sâmbătă, septembrie 28, 2024
AcasăNewsCazul Cioloș: fostul premier a dinamitat forțele de dreapta a treia oară...

Cazul Cioloș: fostul premier a dinamitat forțele de dreapta a treia oară în 8 ani. REPER a ratat Parlamentul European, iar șeful său constată uimit că s-ar fi putut lua 30% dacă n-ar fi spart polul pro-european!

-

Una din observațiile care se pot face după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie este că Dacian Cioloș, fostul premier român și comisar european pe agricultură, a avut o contribuție majoră, pentru a treia oară în ultimii opt ani, la dinamitarea forțelor de dreapta și pro-europene din interior. Această ultimă lovitură e atât de dură încât mișcarea este efectiv pe marginea prăpastiei cu doar câteva luni înaintea unor alegeri capitale pentru soarta țării în următorii 5 ani – cele prezidențiale și cele parlamentare.

O zi după ce REPER a ratat, absolut previzibil, pragul de 5% pentru a intra în Parlamentul European și absolut toate primăriile unde-și pusese candidați, Dacian Cioloș a pus pe contul său de Facebook un lung comentariu în care le mulțumește tuturor, constată că voturile adunate la un loc ale forțelor de dreapta au urcat spre 25-30% și anunță că se retrage să mediteze după acest „duș rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea“.

În urmă cu o zi, Ziaristii.com a făcut o analiză în 10 puncte care a arătat cum actuala conducere a USR a greșit extrem de grav, pe parcursul ultimilor ani, efectele acestor gafe cumulându-se în timp până s-au făcut simțite acum, la vot. Pentru aceste erori, Drulă și-a asumat responsabilitatea și a demisionat.

În textul de față vom aborda partea de responsabilitate care-i revine unui alt mare vinovat: Dacian Cioloș. Deocamdată, acesta și-a asumat doar verbal greșelile, rezumându-se la a spune că-și va lua un timp de reflecție, dar fără să demisioneze. Cât va dura acest timp de reflecție e greu de spus, dar anunțul în sine e bizar, ținând cont că deja s-a dat startul campaniei pentru alegerile prezidențiale – decisive pentru arhitectura de putere din România în următorii 5 ani.

- Advertisement -

Mesajul lui Dacian Cioloș, după dezastrul la care a contribuit din plin: „Scorul național este un eșec pentru noi, dar și pentru toată mișcarea de modernizare a României. Sunt multe decizii din trecut care ne-au adus aici, orgolii, semnale prost înțelese. În foarte multe orașe, scorul cumulat al REPER, USR și al celor doi independenți trece de 25-30%”

„În primul rând, vreau să vă mulțumesc tuturor celor care ați votat echipa REPER, la locale și europarlamentare. Fiecare vot și mesaj primit în aceste săptămâni contează mult pentru mine, pentru că a fost unul pentru seriozitate după o campanie făcută fără populism.

Mulțumesc întregii echipe REPER, membrilor din toată țara, voluntarilor care și-au luat din timp și au depus mari eforturi să ne ajute, dar și donatorilor. A fost o campanie grea. Nu am avut și nu avem banii partidelor mari, nu am avut rețelele lor și nici nu am recurs la metode ilegale, cum am văzut în multe cazuri.

Cele peste 300.000 de voturi primite la europarlamentare nu sunt puține în condiții normale, însă comasarea a crescut prezența și, fără să avem încă cifre oficiale finale, realitatea ne arată că nu am trecut pragul electoral.

- Advertisement -

Scorul național este un eșec pentru noi, dar și pentru toată mișcarea de modernizare a României și este un mesaj și un duș rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea.

Sunt multe decizii din trecut care ne-au adus aici, orgolii, semnale prost înțelese. De aceea, cred că după ce avem rezultatele finale, trebuie să judecăm şi să acționăm pe baza lecțiilor învățate şi a mesajului transmis de alegători, iar cei care au energia și validarea oamenilor, să încerce rapid reconstrucția opoziției centrist-liberale, fără egouri și fantomele trecutului.

Sunt optimist că o reconstrucție are o bază solidă. Nicușor Dan a câștigat Bucureștiul, Dominic Fritz a fost reconfirmat la Timișoara. În foarte multe orașe, scorul cumulat al REPER, USR și al celor doi independenți trece de 25-30%. Este o bază solidă.

De aici se poate construi o alternativă la PSD-PNL și la extremism și cred că încă este timp pentru un rezultat bun la parlamentare și prezidențiale, dacă se începe rapid această reconstrucție.

Eu îmi voi lua un timp de reflecție asumându-mi neîndeplinirea unui obiectiv ambițios. Dar îmi doresc ca toţi cei care au muncit și cei care s-au mobilizat în această campanie să nu-și piardă speranța. Au convins într-un timp foarte scurt mulți oameni și trebuie să continue să creadă în idealurile, valorile şi principiile pe care le susțin.“

Cioloș pare să știe foarte bine ce-a făcut. Se ridică întrebarea de ce a procedat așa

Dincolo de analiza civilizată, competentă și lucidă pe care Dacian Cioloș o face la scurt timp după dezastru, rămân faptele. Mișcările făcute de fostul premier în ultimii doi ani au dus la o nouă distrugere din interior a forțelor care se poziționează în România în favoarea integrării în UE, a democrației, a liberalismului, a meritocrației și guvernării responsabile, de tip occidental.

Este foarte ușor să vedem chiar și acum, când numărătoarea voturilor încă nu s-a încheiat, că REPER-ul lui Cioloș a încurcat USR-ul pretutindeni unde a putut face acest lucru. Deși era absolut clar că nu există nicio șansă a candidaților REPER la primăriile Sectoarelor 1 și 2, totuși Cioloș a pornit lupta acolo.

Atât la Sectorul 1, cât și la Sectorul 2, primarii USR în funcție ar fi câștigat fără dubii noi mandate, în lipsa candidaților de la REPER, care le-au rupt o parte din voturi. Cineva care ar privi din afară ar putea ușor să bănuiască fie că Dacian Cioloș a jucat rol de cal troian al sistemului în interiorul forțelor de dreapta, fie că a recurs la sabotaj pur și simplu din dorința de a-i trage și pe alții după el în groapa irelevanței politice.

Iată scorurile de la Sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului, conform numărătorii parțiale:

Sectorul 1

  • George Tuță (PSD-PNL) – 36,44% (24.323 de voturi)
  • Clotilde Armand (Dreapta Unită) – 35,73% (23.850 de voturi)
  • Iulian Hatmanu (REPER) – 2,99% (1.997 de voturi).

Sectorul 2

  • Rareș Hopincă (PSD-PNL) – 43,78% (42.838 de voturi)
  • Radu Mihaiu (Dreapta Unită) – 42,01% (41.110 voturi)
  • Andrei Gabriel Golgoțiu (REPER) – 5,98% (5.849 de voturi).

Foarte ușor se poate vedea că, dacă REPER ar fi susținut candidatul USR – așa cum a făcut, de exemplu, cu Nicușor Dan la Primăria Capitalei –, acum Clotilde Armand și Radu Mihaiu ar fi fost fără discuție reconfirmați pentru încă 4 ani în funcție.

Precedentele lovituri date de Cioloș forțelor de dreapta în momente-cheie ale luptei pentru răsturnarea de la putere a PSD și a sistemului ocult care controlează România

În ultimii 8 ani, eforturile societății civile și ale forțelor democratice și pro-europene din România de a se organiza au mai primit alte două lovituri grele din partea lui Cioloș în momente-cheie.

A fost mai întâi campania electorală din 2016, când premierul tehnocrat de atunci a avut un comportament absolut bizar, detașându-se de PNL și preferând să se retragă din prim-plan, deși toată lumea aștepta de la el să-și asume rolul de lider (se vorbea chiar de intrarea sa în partid și numirea ca președinte al liberalilor). Cu Cioloș lipsă din peisaj, campania electorală a PNL a fost fără vlagă și direcție, ba chiar sabotată masiv din interior de diverși baroni care trăgeau pe ascuns cu PSD-ul.

