sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăNewsFake-news masiv cu tema „cereale otrăvite din Ucraina“. Realitatea: din 9.700 de...

Fake-news masiv cu tema „cereale otrăvite din Ucraina“. Realitatea: din 9.700 de controale, s-au înregistrat doar două depășiri ale nivelului maxim admis de pesticide

-

Asociațiile de fermieri din România și-au conjugat eforturile cu cele ale propagandei rusești, rostogolind una dintre cele mai puternice campanii de fake-news din ultimii ani – așa-zisul pericol reprezentat de cerealele ucrainene, care ar fi modificate genetic și ar fi infestate cu pesticide. Cifrele oficiale, rezultate din controalele autorităților, relevă însă cu totul altceva: cerealele ucrainene sunt cât se poate de bune, având totuși un „defect“ insuportabil pentru fermierii români: le strică piața, pentru că sunt mult mai ieftine.

În mediul online, mai ales pe rețelele de socializare, campania de fake-news este furibundă, iar PSD-ul a „cuplat“ rapid, la fel ca și pe alte teme anti-ucrainene, blocând de la 1 mai importul cerealelor care „amenința“ să ieftinească pâinea și uleiul pentru populație. Deja în magazine apăruseră sticle de ulei de floarea-soarelui care costau cu 2-3 lei/litru mai puțin decât uleiul făcut din semințe românești. Concurența a produs panică printre fermieri, care și-au văzut spart monopolul.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut peste 9.7000 de controale care au vizat cerealele și produsele de origine nonanimală importate din Ucraina. Analizele de laborator au relevat doar două depășiri ale limitelor admise la pesticide (una pentru floarea soarelui și una pentru grâu), plus alte nouă neconformități pentru organisme modificate genetic (soia și șprot de soia). În privința loturilor cu organisme modificate genetic, acestea corespund standardelor UE, numai că nu erau etichetate și însoțite de documentele corespunzătoare. Au fost oprite în depozite până când se vor remedia actele. În ceea ce privește loturile cu cereale cu urme de pesticide, acestea au fost oprite de la intrarea în lanțul alimentar.

ANSVSA anunță că face controale pentru fiecare transport din Ucraina, probele fiind prelevate chiar la posturile de frontieră și, apoi, la destinația finală (depozite, unități de procesare, comercializare).

- Advertisement -

Acestea sunt datele reale, care însă nu au ajuns la cunoștința publicului larg. În schimb, au fost viralizate pe Facebook valuri de știri false, privind așa-zisa toxicitate a produselor cerealiere din Ucraina. Interesul direct al fermierilor români, care deja beneficiază de subvenții uriașe din partea Comisiei Europene, este de a bloca accesul cerealelor ucrainene mai ieftine cu 20% pe piața românească, pentru a menține monopolul. Acest monopol a generat în ultimul an creșteri uriașe ale prețului la făină, produse de panificație și ulei, afectați fiind consumatorii – adică populația.

La aceasta se adaugă retorica furibundă a propagandei rusești, susținută prin mii de conturi de activiștii AUR, nelipsiți de la orice tâmpenie care poate fi folosită împotriva UE, SUA și în general a apartenenței României la Europa. După „pușcăriile“ în care s-ar transforma „orașele de 15 minute“, „făina de greieri“, „carnea artificială“, „furtul Paștelui“ și multe altele, și „cerealele toxice ucrainene“ sunt rostogolite masiv pe net.

Simplul fapt că în această poveste a apărut și Cozmin Gușă, care publică un text plin de minciuni în Gândeste.org, site-ul care încă din 2016 propagă teorii ale conspirației, este elocvent ca să arate din ce direcție vine și narativul cu cerealele din Ucraina.

- Advertisement -

Gușă pune cap la cap, împreună, toate dezinformările promovate în ultimele săptămâni: „Pretextul dezbaterii de la Tucă Show este bine sintetizat în relatarea de pe INPOLITICS (site-ul turnătorului Sorin Roșca Stănescu, trecut între timp prin închisoare pentru manipulare bursei de la București – n. red.), de unde pricepem implicarea directă a americanilor care, sub pretextul războiului, forțează UE să impună în continuare măsuri ce-au pus deja pe butuci producția cerealieră din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, toate acestea fiind țări ce-au reclamat tărășenia Comisiei Europene, dar în mod inutil. Trei mari companii americane (Cargill, Dupont, Monsanto) dețin cca 17,5 milioane de hectare de teren agricol în Ucraina, unde cultivă în mod intensiv folosind pesticide în exces, dar și modificarea genetică, miza financiară fiind una de minimum 30 de miliarde de dolari per sezon, conform prețurilor din septembrie 2022, când am făcut o evaluare (Scandalul ”grâului ucrainean”, miza de zeci de miliarde $ a corporațiilor multinaționale. Culisele conflictului mondial. – Solid News). Prețul plătit de noi pentru profitul americanilor este uriaș, de la falimentul multor producători români, la distrugerea Deltei Dunării prin săparea zonei Chilia-Bâstroe pentru asigurarea transportului cerealelor din Ucraina, respectiv consecințele greu de cuantificat ale consumului de cereale infestate de către oameni sau animale“.

