În „regimul Iohannis”, serviciile secrete din România au ajuns la o asemenea putere, încât au preluat controlul asupra partidelor aflate la guvernare și chiar asupra unor televiziuni, afirmă Cătălin Drulă, președintele USR, într-un interviu acordat jurnalistei Sidonia Bogdan pentru PressHub.ro. Liderul opoziției parlamentare spune că s-a ajuns până acolo încât, ca politician, e nevoie să ai o patalama de la servicii ca să poți face carieră. La acest lucru s-a ajuns din cauza calității foarte proaste a membrilor clasei politice, niște indivizi șantajabili, care sunt controlați de servicii și nu servesc agenda civilă, mai spune Cătălin Drulă.
Liderul USR prezintă o sumedenie de argumente pentru afirmațiile sale.
1. Încercarea de a promova legi ale securității care restaurau puterea Securității comuniste – proiecte de legi retrase din cauza scandalului izbucnit și pe care nimeni nu și le-a asumat, nu se știe nici azi cine este autorul lor.
2. La SRI este director fostul secretar general al PNL și mare susținător al USL, Eduard Hellvig. La SIE e director unul din liderii PSD, Gabriel Vlase. DGPI (serviciul Ministerului de Interne) este controlat direct de Lucian Bode, secretarul general actual al PNL, care-l folosește chiar împotriva propriilor colegi de partid.
3. În PSD și PNL colcăie de personaje care au trecut prin Academia SRI și Colegiul Național de Apărare. Practic, nu poți promova în partide și în administrație dacă n-ai fost „prelucrat“ de serviciile secrete.
4. Există în SRI, mai ales în zona rezerviștilor, un curent naționalist resimțit în viața publică, iar din această direcție există posibilitatea să fie o susținere pentru extremiștii AUR.
5. În comisiile de specialitate, nu parlamentarii controlează serviciile secrete, ci invers – SRI și SIE îi controlează pe reprezentanții PSD și PNL.
Redăm, mai jos, câteva fragmente din argumentația lui Cătălin Drulă, liderul USR, în sprijinul afirmației că serviciile secrete au ajuns să controleze partidele aflate la putere și Parlamentul României.
„Uitați-vă, din PSD și din PNL, câți oameni au tot felul de studii post-universitare făcute pe la Academia SRI. (…) Mai degrabă SRI controlează membrii comisiilor, decât comisiile să controleze SRI”
„Am văzut că, pentru moment, au dat înapoi cu acele legi ale securității naționale. O chestiune absolut odioasă. Atât legile în sine, care aduceau aminte de lucrurile ceaușiste și de securitatea veche, cât și procesul prin care s-a ajuns la ele.
N-au fost asumate, nu se știe cine le-a redactat. Nu poți, într-o democrație, cu un subiect atât de sensibil, să te joci în acest fel. (…)
Dacă ne uităm la șefii celor două cele mai mari servicii, de fapt, haideți să luăm trei servicii secrete, deși nu pretind că aș fi un expert în acest domeniu. La SRI, liderul este domnul Hellvig, care a fost secretarul general al PNL și un mare fan al construcției USL.
La SIE este domnul Gabriel Vlase, un lider marcant al PSD, iar DGPI este în subordinea lui Bode și chiar aici este problema. Sunt chiar colegii dumnealui de partid care acuză că sunt filați, că sunt amenințați cu dosare, iar domnul Bode, la una dintre moțiunile depuse de USR, a amenințat un om politic (pe Ludovic Orban – n. red.), de la tribuna Parlamentului, că știe de la un condamnat niște lucruri pe care le scrie pe hârtie despre acest lider și că o să vadă el. Adică niște lucruri care nu sunt compatibile cu democrația.
Contactul lumii politice cu această zonă a serviciilor este de notorietate. Uitați-vă din PSD și din PNL, nu din USR, câți oameni au tot felul de – și o să vă rog să mă corectați, că iarăși nu sunt expert aici – studii post-universitare făcute pe la Academia SRI: domnul Grindeanu, domnul Dâncu… Este și acel Colegiul Național de Apărare. Cumva în lumea politică românească e subînțeles că trebuie să ai o patalama sau un agrement de la servicii ca să faci carieră. (…)
Chiar acum câteva luni, vedeam că inclusiv cadre active SRI au participat la dezvelirea unui monument la Pitești privind eroii fostei Securități. A fost un monument dedicat eroilor Securității, erau și cadre active din SRI, în echipament. Mai ales în zona rezerviștilor, există și acest filon naționalist. Eu știu câți simpatizați ai domnului Simion sunt pe acolo?!..
La vârf (în comisiile parlamentare – n. red.), sunt unii de la PNL, unii de la PSD. Nici vorbă de vreo formă de control al opoziției (asupra serviciilor secrete – n. red.), așa cum e în statele mai cu apă caldă, pentru a păstra un echilibru.
În general, șefia comisiei SRI sau chiar conducerea unor servicii le are opoziția (în țările democratice – n. red.), ca să fie clar că nu folosim aceste servicii drept instrument politic, având în vedere puterea lor. (…)
Nu se întâmplă mai nimic (în comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete – n. red.), după părerea mea, și probabil cu excepția reprezentantului USR, mai degrabă e invers, SRI controlează membrii comisiilor, decât comisiile să controleze SRI.
