Marea Britanie va opri libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene după Brexit şi va introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte, confom unui plan elaborat de ministrul de Interne, Priti Patel, afirmă surse citate de agenţia Reuters.
Priti Patel va anunţa că, în contextul Brexit, are misiunea de a „opri libera circulaţie a persoanelor” şi de a „introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte asemănător cu modelul australian”, „un sistem care să funcţioneze în interesul Marii Britanii”, prin atragerea „celor mai inteligenţi”, a „oamenilor de ştiinţă”, a „academicienilor”, au declarat sursele citate.
Ideea centrală va fi că „sistemul imigraţiei să fie sub controlul Guvernului britanic”, conform planului.
UE acuză Marea Britanie pentru un eventual haos
Decizia va bloca practic libera circulaţie – principiu de bază care face parte din fundamentele Uniunii Europene, la care şi Marea Britanie a aderat când a intrat în UE, în 1973.
Dacă UK va adopta decizia, asta va însemna că cetăţenii UE nu vor mai putea intra liber în Marea Britanie după 31 octombrie, dată la care e prevăzută retragerea „forţată” din forul comunitar, dorită de actualul premier Boris Johnson.
Acesta nu pare deloc dispus să renunţe la ieşirea forţată a Marii Britanii din UE, în ciuda opoziţiei Parlamentului, care i-a blocat de moment planul rupturii de Europa fără un acord reciproc avantajos.
Europa insistă pentru o ieşire ordonată din UE
Parlamentul European continuă să sprijine o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE, bazată pe Acordul de retragere deja negociat, au reafirmat eurodeputații într-o Rezoluție adoptată luna trecută cu 544 voturi pentru, 126 împotrivă și 38 abțineri.
Documentul subliniază de asemenea faptul că Acordul de retragere respectă totodată punctele nenegociabile ale Regatului Unit, dar și principiile UE, oferind o soluție echitabilă și echilibrată.
Ținând seama de evoluțiile recente ale situației în Regatul Unit, deputații semnalează faptul că guvernul britanic va trebui să își asume întreaga responsabilitate pentru o retragere „fără acord” și pentru implicațiile serioase pe care aceasta le-ar aduce.
Cetățenii rămân principala prioritate a Parlamentului UE
Garantarea drepturilor și a opțiunilor de viață ale cetățenilor UE din Regatul Unit și ale cetățenilor britanici din UE rămâne principala prioritate a Parlamentului, deputații exprimându-și îngrijorarea față de punerea în aplicare a programului de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit.
Deputații încurajează de asemenea celelalte 27 de state membre să adopte o abordare consecventă și generoasă de protecție a drepturilor cetățenilor britanici care au reședința în UE, oferindu-le astfel securitate juridică, arată un comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.
Pregătiţi de foamete?
Guvernul britanic a cerut reţelelor de supermarketuri să se pregătească pentru un potențial Brexit fără acord, șefii din industria de profil temându-se că incertitudinea le-ar putea afecta stocurile de alimente. Ei spun că nu ar trebui să fie învinovățiţi dacă populaţia nu va găsi pe rafturi tot ce își doreşte, relatează agenţia de presă Reuters.
Întrucât politica britanică se orientează către un final imprevizibil, producătorii de produse alimentare şi cei de medicamente vor trebui să-şi restructureze operaţiunile în cazul în care revenirea la controalele vamale le-ar putea bloca lanţurile de aprovizionare.
Industria alimentară a avertizat că are o capacitate de stocare limitată, iar directorii şi-au exprimat neîncrederea în Michael Gove, ministrul responsabil cu planificarea Brexit, care a promis că nu vor exista lipsuri de alimente proaspete dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără acord, până la 31 octombrie.
Falimentul Thomas Cook, primul semn al dezastrului?
Operatorul turistic Thomas Cook, fondat în 1841 și pionier în turismul modern, a declarat falimentul luni, 23 septembrie, la ora 03.00 dimineaţa. Astfel, s-au dus pe apa sâmbetei cei 178 de ani de viaţă ai unei companii cu influență globală, lider mondial în domeniu alături de germanii de la TUI.
Anunţul privind falimentul Thomas Cook seamănă panică în economia Marii Britanii, şi aşa afectată din greu de nebunia Brexit.
Există deja temeri că o astfel de criză poate amorsa şi mai mult bomba Brexit, mai ales că unul din motivele pentru care Thomas Cook nu a putut evita falimentul a fost tocmai situaţia generată de incertitudinea ieşirii Marii Britanii din UE, care a afectat economia din Regat şi implicit veniturile britanicilor.
Primarul Londrei, apel disperat
Primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a scris recent celor 73 de parlamentari care reprezintă circumscripţiile din capitala Marii Britanii, cerându-le să oprească un Brexit fără acord cu Uniunea Europeană.
Apelul lui Khan vine în urma unui raport comandat de primarul Londrei anul trecut, ce arată că un Brexit fără acord ar putea reduce cu 87.000 numărul locurilor de muncă şi scădea cu 2% producţia economică a capitalei la orizontul lui 2030.
„Un Brexit fără acord ar cauza tulburări majore, ne-ar face mai săraci, mai puţin în siguranţă şi ne-ar diminua poziţia pe plan mondial. Ar costa sute de mii de locuri de muncă, zeci de miliarde de lire în investiţii şi ar pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţenilor UE”, avertizează primarul Londrei.
Prin urmare, el le adresează un apel tuturor parlamentarilor londonezi, din toate partidele, să lase deoparte diferenţele şi să împiedice un Brexit fără acord.
„Istoria îi va judeca pe parlamentarii noştri pe acest subiect ca pe puţini alţii înainte. Membrii parlamentului trebuie să se gândească bine cum vor rămâne în amintire dacă nu reuşesc să-şi folosească poziţia în acest moment crucial pentru a ajuta la stoparea unui Brexit dăunător fără acord”, a spus primarul Sadiq Khan, în scrisoarea sa.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Boris Johnson, ţine minte, UE merge înainte! Noul Parlament European anunţă că Londra va fi singura responsabilă în cazul unui Brexit fără acord
* Am pus mâna pe sondajul secret al PSD! În județul Constanța: PNL 31%, USR-PLUS 27%, PSD 17%. Finală Iohannis – Barna la prezidențiale
* Cumpănașu, delir total: „Am adus scutul de la Deveselu, am salvat laserul de la Măgurele. Și câștig doar 12-13.000 de euro pe lună, nu 30.000!”
* Averea colosală a escrocului Cumpănașu. Anul trecut a câștigat 30.000 de euro pe lună, dintre care 84% din bani publici. Și-a cumpărat 6 case în 4 ani!
* Cumpănașu a făcut un șmen și cu alocațiile copiilor! A luat 300 de lei pe lună când toți copiii primeau 85 sau 200 de lei
* Cumpănașu, escroc pe toate fronturile. Nu are facultate, dar predă la universități de stat, e masterand și își face doctoratul!
* VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital
* VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!
* Adio, Radu Moraru! Să fii iubit… de medici, că ai mare nevoie! Gânduri la despărțirea de Nașul TV
Apropo de titlul (si continutul/tema/subiectul) articolului, NU este… NICIUN MOTIV DE MIRARE/SURPRINDERE, caci NU trebuie sa uitam ca… EXACT ACEASTA (!) a fost cauza votului MAJORITAR PRO-„Brexit”: britanicii vor sa detina DEPLINUL CONTROL al granitelor proprii, adica vor sa hotarasca (DOAR !) EI… CINE intra si, eventual, rezidentiaza (pe diferite termene sau definitiv) pe teritoriul U.K. !!!