Problema reală este explicată de Sorin Ioniță, fondatorul Expert Forum, care arată că lipsa de competitivitate a agriculturii românești, în particular, și a celei europene, în general, este la baza actualei crize, și nu cerealele ucrainene.

Mai jos, observațiile lui Sorin Ioniță.

„Este fără şansă să explici publicului larg ce e corect şi ce nu în chestiunea «cerealelor din Ucraina»: impactul cu un producător extern mai eficient şi competitiv dezlănţuie imediat o furtună de reacţii din partea celor concuraţi în UE“

„Agricultura în UE este cel mai subvenţionat, distorsionat şi reglementat sector economic, îndepărtat fără speranţă de realitatea echilibrului de piaţă. Există niveluri suprapuse de politici şi reglementări, unele vizând calitatea şi securitatea alimentară şi a produselor, altele impactul de mediu al activităţii agricole, iar peste toate un strat gros de protecţie la graniţa uniunii şi pompare de bani de la buget către agricultori. Ei sunt puţini la număr dar generos subvenţionaţi pe seama unei relative scumpiri a alimentelor, deci se încadrează perfect în definiţia «grupurilor extractive de tip Olson» care apar în democraţii, după numele celebrului economist. Reformarea acestui sistem s-a încercat de câteva ori în ultimele decenii dar rezultatele au fost modeste pentru că forţa politică a fermierilor europeni este uriaşă şi totul se blochează din secunda doi.

În acest context complicat, este fără şansă să explici publicului larg ce e corect şi ce nu în chestiunea «cerealelor din Ucraina»: impactul cu un producător extern mai eficient şi competitiv dezlănţuie imediat o furtună de reacţii din partea celor concuraţi în UE iar argumentele raţionale se duc pe apa sâmbetei, într-o însăilare fără logică. Acum e cazul cerealelor, dar putea fi orice, de la legume la produse de origine animală, aşa cum s-a întâmplat în cazul tratatului de liber schimb cu SUA etc. Iar un nătărău ceauşist ca ministrul Agriculturii, abil doar la şmecherii clientelare şi de partid interne, dar complet nepregătit să funcţioneze în sistemul de instituţii UE care guvernează poltica agricolă comună, ajunge să fie blamat nu pentru că n-are din start ce să caute la un asemenea nivel, ci pentru că «n-a adus destui bani acasă», adică subvenţii şi mai generoase al căror rol este să compenseze lipsa de competitivitate a agriculturii europene“.

PSD-ul a luat din zbor această nouă diversiune – așa cum a făcut cu subiectele „românii persecutați în Ucraina“ și „scade nivelul apei în Delta Dunării din cauza canalului Bâstroe“. De la 1 mai a intrat în vigoare, la presiunile fermierilor români, o interdicție de a importa cereale și produse din cereale ucrainene. Măsura rămâne în vigoare cel puțin până la 5 iunie, ceea ce înseamnă că se pierde din nou orice șansă de a calma inflația la produsele de panificație și ulei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deși țara fierbe, PSD și PNL încearcă să introducă noi pensii speciale!

* Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

* Ostenit după 9 zile în America de Sud, Klaus Iohannis s-a dus direct la reședința de odihnă de la Neptun. În weekend se bronzează, la Cotroceni ajunge săptămâna viitoare

* VIDEO. Se îngroașă gluma pentru George Simion! Al treilea personaj important care confirmă legăturile liderului AUR cu serviciile rusești: Vlad Filat, fost premier al Moldovei

EDITORIAL CARTIANU: Anchetarea lui Tolontan. Corespondență din pușcărie. Realitatea paralelă creată de RTV

Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

Avocatul Piperea, portavoce a dezinformării în România, e șocat: „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. Din 220 de studenți, azi au venit la cursul meu fix 2. Este un evident boicot”

* Paleologu: „Contemplu cu fascinație și scârbă o creatură extrem de veninoasă: hater-ul ortodox”. Baconschi: „Cum să crezi că Dumnezeu va arunca în iad grosul umanității și 90% din lumea creștină, doar pentru a-i mântui, în exclusivitate, pe creștinii de rit bizantin răsăritean?”

3 COMENTARII

  1. De pe gazetadecluj.ro:
    „Comisia Europeană a decis activarea clauzei de salvardare pentru România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, iar importul de cereale din Ucraina va fi stopat.”
    Asta nu prea mai seamănă cu FAKE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -