La mulți ani, fraților! Bucurați-vă că avem o țară, că trăim în pace, libertate și prosperitate, că aparținem lumii libere, civilizate și democratice!
Când aceste binecuvântări vi se par banale, priviți peste graniță și vedeți o țară cu vaste regiuni ocupate de o putere violentă și totalitară, sfârtecată de război, cu oameni siliți la exil, suferință, frig, foamete și luptă pentru supraviețuire. Pentru ei, tot ce avem noi e un vis.
Bucurați-vă că fiii noștri merg la facultate, nu la război, că ne suim oricând în avion și în trei ore ajungem oriunde în patria noastră lărgită, vizitându-ne surorile la Bruxelles, fiii la Londra, părinții la Torino.
România, căreia îi găsim numai defecte, e rai pentru oricine din Africa. “Sărăcia” noastră, în care majoritatea dintre noi suntem proprietari pe un apartament sau o casă, e invidiabilă chiar și în Vestul Europei.
Când vi se pare puțin simplul fapt că avem un teritoriu clar, securitate și statalitate consolidată, gândiți-vă la Georgia, Armenia, Ucraina, care au ghinionul să fie prea aproape de Rusia, sau la Israel, atacat în permanență.
Binecuvântați faptul că alături de noi trăiesc minunații, harnicii, civilizații, inteligenții maghiari, nu asasini care ne bombardează sau ne răpesc copiii și îi ascund în tunele și buncăre, cum li se întâmplă israelienilor.
Count your blessings, cum s-ar spune!
Da, dar bine ar fi sa citeasca textul si suveranistii…stiti povestea cu ovreiul care nu credea in anecdota cu cainele care latra si nu musca…el vroia sa fie sigur ca stie de vorba asta si cainele!!!
Mie imi aminteste de alta anecdota, cea cu evreul care s-a plans rabinului ca traieste foarte greu, intr-o camera modesta, cu nevasta si copiii.
Atunci, rabinul i-a recomanda sa bage pentru o saptamana si porcul in casa.
El a facut intocmai si, dupa o saptamana, cand a scos porcul din casa, a exclamat: O, ce bine traim!
Dl Papahagi a facut ce a facut rabinul. De fapt ne-a sugerat cum ar fi daca am baga in casa porcul rus, porcul hamas, porcul saracie africana…
De acord cu această bucurie (binecuvîntare) în comparație cu războiul din vecinătate și cel din Israel.
Dar această bucurie mi se pare ca atunci când, la alegeri, simți „bucuria” răului cel mic.