E oficial: România va cumpăra avioane multirol americane F-35, cele mai performante din lume în acest moment. Decizia s-a luat marți, în Consiliul Suprem de Apărare a Țări (CSAT), și a fost anunțată ptrintr-un comunicat al Administrației Prezidențiale. După achiziția de sisteme de rachete antiaeriene Patriot și decizia de a cumpăra tancuri Abrams, hotărârea de marți este încă un pas către aducerea capacității militare a României la un nivel performant, în condițiile ascensiunii militarismului agresiv al Rusiei.
Decizia de a achiziționa avioane F-35 nu e surprinzătoare. Ziaristii.com a scris încă din iunie anul trecut despre acest lucru când anunțul a fost făcut de generalul Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene. Însă hotărârea strategică de a cumpăra aceste sisteme extrem de sofisticate s-a luat marți, 11 aprilie 2023.
Primele avioane F-35 ar urma să fie livrate, cel mai probabil, în 2030. Piloții instruiți pe F-16 vor putea trece mai ușor pe noile aparate
Cel mai probabil, dacă nimic nu intervine pe parcurs, primele avioane F-35 vor fi livrate României în 2030. Acesta ar fi ultimul pas din planul aflat în derulare de mai mulți ani, iar decizia de a cumpărat avioane F-16 la mâna a doua a avut legătură cu decizia de marți.
România a cumpărat escadrile de avioane F-16 pentru a-și pregăti piloții pe tehnica de luptă americană. Trecerea pe aparatele F-35 va fi astfel mai ușoară, decât dacă personalul ar fi fost antrenat să opereze alte sisteme, fie ele de sorginte ex-sovietică ori vest-europeană.
Livrarea primelor aparate F-35 la sfârșitul acestui deceniu nu reprezintă neapărat un dezavantaj. Deși este cel mai performant avion de luptă din lume, F-35 are încă, la ora actuală, unele probleme de fiabilitate care se vor rezolva, cel mai probabil, până atunci.
Teoretic, avioane de generația a 5-a ar mai avea încă două țări: Rusia (Suhoi Su-57) și China (Chengdu J-20). Practic, doar F-35 a cunoscut botezul focului și a fost probat în misiuni de luptă. Mai mult decât atât, există bănuieli că rusescul Su-57 este exact ca tancul Armata T-14, „cel mai performant din lume“, dar prezent doar la parade (chiar și acolo se strică). Chinezescul Chengdu J-20 este, de asemenea, netestat în condiții de luptă și ceea ce se știe despre el sunt mai degrabă supoziții decât certitudini.
Niște avioane formidabile, greu de depistat pe radar, cu o avionică ultra-avansată, extrem de manevrabile și cu un radar excepțional
Avioanele de generația a 5-a surclasează aparatele din generația a 4-a (F-16, Typhoon, Rafale, Su-27 etc). Se știe că sunt greu de depistat pe radar, foarte manevrabile, dispun de o avionică incredibilă și sisteme computerizate ultraperformante. CSAT menționează, dealtfel, în comunicat că avioanele F-35 sunt „dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie” și „permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”.
F-35 are un radar extraordinar și chiar acum există indicii că aceste avioane zboară în Polonia, interceptând date despre avioanele rusești pe care le transmit apoi MiG-urilor 29 ucrainene, ale căror radare nu reușesc să-i detecteze pe ruși atât de clar și de la distanțe atât de mari.
Problemele actuale sunt, așa cum am scris mai sus, de fiabilitate. Componente importante, precum motorul produs de celebra companie Pratt & Whitney, se defectează cam des. În plus, și motoarele noi sunt livrate cu întârziere. Lockheed Martin n-a livrat un sistem de răcire a motorului prea bun, ceea ce scurtează perioada de viață a acestuia.
Una peste alta, însă, F-35 este în acest moment un superavion și ar fi o achiziție uriașă pentru România.
Rămâne de văzut dacă România va fi în stare să întrețină ce au construit americanii
Și în acest caz apare însă un semn de întrebare care ține de competența părții române. Așa cum s-a dovedit până acum în nenumărate cazuri, românii nu prea sunt capabili să întrețină tehnica de vârf. Cazul tancurilor T-72 și al MiG-urilor 29 abandonate la începutul anilor 2000 e de pomină. Nu mai departe de anul trecut corupția din armată a făcut posibilă livrarea de kerosen de proastă calitate care a defectat motoarele MiG-urilor 21 (care sunt, oricum, printre cele mai nepretențioase avioane din lume). Astfel de episoade ar transforma pur și simplu în fier vechi tehnica de ultimă generație achiziționată cu miliarde de dolari.
F-35, la fel ca tancurile Abrams care se preconizează să fie cumpărate din SUA, sunt niște sisteme formidabile, dar care necesită o întreținere de top și foarte costisitoare. Rămâne de văzut dacă România, cu corupția sa explozivă și politizarea împinsă la extrem, va fi în stare să le păstreze și să le folosească adecvat.
SA-I VANTURE CORMORANII TOVARASULUI LOR daea.
Până-n 2030, când ajung F35-urile la noi, americanii vor avea deja „F55”, deci la acea dată F35-urile nu vor mai fi „cele mai avansate”! Degeaba sunt cele mai avansate acum dacă la noi ajung abia peste șapte ani, decalajul tehnologic poate fi imens.
Macar daca le-am lua la pret de second hand in 2030, la 20 de ani de la aparitia pe piata.
SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA.
MII DE JEFUITORI AI PARTIDULUI SI SECURITATII AU FOST FACUTI SCAPATI !
morar, dornene & ccr, DORMITI LINISTI PE MORMANE DE BANI !