Coaliția politică Iohannis-PSD-PNL și populația României continuă să trăiască în două lumi total diferite, care nu se intersectează nici măcar întâmplător: în timp ce greva profesorilor bate la ușă, urmând a arunca în haos viața a milioane de oameni, partidele se luptă crâncen pe funcții înaintea rotativei guvernamentale. Subiectul grevei care urmează să înceapă pe 22 mai (adică peste 5 zile) nu există în agenda partidelor conduse de Ciolacu și Ciucă, unde ședințele se succed aproape zilnic având ca temă împărțirea posturilor și a resurselor la schimbarea premierului. Acest comportament iresponsabil și sfidător nu face decât să amplifice ascensiunea extremiștilor de la AUR, tot așa cum regimul politic corupt din România interbelică a favorizat creșterea legionarilor.
Începând de luni, 22 mai, tot învățământul din România va fi paralizat: sindicatele au anunțat marți că profesorii vor intra în grevă. Cursurile vor fi suspendate nu doar la școli și licee, ci și în universități. Nu se mai fac ore, nu se mai pun note, nu se mai încheie medii. Finalul de an școlar va veni mai devreme cu o lună, dar nu oricum, ci prin darea peste cap a milioane de oameni – sute de mii de copii, familiile lor, dar și cadrele didactice și, de asemenea, familiile acestora.
Subiectul grevei profesorilor n-a fost atins de PSD și PNL, în ședințele lor, nici măcar întâmplător
În acest timp, PSD și PNL, coaliția pusă de Iohannis peste resursele României începând din noiembrie 2021, nu are timp să abordeze subiectul. În cele două partide, tema discuțiilor de la ședințele de marți a fost aceeași ca de obicei: cum se reîmpart funcțiile la rotativa guvernamentală, în care Ciolacu e așteptat să-i ia locul lui Ciucă în fruntea Executivului. Evenimentul ar trebui să aibă loc pe 22 mai, adică la 4 zile după începerea grevei profesorilor.
Atât liderul PNL, cât și liderul PSD au avut marți conferințe de presă după anunțul sindicatelor că din 22 mai se suspendă cursurile din învățământ pe termen nelimitat. Niciunul dintre cei doi șefi de partid n-a suflat un cuvânt despre vreuna din problemele reale ale României, între care apropiata grevă este cea mai urgentă. Ciolacu a spus abia la final, când a fost întrebat expres despre acest lucru, că e posibil să se facă o ședință joi, pentru a se discuta despre revendicările profesorilor.
Iohannis lipsește, plecat într-o nouă călătorie, în timp ce titulara de la Educație, pusă de el, tace adânc
Nici președintele Klaus Iohannis, plecat într-o nouă călătorie, de data asta în Islanda, nu a dat vreun semn de viață. Nici oficial, prin vreo declarație care să le reamintească partidelor puse de el la guvernare că au niște obligații față de țară, nici neoficial, prin intervenții la Guvern ori la liderii politici. Tăcere totală.
În aceste circumstanțe, deloc surprinzător este că nici controversata Ligia Deca, consiliera pusă de Iohannis ministru al Educației, n-a dat vreun semn de viață. Pe unul din conturile de Facebook ale titularei de la Educație, ultima postare e din 7 martie, iar pe celălalt – din această dimineață, de la ora 8.22, în care se anunță triumfalist, în limbaj de partid, că ministerul „face noi demersuri pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar“.
Din acest peisaj nu pot lipsi însă și profesorii. Cerința sindicatelor, la această grevă anunțată pe repede-înainte, este majorarea salariilor, fără ca această revendicare să fie însoțită și de altele cel puțin la fel de importante, cum ar fi anularea măsurilor aberante preconizate de Iohannis în legea educației. Printre schimbările nebunești prevăzute în legile care ar urma să intre la vot pe 22 mai, în Parlament, se numără reducerea numărului de ore de matematică, eliminarea fizicii, chimiei, biologiei și geografiei din trunchiul comun al materiilor și lichidarea completă a logicii și filosofiei la liceu, dar și introducerea religiei ca materie de Bacalaureat.