Ulterior au apărut indicii că existase o înțelegere pe ascuns între Iohannis, liderii PNL și PSD ca, după alegeri, cele două partide să guverneze împreună. Planurile de comasare s-au amânat câțiva ani pentru că PSD a obținut un scor uriaș și Dragnea n-a mai vrut să împartă ciolanul puterii cu nimeni.

Al doilea moment în care Cioloș a tras brusc de volan, aruncând în degringoladă forțele pro-europene, a fost în 2022, când a demisionat pe nepusă masă din USR, și-a luat oamenii fideli și a înființat REPER-ul. Haosul provocat de Cioloș a făcut luni în șir deliciul televiziunilor controlate de oligarhi, care au tocat mărunt USR-ul.

Sigur că în interiorul partidului existau tensiuni după fuziunea cu PLUS și că gruparea Barna îl sabota pe noul președinte al USR, dar era de așteptat ca Cioloș să știe că urmează o perioadă grea. Gestul său a paralizat USR pentru o perioadă lungă de timp și, apoi, a împărțit bazinul electoral al formațiunii în două.

Un caz Cioloș cu iz local: cum s-au bătut USR-iștii între ei la Primăria Iași până când  liberalul Chirica și-a asigurat un nou mandat

Simptomatic pentru orgoliile și ambițiile celor care vor voturile electoratului pro-european, exact același lucru s-a întâmplat acum și la alegerile pentru Primăria Iași, unde USR-iștii s-au canibalizat efectiv, bătaia dintre ei făcându-i cadou nesperat lui Mihai Chirica un nou mandat la primăria capitalei Moldovei.

Rezultatele parțiale de la Iași:

  • Mihai Chirica (PNL) – 32,6%
  • Marius Bodea (ADU) – 25,6%
  • Cosette Chichirău (CURAJ) – 14.6%.

Și aici se vede că, dacă ar fi existat un singur candidat al forțelor democratice, acesta ar fi luat în jurul a 40% din voturi – mult peste primarul liberal. Dar așa, voturile s-au împărțit între candidatul USR, Marius Bodea, și parlamentara independentă ex-USR Cosette Chichirău. În final, cei doi au rămas în drum, certându-se pe praful de pe tobă, în timp ce Chirica va rămâne încă patru ani la butoane.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Situație tensionată la sectoarele 1 și 2. Clotilde Armand: „Nu mergeți după fentă! S-au numărat oficial, până azi, doar 40 de secții din totalul de 166!”

ANALIZĂ. 10 cauze ale dezastrului înregistrat de USR la alegerile europarlamentare și locale în 2024

VIDEO. Drulă demisionează de la șefia USR și-l propune pe Fritz. „Nu mă mai văd candidat la prezidențiale în acest an”

Nicușor Dan, șah la Guvernul PSD-PNL chiar în seara victoriei: convoacă un referendum local pentru banii Capitalei

Mahalaua se mută la Bruxelles: Șoșoacă și Lazarus devin europarlamentari! Diaspora le-a dat celor doi voturile decisive

Deputatul Mihai Poliţeanu (ex-USR) anunţă că a fost ales primar al Ploieştiului, învingând candidații PSD și PNL

Șoc în Olt: clanul lui Paul Stănescu pierde Primăria Slatina! Mario De Mezzo (PNL) l-a învins pe „fiul vitreg” al baronului PSD

28 COMENTARII

  1. Urmariti interviewul luat de Valeriu Nicolae cu o saptamana inainte de alegeri. Ciolos este nepotul sinistrului Vulpea (gen. militian Vulpe care printre diferite functii mari in politie a condus si infama DGIPI, prevazuta de lacomul si coruptul Bombonel sa devina o veritabila politie politica ca in Belarus in cazul in care respectivul nemernic ramanea la putere si dupa 2004), iar tatal lui a fost militian de sat, ca si tatal lui Dragnea, cel mai probabil analfabet daca ascultam pronuntia gresita a multor cuvinte in limba romana de catre horticultorul promovat de Tariceanu, fapt acceptabil pentru un cosas salajean care toata viata a vorbit graiul regiunii insa nu pentru un tip scolit, cu stagii lungi in strainatate si functii inalte si fost prim-ministru.
    USR nu a gresit cand a indepartat REPER-ul in ciuda lamentarilor repetate si agasante pe care le exprima intr-un live azi dimineata jurnalistul-activist Malin Bot pe canalul sau.

      • Asta e tot ce ai luat din interviul acela?
        Lasă că în schimb au intrat niște oameni foarte profi în PE. Noah… nu ne trebuie nouă din ăștia care fac treabă. Ne trebuie botoși (dacă tot îl pomeneai pe Nicolae)

    • Ciolos se pare ca a fost calul troian folosit de iohannis pentru a aduce iar la guvernsre psd,in 2016(caci a acceptat in guvernul sau pe Vasile Dancu si pe un alt pesedist,ministru de interne!),iar in 2020,sa il ajute sa puna mana pe PNLpentru a pune partidul la cheremul pesedeului ,caci ciolacu l-a ajutat sa castige al 2lea mandat,punandu-i contracandidat pe dancila,caci cu Barna nu avea nicio sansa!Ciolos,co-presedinte atunci la usrplus,nu l-a vrut pe Orban prim ministru,ci pe catu,omul pe care iohannis il vroia si la sefia pnl..la congresul pnl, a fost momentul in care iohannis si-a dat arama pe fata,implicandu-se in alegerea lui catu,cu niste alegeri fraudate care anuntau fraudele de acum 3 zile.ciolos a luptat in PE pentru Macron,care l-a pus sef la Renew si a facut lobby pentru agricultorii francezi si LGBT.

  2. Unul dintre cei mai competenti oameni nu a fosst ales in PE de care gloata dee votanti. In schimb a „iesit” un traseist arivist ca Mihai Chirica de la Iasi, penaloid si inhaitat cu mafia imobiliara si nu numai, individ odios care mai mult a distrus si si-a facut șmenurile cu neamurile si acolitii lui

  3. Matematic, un candidat al dreptei ar fi obtinut la Iasi 40 procente si ar fi luat primaria unui mare oras. Realitatea e foarte departe de un model matematic liniar, realitatea e ca anul acesta a fost anul independentilor. Sunt destule exemple: Nicusor, Ploiesti si procentele bune facute de independenti prin alte locuri. Nu stiu de ce dar parca l-am perceput pe Fritz mereu ca un independent…Asa ca daca Chichirau nu candida, o buna parte din cele 14 procente ale ei poate ca nici nu at fi iesit la vot. Independentii au irosit votul dar fara ei prezenta la vot ar fi fost mai mica. Dar rezultatul conteaza oricare ar fi prezenta, nu este impus un prag de participare pentru ca alegerea sa fie cu adevarat relevanta. Lumea care a votat independenti pur si simplu nu a mai vrut sa puna stampila pe un partid. E bine, e rau? A iesit prost.
    Daca as face o schimbare, daca as avea puterea, as da o zi libera-se dau destule-si as pune ziua de alegeri miercuri.

  4. Un fel de Rareș Bogdan dar mai liniștit 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Are ciuma roșie pe maclă 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  5. o data fudulia si prostia, au infrant! La Sf Gheorghe, ungurii au 100%, din cauza ca patru patride romanesti nu s-au coalizat si au luat fiecare, sub 5%! Rusine voi urmasi ai Daciei Regia! Demisia!

  6. Cu Ciolos sau nu, psihologia userista se contureaza pe urmatoatele linii.
    – pestele mic (USR) il inghite pe cel mare (PNL) iar pestele cel mai mic + ii inghite pe ceilalti
    – spirala puritatii politice aduce voturi (ce ticalosi sunt ceilalti, ce minunayi suntem noi)
    – derapajele comuniste (proprietatea te face nefericit, lupta de clasa impotriva tejghetarilor liberali, opozitia la proiectele de inarmare, tampenia cu termoficarea, sunt multe si nu s-au uitat)
    – incompetenta plina de ifose a ministrilor USR (in special la Sanatate si Justitie). Ce a fost cu Voiculescu si cu Ion e demn de filmele cu prosti.
    – asteptarea „lebedelor negre” pentru preluarea puterii (Colectiv nu se intampla in fiecare zi, asteptand un replay e simptom de paranoia)
    – atacul grosolan si continuu impotriva singurilor aliati posibili
    – luptele interne de o mizerie sinistra (elinarea d-nei Lasconi de pe lista folosindu-se de probleme psihice ale propriului copil)
    – speranta in viitorul luminos in care voturile vin de la sine, si cu nemiluita, ca asa au zis consultantii

    Nu stiu ce se poate face in situatia data. Psihologia masei useriste e prea inveninata.

    • Ce țopăială fericită pe securiști 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  7. Drula nu trebuia sa-si dea demisia acum, dupa ce raul a fost facut, ci atunci cind sondajele aratau adevarata pozitie a partidului pe esichierul polititic, adica undeva la 11%!!! Dar, de fapt, se pare ca nici nu trebuia pus in pozitia respectiva… Cum nici dan Barna nu avea ce sa mai caute in USR, dupa toate gafele imense facute la alegerile precedente…

    • Pai au decis ca „securistii” au falsificat sondajele. USR se astepta sa ia mai mult de 30% – cf Lasconi aseara la Digi24. Dupa Drula probabil peste 50%.

      Asta in timp ce aveau grija sa enerveze toti posibilii votanti si aliati.

      USR si-a semnat certificatul de deces cand a trantit guvernul Cațu. Sa nu ne mai amagim.

      Mai mult, si mai grav, USR a jucat numai la destabilizare, ceea ce indica niste influente moscovite. Exact ca la AUR.

      • Mai bine ne-ai da niște lecții despre cum se fură, tovarășe, că doar la asta sunteți neîntrecuți ! In rest… vai si amar, dovadă este halul in care ați adus țara 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  8. Cioloș a fost ales de tot partidul după integrarea USR / Plus să conducă noua organizație. La nici o săptămână după a fost dat afară. Cum a stricat el uniunea? După părerea mea Barna și echipa lui este singura responsabilă. Și nici la ei nu o să vezi demisie.
    Drulă e un băiat ok, a fost prins în situația asta. Și-a dat demisia. Dar el oricum nu conducea USR. Vedeți documentarul cu Botos. Barna, Ghinea, ăia conduc USR de fapt.

    • Nu vorbi prostii,EL a ales sa plece ,cu plus cu tot,frustrat ca nu l-a ajutat nimeni din partea USR sa formeze un guvern,(desi a fost”onorat” de iohannis !?!)dupa ce tradatorul a dat indicatii lui catu sa-l dea afara din guvern pe Stelian Ion!Putina solidaritate cu cei care te-au primit in alianta in ultimul moment,in 2019, la cererea ta si te-au si pus primul pe lista la europarlamentare!

  9. Daca vine d-na Lasconi si schimba toti oportunistii de la centru din USR (adica OUT Drula, Barna, Ghinea, Stelian Ion, Mosteanu, Cristina Pruna, Bulai, Nasui, Vlad Voiculescu, Ioana Mihaila si citi or mai fi) s-ar putea ca peste 4 ani (daca sintem sanatosi) sa votez din nou USR. In 2016 am votat USR crezind in tineretea si entuziasmul lor. Mare dezamagire!

  10. Sa mai faceti altadata reclama desantata unui cocon de general de securitate,Virgil Ardelean-Vulpea,fondatorul DGIPI,serviciul de securitate al MAI,fost sef al militiei din Cluj,unde nepotelul a facut armata,trimis de unchi sa pazeasca casa doamnei Doina Cornea !-cum ati facut pana sa accepte sa devina prim ministrul lui iohannis si astfel sa tradeze USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -