duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsSe conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar...

Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

-

USR vrea să construiască, pentru șirul de alegeri din 2024, un pol al forțelor democratice din România care să se opună „mamutului militarizat“ PSD-PNL – veritabilul USL 2 reconstruit de președintele Klaus Iohannis. Cătălin Drulă, președintele USR, a confirmat oficial, într-un interviu pentru PressHub.ro publicat duminică, proiectul creării unui pol de dreapta „cu forțe compatibile“, o alternativă la ce oferă astăzi PSD și PNL.

România este într-un moment critic, consideră Drulă. Iohannis și-a trădat în ultimii doi ani electoratul, căruia i-a obținut voturile în 2019 promițând cu totul altceva. Președintele actual e absent, sub-performează atât intern, cât și extern și e convins că România nu poate mai mult decât în acest moment, „un sistem balcanic, de semicorupție“, afirmă liderul USR.

Coaliția aflată la guvernare a ajuns o comunitate de partide care e concentrată doar pe extragerea resurselor României, fără nicio preocupare față de politicile publice, explică Drulă. PSD și PNL s-au transformat în grupuri de interese clientelare și nimeni nu mai poate să le reformeze.

Cătălin Drulă: „Distribuția cea mai mare e la PSD și PNL, pentru ei înșiși și clientela de partid, iar dacă mai rămâne ceva, mai ales în an electoral, mai aruncă și către români faimoasa pomană electorală. (…) Spuneați că PSD și PNL sunt partide rurale. PSD și PNL sunt partide clientelare, fie că sunt la sat, fie că sunt la oraș. Au ajuns niște agenții de plasat forță de muncă slab calificată la stat. Sunt niște partide care există doar pentru scopul de a găsi loc de muncă unor oameni. De mult s-a pierdut orice formă de gândire la politici publice, la viziune. Partidele mai aveau și această componentă – cu bune, cu rele -, ea s-a pierdut complet și sunt complet nereformabile. Dacă mâine ar veni cel mai reformist șef la PNL sau la PSD, ar rezista cu ideile lui reformiste vreo două luni, până îi iau gâtul cei din partid, pentru că de fapt aici nu e despre ideile tale. PNRR este un program de reforme. Reformele acelea sunt bune pentru România. Nu le cer niște oameni răi care spun să nu mai aveți pensii speciale sau să le așezați pe baze echitabile, astfel încât să fie sustenabil sistemul de pensii. Uitați-vă cât de respinse sunt aceste reforme, România mai degrabă să piardă banii decât să facă aceste reforme”.

- Advertisement -

Pe fondul comportamentului tot mai dictatorial al actualelor partide aflate la putere, semne ale unei apropieri între forțele democratice rămase în politica românească au apărut încă de anul trecut. Liderii USR, PMP și Forța Dreptei au participat, pe rând, la evenimentele acestor partide, fotografiindu-se împreună.

Președintele USR spune că, privind realist cifrele, acest bloc alternativă la PSD-PNL se construiește în jurul partidului său.

Cătălin Drulă: „Opoziția democratică a României înseamnă aproape în deplinătate USR. Dacă vă uitați la dimensiunea din Parlament, 14-15%, cât are USR, înseamnă cel mai mare partid de opoziție. Mai există un partid care nu e la putere, dar este un partid extremist. Dacă scoatem AUR-ul din ecuație, lucrurile rămân foarte limpezi. Noi am spus că vrem să creăm un pol și o soluție politică pentru 2024, în care forțe care au compatibilitate să ofere o alternativă la ceea ce există pe piață. Acum, pe piață este puterea PSD-PNL. De fapt, sunt două forme de pesedism: pesedism pe roșu și pesedism pe galben. Și apropo, e mai rău cel pe galben, adică PNL. Pentru că orice copie e mai proastă decât originalul. (…) Deci, n-aș spune că opoziția este fragmentată. USR este un partid care are, să spunem, primari care guvernează în momentul de față peste 1,7 milioane de oameni din România”.

- Advertisement -

Sistemul promovat de PSD și PNL, de jecmănire a resurselor țării și de plasare a celor mai incompetenți oameni în funcțiile publice și în administrație, nu e singurul posibil în România, spune Drulă. Acest lucru s-a demonstrat deja în localitățile unde au ajuns primari din formațiunea sa.

Cătălin Drulă: „USR este un partid care se adresează tuturor românilor care cred că lucrurile se pot face și corect și care sunt nemulțumiți de o societate în care unii sunt mai speciali decât ceilalți. Unii au pensii speciale de 8 ori mai mari decât pensia normală. Toate aceste nedreptăți sunt lucruri care-i dor pe români. USR își propune să-i reprezinte pe acești oameni. Și am pus și în practică acest lucru când am fost la guvernare, nu este numai teorie. Avem primari de comune, avem primari în Foieni, județul Timiș, în Ialomița, la Gârbovi, avem primari de la comune foarte mici până la orașe mici sau orașe mari. Dacă ne uităm la Câmpulung, o avem pe Elena Lasconi, avem primari în municipii precum Bacău, Brașov”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum a ajuns România, prin coruptul Severin, să facă propagandă rusească într-o comisie a OSCE. „Puterile autocrate reprezintă familia, religia, patria“, războiul e „pornit de Occident”, care e „în moarte clinică“

* A murit filosoful Mihai Șora, simbol al protestelor #Rezist. Avea 106 ani, 3 luni și 18 zile. „E frig fără tine, iubitule…”

* Conectați la presa de la Budapesta, maghiarii din Ardeal au devenit comunitatea cea mai filorusă din România. Etnicii români au încredere în UE și Occident, maghiarii în Orban și FIDESZ

* Un alt răspândac al propagandei putiniste: deputatul Ringo Dămureanu, mincinos agresiv din tabăra AUR

Parlamentarii și-au votat, pe ascuns, creșterea veniturilor cu 1.500 de euro pe lună, ajungând la 11.660! Pe copii i-au păcălit la alocații, prin gura lui Budăi: +12 lei

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* VIDEO. Alberto Caraian, PSD-istul care a participat gol pușcă la ședința Consiliului Local, pleacă de la Primărie, dar rămâne la minister! Tot războindu-se cu Clotilde, el a pierdut bătălia cu propriul telefon

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

2 COMENTARII

  1. Ideea este excelenta!
    Nu numai fiindca se stie ca „unirea face puterea”
    dar cele trei partide au multe in comun si s-ar completa si ajuta reciproc.
    Cu doua conditii. Prima: sa fie alianta, nu fuziune, deoarece fiecare partid are sustinatorii lui si unii dintre ei nu ar mai sprijini daca partidul favorit ar disparea.
    A doua, cam penibil de exprimat, este ca Ludovic Orban trebuie sa stea mai in umbra. Sa lase alt coleg sa reprezinte Forta Dreptei.
    Inteligenta si experienta lui sunt foarte necesare aliantei, dar nu a lamurit ultimul urat scandal, chiar daca a fost (sau nu?) o lucratura.
    A amenintat cu un proces si totul s-a uitat. Dar la momentul alegerilor s-ar intoarce ca un bumerang si ar putea face mult rau acestei formatiuni.

  2. Nu stiu daca acum e posibil însă cred ca ar fi mai bine sa putem alege persoane și nu liste de partid. Alegerile în sistemul să votăm o listă a unui partid ne aduc în parlament persoane care nu au ce cauta acolo, nu au cunostinte solide sau competente. Faptul ca se dau o multime de legi prost concepute care indata dupa publicare trebuie modificate, amendate este elocvent in acest sens.Sunt pusi pe liste de partid cei care isi cumpara locul, sponsorizează consistent partidul, au relatii in diverse institutii de forta etc. Daca aceasta alianta vine in campania electorala si prezinta pe X…Y….ce competente are, ce firme a condus și cu ce rezultate – dar nu din contracte supraevaluate cu statul – sau ce primarie a gestionat și cu ce rezultate…. Imi e groaza ca vin ca maine alegerile și nu-ti vine sa pui stampila pe nici o listă. Si nu in ultimul rand faptul ca dupa alegeri, in functii de decizie f. importante sau în posturi de consilieri sunt numite persoane care nu au nimic in comun cu domeniul respectiv-si sunt exemple nenumărate în acest sens- ma face sa cred ca mentinand acelasi sistem pe liste, vom avea o participare foarte scazuta la alegeri fapt care e in avantajul PSD si PNL. Sunt 33 de ani pierduti aproape, tara se îndatoreaza din ce in ce mai mult, piatra de moara a numarului mult prea mare de bugetari consuma mare parte din buget… . Pana cand?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -