zhao Li.
Foto: (c) Leontin Cupar/AGERPRES
Zau,draga Lora?Chiar nu ne intereseaza sa fim invadati de „turisti” chinezi,prietenii comunistilor ponta si ciolacu,! Se stie ca sunt trimisi ca turisti peste tot in lume ,pentru tras cu ochiul si urechea!Suntem satui de comunisti,prefer turisti adevarati,japonezi sau sud-coreeni!
buna lia ce sa traga cu urekea la cretinii din romania,numai bolovani dar daca nu vin kinezii sud coreenii si japonezii nici atat ,a atrage turisti trebuie munca si inteligenta