Nu e nou acest lucru în România. Și în perioada interbelică era destul de puternică siguranța statului și determina și jocurile politice. Se întâmplă același lucru și în România. Este calitatea foarte proastă a unei clase politice care s-a obișnuit în această relație simbiotică de a spune săru-mâna. Vorbesc și cu evlavie de pădure, pădurea unu, pădurea doi. De exemplu, domnul Bode este unul dintre reprezentanți. Trafichează o influență a acestor servicii, poate cu intenție, poate că oamenii de acolo nici nu știu. În orice caz, nu este un lucru care face bine democrației. Creează o lume de personaje secunde, de personaje șantajabile care au o agendă care nu e civilă.”
PARTIDUL SI SECURITATEA PENTRU ETERNITATE
Securitatea este bratul armat al Partidului 😂😂😂😂😂😂😂
Academia SRI este fosta Ștefan Gheorghiu 😂😂😂😂😂😂
Pentru confortul lor, Serviciile de informații distrug lent Romania.
Au umplut administrația țării cu incompetenți și nulități pe care caută să le legitimeze cu diplome de studii precum cele de la Academia de Informații „Doctor Mihai Viteazu”.
Ar fi fost de dorit ca Serviciile secrete să apere interesele României prin construcția unei Meritocrații creatoare de prosperitate si fericire pentru poporul român, dar contraselecția operată de serviciile de informații alungă exact pe tinerii cei mai valoroși și oferă inamicilor țării numeroase oportunități și avantaje.
Majoritar mediocri și nerușinați, cea mai mare parte dintre actualii și foștii salariați ai serviciilor secrete, fără îndoială, slujesc unor interese străine. Idioți utili…
RUȘINE!
Cel mai trist aspect al degringoladei securiste în ultimii treizeci de ani mi se pare distrugerea conștienta a sistemului de educație (învățământ și societate) cu singurul scop, de a menține o majoritate analfabeta politic și funcțional care sa poată fi manipulata cat mai sigur, simplu și ieftin în extremis pana la fascizarea societății folosind modelul sovietic, etc.
Mai crede cineva azi în posibilitatea destinului unei păsări Phoenix pentru societatea Românească în ansamblul ei? …. personal sunt sceptic.
Serviciile secrete romanesti sunt numai cu numale ale Romaniei. In Realitate lucreaza doar pentru ei aliindu-se cu rechini de afara si de dinauntru pentru a spolia Romania. Suntem ca un sat fara ciini sau cu ciini lenesi si tradatori care se fac frati cu lupii pentru a minca oile.
Cam asa simt si eu: ei au si painea, au si cutitul.
Iar asta face imposibil ca poporul roman sa mai aiba o sansa.
Interesant este cine are controlul asupra serviciilor?!!
S-au intamplat in tara numeroase grozavii: furturi din avutul public, transformarea in fier vechi aindustriei mostenite din comunism, dar facute cu munca si din sacrificiile poporului roman; instrainarea unor resurse naturale, trafic de persoane, abuzuri asupra copiilor, femeilor. S-au construit retele de tip mafiot…
Serviciile unde au fost? Sau au fost, dar nu s-au putut auzi?
De ce?
Din pacate cred ca Romania a pierdut controlul asupra serviciilor secrete. Teoretic presedintele e seful serviciilor secrete insa in realitate nu cred ca are controlul. Emil Constantinescu a recunoscut ca a fost invins de sistem. Presedintele, oricare ar fi, fie e cu sistemul fie e distrus de sistem. Iohannis fiind caracter slab si mai avind si schelete in dulap a ales sa fie cu sistemul subteran.
Iar daca presedintele nu are controlul atunci nici Romania nu are controlul. Poate daca am alege un presedinte necorupt si nesantajabil care sa mai fie si curajos, sa ne scape de plaga securistilor si a fiilor de securisti ce au pus mina pe tara inca de dupa revolutie.
Faptul ca in R.Moldova se poate, ma face sa am speranta. Insa nu vad omul potrivit care sa candideze. Ne trebuie o Maia Sandu.
Aveți dreptate domnule Drulă 100%.
Vorba e: ce avem de făcut?
USR scade în sondaje, iar alegătorii parcă s-au alterat tot mai rău.
România pute a Securitate. Pute rău, până la greață. Și avem mare parte de vină că i-am lăsat pe Iliescu-Voican-Brucan-Măgureanu în 15 martie 1990 să producă diversiunea de la Târgu-Mureș cu ajutorul căreia au basculat toți securiștii vinovați în sriști imaculați.
Repet, domnule Drulă: mai e ceva de făcut? Sunt peste tot. Cred că sunt și-n paturile noastre.
Pute rău în țărișoara asta.
Mă tem.
Mă tem că pute și că societatea nu realizează pericolul uriaș.
Si d-stra aveti dreptata suta la suta. Romania a fost adusa intr-o stare deporabila.
USR, singura speranta, este atacat metodic. Toate marionetele care se exprima public au ordin sa invinuiasca USR de tot ce este rau in Romania. A devenit chiar subiect de glume. Iar activitatea in parlament, luarile de atitudinne in toate problemele importante, sunt ascunse publicului.
Sper ca va reusi sa scape de blocajul presei, ca societatea civila i se va alatura, ca se va maturiza si ca va invinge.