Șefii grupului de companii Picket, din Rusia, care produce echipamente pentru Armata rusă, au fost arestați și sunt judecați pentru delapidarea a 22,6 milioane dolari (2 miliarde de ruble) dintr-un contract prin care ar fi trebuit să furnizeze veste antiglonț trupelor de pe frontul din Ucraina. De când a început războiul, oligarhii ruși conectați la contractele pentru armament și echipamente militare au făcut profituri de 11 miliarde de dolari.
Andrei Esipov, director general al grupului de companii Picket, Victoria Antonova, director financiar al grupului, și Mihail Kalșenko, șeful securității al aceluiași grup de companii, au fost arestați sub bănuiala de „furt la scară deosebit de mare în furnizarea de veste antiglonț”.
Cei trei s-au aflat în arest preventiv din aprilie până înaintea unei audieri din iunie, când au fost acuzați de fraudă în temeiul Articolului 159 din Codul penal al Federației Ruse. Toți trei pledează nevinovat și spun că dosarul e inventat.
Departamentul de investigații al Comitetului de investigații al Federației Ruse (echivalentul aproximativ al FBI în SUA) spune însă că inculpații au deturnat 2 miliarde de ruble în timpul executării unui contract militar de furnizare a 20.040 de veste antiglonț către Ministerul rus al Apărării.
1/ The CEO of a Russian defence contractor has been arrested over the alleged theft of 2 billion rubles ($22.6m) in relation to the supply of bulletproof vests to Russian forces fighting in Ukraine. It’s the latest in a long series of Russian military procurement scandals. ⬇️ pic.twitter.com/WXb8XK7l9M
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) July 8, 2024
Schema este una clasică, foarte bine cunoscută și în România: „Clientul (adică Armata – n. red.), care a plătit în plus, a primit produse care nu îndeplineau termenii contractului”.
Practic, escrocheria a constat în înlocuirea unor componente de calitate din vestele antiglonț cu altele mai proaste calitativ, dar și mai ieftine. Diferența de bani a intrat în buzunarele afaceriștilor ruși și ale protectorilor lor din minister. Această diferență, precum și cea dintre prețul real vestelor și cel plătit de Armată (mult mai mare), au reprezentat surse surplusului care a intrat în buzunarele șefilor companiei.
Esipov susține că acest caz „s-a bazat pe datele furnizate de foști angajați ai propriei sale companii, care au fost condamnați pentru furt pe scară largă și concediați”. Aceștia au fost ulterior cercetați penal. Ulterior, susține Esipov, foștii angajați „au început să îl amenințe că fac plângere penală, cerând despăgubiri în valoare de 300 de milioane de ruble (3,4 milioane de dolari).
Pe de altă arte, anchetatorii spun că au dat de urma milioanelor delapidate. Banii furați ar fi fost folosiți pentru a cumpăra participații la o firmă de reparații auto și la o societate de administrare a proprietăților, precum și la firme care vând produse din tutun și magazine de articole pentru casă, precum și pentru a cumpăra terenuri și un centru de afaceri din Moscova.
Sistemul de achiziții militare al Rusiei este plin de escrocherii. Corupția este frecventă și generalizată. Aceasta este una din explicațiile eșecului militar rusesc în Ucraina, trupele fiind bine echipate, instruite și înarmate doar pe hârtie.