Ţara lui Cervantes în care până acum un an şi ceva trăiau peste un milion de români este lovită de toate urgiile posibile: blocaj politic şi repetarea alegerilor parlamentare după numai 4 luni de la ultimul scrutin legislativ, acuzaţii de interviuri plătite din bani publici în publicaţii internaţionale şi inundaţiile care au făcut ravagii în estul ţării, în special în regiunea Valencia.
Patru luni de luptă pentru o poveste încheiată într-un fiasco răsunător. Legislativul este pe moarte, iar premierul interimar, Pedro Sánchez, spune că spaniolii vor fi chemați la urne, pe 10 noiembrie, după ultima rundă eșuată de consultări cu Regele Felipe al VI-lea, luni, la Palatul Zarzuela.
Va fi a doua rundă de alegeri generale în șapte luni și a patra în patru ani, un caz fără precedent în Europa, care marchează eșecul unei generații de politicieni. După ce a devenit clar că Spania va repeta alegerile din aprilie, pe 10 noiembrie, a început bătălia pentru distribuirea vinovăției.
Celelalte trei mari partide (Partidul Popular, Ciudadanos şi Unidas Podemos) au dat vina pe PSOE – partidul socialist, care a câştigat alegerile din aprilie anul acesta, dar nu a obţinut majoritatea necesară învestirii premierului interimar Pedro Sánchez.
Regele constată că guvernul e gol
Sánchez a evitat orice fel de autocritică și i-a rugat pe spanioli să vorbească „și mai clar” decât în aprilie, la urne, pe 10 noiembrie, și să-i ofere o majoritate mai largă în parlament, care să permită PSOE să facă guvernul fără suportul celorlalte partide, dar şi fără al partidelor independentiste din Catalunya şi Ţara Bascilor.
Au fost încercări cu apeluri de înţelegere până în ultimul moment, dar degeaba. După a doua zi de consultări, în care liderii celor patru partide principale (PSOE, PP, Ciudadanos şi Unidas Podemos) au defilat prin palatul „La Zarzuela”, în faţa regelui Felipe al VI-lea, şeful statului a emis o declaraţie, la ora 20.20, în care a anunţat că guvernul lui Pedro Sánchez nu dispune de suficient sprijin parlamentar pentru a obţine investitura. Era ultima zi în care partidele parlamentare mai puteau face o înţelegere pentru a valida guvernul socialist. N-au făcut-o. De marţi, ele şi-au pierdut scaunele în forul legislativ, parlamentarii aleşi în aprilie pleacă acasă, iar Spania intră din nou în campanie electorală.
Sánchez speră să obţină mai multe scaune în parlament
Alegerile s-au decis practic săptămâni în urmă. De la eșecul negocierii din iulie, nucleul dur al lui Pedro Sánchez din PSOE avea foarte clar în minte că, dacă opțiunea ar fi între coaliție de guvernare cu un alt partid şi alegeri, socialiştii ar alege organizarea de noi alegeri. Și așa a fost.
Regele a anunțat marți oficial că niciun candidat pentru postul de „presidente del Gobierno” (prim-ministru) nu are sprijin suficient, iar luni 23 septembrie, alegerile vor fi convocate automat, potrivit legii. În acea zi, după toate probabilitățile, Sanchez va fi la New York pentru a participa la summitul ONU privind schimbările climatice și apoi la Adunarea Generală a ONU, notează El Pais.
Cele mai favorabile sondaje au indicat că PSOE își va îmbunătăți poziția după noile alegeri din 10 noiembrie, ceea ce ar putea evita riscul organizării unei a treia runde de alegeri, așa cum s-a întâmplat în 2016.
Şeful guvernului regional din Valencia, acuzat de interviuri plătite
Respectabilul cotidian The Guardian a eliminat de pe site-ul său un interviu cu Ximo Puig, preşedintele Generalitatea Valenciana (un fel de preşedinte de Consiliu Judeţean pe regiunea Valencia), care în Spania a fost „vândut” ca informație jurnalistică pură, dar care, în realitate, era conţinut publicitar plătit cu 43.000 de euro, bani publici ai guvernului local valencian.
Potrivit ziarului britanic, interviul a fost eliminat pentru că „era conținut publicitar care făcea parte dintr-un acord comercial cu un agent de publicitate”.
„Ne pare rău – pagina pe care o căutați a fost eliminată”, scrie pe site-ul publicaţiei britanice, care nu a dorit astfel să-şi asocieze imaginea cu un politician spaniol ce a plătit un interviu din bani publici şi nu a recunoscut asta în public.
Acest interviu a fost difuzat în noiembrie 2016 şi preluat pe rețelele de socializare ale PSOE, drept un interviu cu președintele Generalitat Valenciana, cu ocazia prezenței sale la „Târgul mondial de turism”, care a avut loc la Londra.
Motivul principal al interviului era promovarea regiunii Comunidad Valenciana ca o mare destinație turistică, dar Ximo Puig a profitat de ocazie pentru a critica Partidul Popular, pe care PSOE l-a înlocuit de la putere în 2016.
Nu au recunoscut că sunt interviuri plătite
Câteva publicaţii spaniole au declarat la vremea respectivă că a fost vorba de conţinut plătit, dar şefii guvernului valencian au negat categoric dezvăluirea și chiar au amenințat că vor lua măsuri legale împotriva jurnaliștilor care au vorbit deschis, pe care i-au acuzat de a fi implicaţi „în mod rușinos într-un plan de fake news”.
În 2016, când a fost publicat interviul în The Guardian, guvernul regional valencian format din PSPV-PSOE și Compromís (partide de stânga) au angajat peste 3,1 milioane de euro pentru publicitate instituțională.
Prețul conținutului The Guardian este cel mai proeminent, însă cei peste 300.000 de euro investiți în grupul Iberic Press – așa cum a raportat El Economista – sau cei 143.000 plătiţi grupului El Mundo – în conformitate cu datele Portalului de transparență sunt, de asemenea, importante.
Dezvăluirile despre sumele imense din bani publici cheltuite pe imagine de capii Comunidad Valenciana vin într-un moment cât se poate de prost: regiunea de la Marea Mediterană a fost puternic lovită de inundaţii, care costă imens bugetul din care s-au dus banii valencienilor pe interviuri plătite.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* O nouă înfrângere a mafiei din justiție: instalarea Adinei Florea la SS-Gestapo a fost blocată a cincea oară! Vot la limită: 10-9
* Dăncilă dezgroapă un dinozaur PSD pentru a o ajuta în campania prezidențială: fostul pușcăriaș Miron Mitrea
* Cum putem scăpa de PSD în 3 pași și 15 luni, plecând de la dorința lui Moise Guran: „Să scăpăm odată de acest blestem!”
* VIDEO. Ultimele ore ale Alexandrei. La reconstituire, anchetatorii au făcut focul, iar Dincă a pus lemne sub butoi. O polițistă a jucat rolul Alexandrei, iar la ardere a fost folosit un manechin
* VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!
* VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital
* VIDEO. Revanșa reporterului Pro TV: Dragnea l-a chemat la baie, el s-a dus în Teleorman. Ancheta lui Alex Dima, de mare audiență, a putut fi văzută și la Rahova, unde e întemnițat Dragnea
* Beizadeaua ucigașă a mai făcut două accidente grave! A distrus trei mașini de lux, în valoare totală de peste 600.000 de euro: Nissan, Ferrari, Aston Martin!
* DOCUMENT. Așa arată cetățenia americană a Sorinei! Plus: distracție cu vrăjitoarea. Între timp, televiziunile din România primesc confirmarea ticăloșiei cu care au tratat acest caz
Spania e un butoi cu pulbere. E greu să faci un guvern cu partidul socialist. Viziunea socialistă conservatoare e prea depărtată de regele Felipe al VI-lea.
Sper ca Niels Schnecker să ajute.
Bine, macar, ca la ei sunt posibile (si.l.. practic !) alegerile… ANTICIPATE !!!!!
Scuze pentru tastarea unui „l” care nu avea ce cauta in paranteza !