Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit, luni, la spitalul San Raffaele din Milano. Liderul partidului Forza Italia și fondatorul grupului de presă Mediaset avea 86 de ani, iar de anul trecut era senator, renunțând la mandatul de europarlamentar.
Silvio Berlusconi a fost internat vineri în spitalul San Raffaele din Milano, la secția de Terapie intensivă, din cauza unei infecții pulmonare, scrie Corriere dela Sera.
După anunțul decesului, mai mulți membri ai familiei sale s-au deplasat luni dimineață la centrul medical.
Miliardarul şi magnatul media, care a făcut avere în domeniul televiziunii, a avut numeroase probleme de sănătate în ultimii ani. Penultima lui spitalizare la San Raffaele a fost mai lungă, Berlusconi fiind externat în luna aprilie.
Și în urmă cu doi ani, în aprilie 2021, politicianul-magnat a fost spitalizat mai mult de trei săptămâni, pentru „sechele generate de infecția cu Covid-19”, virus care l-a „lovit” în septembrie 2020.
Silvio Berlusconi a suferit o dificilă operaţie pe cord deschis în 2016, apoi o operaţie pentru ocluzie intestinală, în primăvara lui 2019.
A cântat pe vase de croazieră
Născut pe 29 septembrie 1936 la Milano, Berlusconi era copil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La fel ca mulţi tineri din Milano, a fost evacuat şi a locuit cu mama sa într-un sat aflat la o anumită distanţă de oraş.
Şi-a început cariera vânzând aspiratoare şi şi-a construit o reputaţie ca artist, cântând mai întâi în cluburi de noapte şi apoi pe vase de croazieră.
După ce a absolvit Universitatea din Milano în 1961, cu o diplomă în Drept, Berlusconi a devenit dezvoltator imobiliar. A înfiinţat Edilnord, o companie de construcţii, impunându-se ca dezvoltator de locuinţe rezidenţiale în jurul oraşului său natal Milano şi acumulând o avere considerabilă până în anii 1970.
Zece ani mai târziu, în 1974, a lansat o companie locală de televiziune prin cablu, Telemilano. Aceasta avea să se transforme în cel mai mare imperiu media din Italia, Mediaset, care controlează cele mai mari trei posturi de televiziune private din ţară.
În 1978 a lansat prima provocare directă la adresa monopolului naţional de televiziune. În 1980 a înfiinţat Canale 5, prima reţea comercială de televiziune din Italia, iar până la sfârşitul deceniului, posturile create de Berlusconi dominau undele radio italiene.
Berlusconi şi-a diversificat, de asemenea, afacerile, achiziţionând magazine, cinematografe, edituri şi echipa de fotbal AC Milan. Şi-a consolidat imperiul sub umbrela holdingului Fininvest, un vast conglomerat care a ajuns să controleze peste 150 de întreprinderi.
Prim-ministru 9 ani, deputat 19 ani, plus senator, europarlamentar, ministru interimar de 4 ori…
Fondator al partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi a fost prim-ministru de trei ori (1994-1995, 2001-2006, 2008-2011), conducând Guvernul Italiei timp de 9 ani – record într-o politică italiană marcată de instabilitate.
A fost, pe rând, ministru interimar al Afacerilor Externe (2002), al Economiei și Finanțelor (2004), al Sănătății (2006) și al Dezvoltării Economice (2010).
Timp de 19 ani a fost deputat în Parlamentul de la Roma (2004-2013), dar a deținut și două scurte mandate de senator (2013, 2022-2023).
În 2019 a obținut un mandat de europarlamentar, la care a renunțat anul trecut, când a revenit în funcția de senator.
Înainte să fie şef de guvern, „Il Cavaliere” – cum i se spunea în Italia – a fost un prosper om de afaceri și un influent patron media. El a înfiinţat grupul de presă Fininvest (ulterior Mediaset), la care a fost principalul acţionar.
Conform revistei „Forbes”, Berlusconi era cel mai bogat om din Italia în 2002, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari. În 2011, cu 7,8 miliarde de dolari, magnatul din Milano era plasat de celebra revistă pe locul 118 în lume.
Silvio Berlusconi a fost căsătorit de două ori: cu Carla Dall’Oglio (1965-1985) și Veronica Lario (1990-2010), căsniciile sale rezistând de fiecare dată câte 20 de ani.
Are 5 copii: Marina (57 de ani), Pier Silvio (54 de ani), Barbara (39 de ani), Eleonora (37 de ani) și Luigi (35 de ani). Primii doi copii i-a avut cu prima soție, iar ceilalți trei cu cea de-a doua soție.
Anul trecut, la 85 de ani, Silvio Berlusconi a făcut o nuntă de pomină cu Marta Fascina, deputată a partidului său, Forza Italia, care avea de 32 de ani. Cununia civilă nu a avut însă loc, din cauza scandalului făcut de cei 5 copii ai lui Berlusconi, toți adulți, care nu voiau ca averea uriașă a tatălui lor, de peste 7 miliarde de dolari, să nu ajungă la soţia cu 53 de ani mai tânără.
Scandaluri și probleme cu justiția. I-a pupat mâna lui Gaddafi, iar pe germanul Schulz l-a făcut „nazist”
A fost implicat în numeroase scandaluri, cele mai cunoscute fiind ”Rubygate” şi ”Bunga Bunga”.
A avut probleme și cu justiția. A fost condamnat pentru fraudă fiscală în „dosarul Mediaset”, fiindu-i interzisă și deţinerea unor funcţii publice. Interdicția i-a fost anulată însă câţiva ani mai târziu.
Mult mai grave au fost scandalurile sale din zona politică. În iulie 2003, la scurt timp după ce Italia a preluat – pentru 6 luni – președinția Uniunii Europene, prim-ministrul Silvio Berlusconi s-a adresat Parlamentului European. Criticat fiind de europarlamentarul german Martin Schulz (social-democrat), Berlusconi i s-a exprimat astfel: „Domnule Schulz, știu că un producător din Italia face un film despre lagărele de concentrare naziste. Vă propun pentru rolul șefului. Ați fi perfect”. Referirea la naziști a generat protestele majorității dintre cei 626 de eurodeputați, precum și o criză diplomatică între Italia și Germania.
La 10 martie 2010, numărându-se printre oaspeții summit-ului Ligii Arabe, Silvio Berlusconi, după o scurtă conversație cu dictatorul libian Muammar al-Gaddafi, i-a sărutat acestuia mâna, gest surprins de camerele de filmat. Autorul gestului era prim-ministrul în exercițiu al Italiei.
Berlusconi a fost și victima unui incident violent. În decembrie 2009, în cursul unui miting electoral, el a fost atacat și grav rănit în față de către Massimo T., un bărbat de 42 de ani bolnav mintal. Agresorul s-a folosit de o statuetă, cu care i-a rupt nasul și doi dinți.
În ciuda tuturor scandalurilor, a exceselor și problemelor cu justiția, Berlusconi şi-a păstrat influenţa în mediul politic italian. L-a ajutat și perioada în care a făcut istorie ca patron al clubului AC Milan, care a dominat fotbalul european timp de aproape un deceniu.
AC Milan în era Berlusconi: 8 titluri în Italia + 8 finale de Liga Campionilor, dintre care 5 câștigate
Pe 20 februarie 1986, Silvio Berlusconi a cumpărat clubul de fotbal AC Milan, salvându-l de la faliment. A investit sume mari de bani pentru aducerea unor jucători valoroși.
În 1988, AC Milan a devenit campioana Italiei, iar în anul următor a câștigat Cupa Campionilor Europeni (4-0 în finală cu Steaua București). Pe lângă numeroși fotbaliști italieni valoroși, la AC Milan evolua și celebra tripletă olandeză Gullit – Rijkaard – Van Basten.
Berlusconi a continuat investițiile în fotbal, iar succesele au venit în număr mare. Cu Berlusconi patron, AC Milan a obținut 8 titluri de campioană a Italiei și a jucat 5 finale de Liga Campionilor (inclusiv în vechiul fotmat și sub vechea denumire, Cupa Campionilor Europeni), triumfând de 5 în fotbalul continental.
Finalele de Liga Campionilor jucate de AC Milan cu Berlusconi patron:
- 1989: AC Milan – Steaua București 4-0
- 1990: AC Milan – Benfica Lisabona 1-0
- 1993: Olympique Marseille – AC Milan 1-0
- 1994: AC Milan – Barcelona 4-0
- 1995: Ajax Amsterdam – AC Milan 1-0
- 2003: AC Milan – Juventus Torino 0-0 (3-2 la penalty-uri)
- 2005: Liverpool – AC Milan 3-3 (2-3 la penalty-uri)
- 2007: AC Milan – Liverpool 2-1
Dintre cele 7 Ligi ale Campionilor câștigate de AC Milan (doar Real Madrid are mai multe, 14), 5 au fost obținute în „era Berlusconi”. Celelalte două fuseseră adjudecate anterior, în 1963 (2-1 cu Benfica Lisabona) și 1969 (4-1 cu Ajax Amsterdam).
Împreună cu producătorul și cântărețul de muzică pop Tony Renis, Berlusconi – de meserie, regizor de teatru și avocat – a fost și co-autor al imnului echipei din perioada 1988-2015.
AUDIO: Imnul lui AC Milan, compus de Silvio Berlusconi și Tony Renis
În aprilie 2017, după 31 de ani de patronat, Berlusconi a vândut clubul AC Milan către firma Rossoneri Sport Investment Lux, pentru suma totală de 830 de milioane de euro.
Prietenul lui Putin, dușmanul lui Zelenski. A pus în dificultate Guvernul Meloni, din care partidul său face parte
În ultimul an, Silvio Berlusconi a fost criticat dur din cauza poziţiei sale faţă de războiul din Ucraina. Devenit un fel de „șoșocar al Italiei”, fostul premier și-a demonstrat încă o dată relația strânsă cu Vladimir Putin în luna februarie a acestui an, când a pus Guvernul de la Roma într-o situație delicată pe plan internațional.
Berlusconi susţinea că vinovat de declanșarea conflictului militar este preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu dictatorul rus Vladimir Putin!
Referindu-se la întâlnirea pe care șefa Guvernului italian, Georgia Meloni, a avut-o la Bruxelles cu președintele Ucrainei, Silvio Berlusconi a spus: „Dacă eu aş mai fi fost prim-ministru, nu aş fi vorbit niciodată cu Zelenski, pentru că, aşa cum ştiţi, asistăm la devastarea ţării sale şi la uciderea soldaţilor şi a civililor săi. Pentru a obţine pacea, cred că domnul preşedinte al Statelor Unite ar trebui să vorbească cu Zelenski şi să-i spună: «La sfârşitul războiului vei avea la dispoziţie un Plan Marshall de 6, 7, 8 sau 9 miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina, dar cu o condiţie, aceea ca mâine să ordoni încetarea focului, pentru că nu-ţi vom mai da alţi dolari şi nici alte arme». Numai aşa poate fi convins acest domn să ordone o încetare a focului”.
Guvernul condus de Georgia Meloni, și din care Forza Italia a lui Berlusconi face parte, s-a delimitat imediat de poziția ex-premierului octogenar, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.
Senatoarea italiană Simona Malpezzi a scris pe Twitter: „Astăzi, (Berlusconi – n. red.) s-a plasat oficial de partea Rusiei lui Putin. Cu asemenea aliaţi în guvern, premierul (Georgia Meloni – n. red.) să nu se plângă de cum e tratată în UE”.
Berlusconi a avut mereu o relaţie apropiată cu Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia.
Înaintea alegerilor din septembrie 2022, care aveau să readucă partidul său la guvernare, Silvio Berlusconi a declarat că Putin „a fost împins de anturajul său politic” să lanseze invazia împotriva Ucrainei, pentru „a înlocui cu persoane decente” Guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski.
Silvio Berlusconi a insistat: „O misiune a celor două republici proruse din Donbass s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin – n. red.), cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: «Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla». Apoi, Putin a fost împins de populaţia rusă, de partidul său, de miniştrii săi să angajeze această operaţiune specială, aşa a fost numită la început, şi trupele ruse ar fi trebuit într-o săptămână să intre să cucerească Kievul, să înlocuiască Guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente, iar după o săptămână să se întoarcă de acolo”.
Dar planul a eşuat, trupele ruse înregistrând pierderi grele după ce s-au lovit de rezistenţa înverşunată a armatei ucrainene, care între timp, după primele anexări ruse din 2014 (Crimeea și teritorii din Donbass), primise arme occidentale și fusese instruită de țări din NATO.
Eșecul rușilor în apropierea Kievului l-a întristat pe Berlusconi, care a murmurat: „Nu am înţeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, pentru că după părerea mea ele ar fi trebuit să se concentreze numai în jurul Kievului, să ia capitala”.
Un individ dupa care pui strat de hartie igienica si tragi apa. Mitocan cu bani este putin spus.
Corect, un fel de jiji becali cu staif.
[…] * Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făc… […]
[…] * Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făc… […]