luni, octombrie 7, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Imediat după ce au lovit cu o rachetă Kh-101 spitalul de...

VIDEO. Imediat după ce au lovit cu o rachetă Kh-101 spitalul de copii din Kiev, rușii au pornit o campanie în care îi acuză pe ucraineni că și l-au lovit singuri!

-

Crima oribilă comisă de ruși luni, când au bombardat spitalul de copii Ohmatdit din Kiev, a fost urmată aproape instantaneu de o ofensivă a trolilor Moscovei pe rețelele de socializare, aceștia răspândind teoria că, de fapt, clădirea a fost lovită chiar de ucraineni. Declanșarea campaniei aproape imediat după ce a fost bombardat spitalul arată că atacul a fost premeditat. Imagini și filmulețe demonstrează fără dubiu că lovitura a venit de la o rachetă rusească și nu de la apărarea antiaeriană a Kievului.

Atacul asupra Spitalului Ohmatdyt, cel mai mare spital de pediatrie din Ucraina, a produs, potrivit unui bilanț provizoriu, 29 de morți și a făcut parte dintr-o vastă operațiune prin care rușii au atacat simultan, luni, numeroase orașe ucrainene.

O înregistrare video a surprins exact momentul în care racheta lovește Spitalul Ohmatdyt. Asupra acestui lucru nu există nicio îndoială, secvența a fost verificată și confirmată prin geolocalizare.

- Advertisement -

În înregistrarea video se vede că e vorba de o rachetă rusească Kh-101, tip de misilă care echipează doar forțele armate ale Rusiei și care are, în Occident, numele de cod Kodiak. Racheta e subsonică și una din caracteristicile sale este că are motorul clar vizibil în partea din spate.

Propaganda rusească s-a agățat de faptul că în filmare nu se văd foarte clar aripile din față ale rachetei – de asemenea o caracteristică a Kh-101 Kodiak. Tema a fost reluată oficial și de Ministerul Apărării de la Moscova, care a publicat la rându-i o înregistrare video a unei rachete similare în zbor. Așa cum arată voluntarii de la Geo Confirmed, nici măcar pe înregistrarea dată chiar de ruși nu se văd bine aripile rachetei, deoarece vizibilitatea lor depinde de două elemente cheie: unghiul din care are loc filmarea și calitatea filmării.

Rusia neagă însă, în mod oficial, orice responsabilitate pentru atac, exact la fel cum a făcut la masacrul de la Bucea, la lovirea teatrului din Mariupol unde erau adăpostiți copiii din oraș ori la atacarea mall-ului din Kramatorsk.

- Advertisement -

Versiunea Moscovei este că distrugerea spitalului din Kiev a fost cauzată de „o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, dar nu e prezentată nicio dovadă în acest sens. Teza propagandiștilor Kremlinului este că a fost vorba de o rachetă Patriot americană sau de o rachetă NASAM. Bloggerii și influencerii ruși au produs niște montaje foto total neconvingătoare, dar care au fost preluate masiv de zeci de mii de conturi pe rețelele de socializare.

Faptul că rușii au pornit operațiunea de dezinformare aproape imediat după lovirea spitalului este un semn clar că totul a fost pregătit dinainte. Cineva pregătise narativele, cu tot cu poze și filmulețe, și le-a dat drumul pe rețelele de socializare imediat după ce a primit confirmarea că spitalul a fost lovit.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și PNL s-au înțeles pe calendarul electoral: votăm trei duminici la rând!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -