vineri, octombrie 18, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaReacția NATO după atacul criminal al rușilor: SUA, Olanda, Germania, Italia și...

Reacția NATO după atacul criminal al rușilor: SUA, Olanda, Germania, Italia și România vor dona Ucrainei patru sisteme Patriot și unul SAMP-T, împreună cu alte zeci de arme antiaeriene

-

Atacul scelerat al rușilor asupra spitalului de copii din Kiev a dus imediat la o creștere masivă a sprijinului acordat de NATO Ucrainei. Chiar înainte de începerea Summit-ului de la Washington, Casa Albă a anunțat că SUA, Olanda, Germania și România vor dona fiecare câte un sistem antiaerian Patriot, iar Italia va dona un sistem SAMP-T – echivalentul italian al Patriot. Împreună cu acestea vor fi furnizate și zeci de alte arme antiaeriene.

Rusia a atacat cu o rachetă Kh-101 Kodiak, în cursul zilei de luni, cel mai mare spital de copii din Ucraina. Mare parte din clădire a fost distrusă, iar bilanțul provizoriu este de peste 30 de morți – copii și personal medical. Imediat după atac, rușii au pretins că, de fapt, ucrainenii nu știu să folosească armamentul defensiv și și-ar fi lovit singuri spitalul. O înregistrare video făcută întâmplător cu telefonul mobil de un om care se afla în zonă surprinde însă exact momentul când racheta lovește spitalul. Analiza a confirmat că a fost vorba de o rachetă Kodiak, care se află doar în dotarea armatei ruse.

La 24 de ore după atac, în cursul serii de marți, americanii au făcut anunțul oficial că vor livra în cel mai scurt timp posibil zeci de capacități defensive antiaeriene, inclusiv celebrele sisteme Patriot și sistemul italian SAMP-T.

Comunicatul emis de Casa Albă menționează: „Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a se apăra de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice. Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; componente Patriot donate de Țările de Jos și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina“.

- Advertisement -

Declarația comună e semnată de Joe Biden (președintele SUA), Dick Schoof (premierul Olandei), Olaf Scholz (cancelarul Germaniei), Giorgia Meloni (premiera Italiei), Klaus Iohannis (președintele României) și Volodimir Zelenski (președintele Ucrainei).

Lucrurile nu se opresc aici și, conform comunicatului, în lunile următoare aliații din NATO vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice antiaeriene, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS-T SLM, IRIS-T SLS și Gepard. „Aceste sisteme vor extinde și consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulți aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare. În ceea ce le privește, Statele Unite vor modifica secvența livrărilor planificate din vânzările militare externe de interceptoare critice de apărare aeriană în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului viitor“, anunță aliații.

Comunicatul se încheie cu un avertisment către Putin: Mesajul nostru către Moscova și către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit“.

- Advertisement -

SUA au anunțat deja acum trei săptămâni că toată muniția care se produce pentru sistemele Patriot va fi trimisă cu prioritate Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și PNL s-au înțeles pe calendarul electoral: votăm trei duminici la rând!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -