Rușii și-au consumat resursele umane în atacuri până acum lipsite de productivitate, situația lor strategică pe frontul din Ucraina înrăutățindu-se. Bloggeri militari apropiați de gruparea Wagner spun că aceasta nu mai are rezervele necesare ca să acopere tot teritoriul. Criza de obuze se face simțită peste tot și oficiali din servicii de informații occidentale spun că, în prezent, Rusia nu mai are nicio rezervă operațională cu care să intervină dacă ucrainenii rup frontul undeva.
Ritmul în care rușii au pierdut oameni în ultimele săptămâni, de circa 800 pe zi, este total nesustenabil, iar zona de front cea mai afectată este aceea deținută de mercenarii Wagner. Deloc agreați de comandamentul armatei regulate, oamenii lui Prigojin au fost lăsați fără muniție de artilerie, ceea ce le-a dus pierderile la proporții catastrofale.
Această răfuială internă între segmente ale forțelor rusești din Ucraina afectează capacitatea acestora de a ține frontul în perspectiva potențialei ofensive ucrainene.
Istoricul militar britanic Chris Owen, care urmărește evenimentele din tabăra rusă, a făcut o analiză a situației pornind de la informațiile pe care canalul de Telegram rusesc VchK-OGPU – cel mai probabil cu legături în gruparea Wagner – le-a făcut publice. Datele arată că rușii conștientizează pericolul.
Recent, oligarhul Evgheni Prigojin a dat un interviu în care a vorbit despre penuria de muniție din gruparea Wagner, iar surse ale canalului rusesc de Telegram au contextualizat situația, spunând că patronul mercenarilor „este deja disperat“.
Wagner eșuează odată cu Statul Major General al întregii armate regulate rusești, spun sursele VchK-OGPU. Pierderile au fost colosale și nu există linii defensive. O contraofensivă ucraineană nu are de cine să fie oprită în adâncimea frontului. Lipsește, de asemenea, muniția. Armata regulată a suferit pierderi chiar mai mari decât Wagner, fără a înregistra nici măcar succesele relative ale acestei grupări.
Citiți mai jos analiza situației existente acum pe linia frontului ruso-ucrainean făcută de istoricul militar Chris Owen.
„Wagner nu are rezerve proprii. Dacă, dintr-o dată, forțele armate ale Ucrainei trec la o mare ofensivă, Wagner nu are linii de apărare. În cazul unei pătrunderi a armatei ucrainene, aceasta poate să înainteze oricât, nu există cine să construiască noi linii defensive“
1/ The Wagner Group’s huge losses and lack of reserves are said to have left it incapable of defending the territory it has captured, presenting a severe risk if Ukraine launches a major counter-offensive. The situation is described as ‘desperate’. ⬇️ pic.twitter.com/DTBC5b1V4i
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) February 24, 2023
„Se spune că pierderile uriașe ale grupului Wagner și lipsa de rezerve l-au lăsat incapabil să apere teritoriul pe care l-a capturat, ceea ce reprezintă un risc grav dacă Ucraina lansează o contraofensivă majoră. Situația este descrisă ca fiind «disperată».
Potrivit canalului rusesc de Telegram VChK-OGPU, o sursă probabil legată de Wagner a vorbit despre contextul interviului sincer acordat recent de Evgheni Prigojin despre lipsa de obuze a grupului Wagner și despre publicarea de către acesta a unei fotografii cu victimele sale recente.
«Este deja disperat. Existau speranțe că dezastrul Ministerului Apărării de la Vuhledar (o ofensivă eșuată în care s-au pierdut zeci de blindate și sute de oameni fără ca aceștia să poată ajunge măcar pe linia frontului – n. red.) va duce la o reacție, până acum. În același timp, Prigojin, după cum s-a dovedit, chiar a reușit să producă un fel de rezultate cu PMC Wagner.
Dar, în cele din urmă, nu există nicio șansă ca [Wagner] să se afle pe o linie câștigătoare pe fondul eșecului Statului Major General.
În principiu, condamnații care sunt angajați ca soldați de asalt au fost planificați inițial pentru a fi schimbați, pentru a fi trimiși în Bahmut – nu există nicio modalitate de a rezilia prematur contractul cu ei, iar ei sunt inutili pentru alte scopuri.
Dar la rata actuală de consum a resurselor, infractorii se vor epuiza, destul de repede, fără niciun rezultat. Atunci ar putea fi sfârșitul Orchestrei [Wagner].
Problema grupării Wagner este acum că combinația dintre tactica grupurilor de asalt și acoperirea cu artilerie se confruntă cu probleme de nerezolvat. Prima este lipsa de stormtroopers (trupe de asalt – n. red.), acest lucru este oarecum de înțeles.
Dar a doua este mai profundă – cu cât mai multe teritorii sunt cucerite, cu atât mai mulți oameni sunt necesari pentru a controla și a menține acele teritorii. Chiar și fără a lua în considerare asaltul. Și în al treilea rând – este nevoie de tot mai multe obuze. Din ce în ce mai multe. Și sunt din ce în ce mai puține.
Și apoi există riscuri: Wagner nu are rezerve proprii. Dacă, dintr-o dată, forțele armate ale Ucrainei trec la o mare ofensivă, Wagner nu are linii de apărare. Fiecare metru de progres în Bahmut s-a făcut peste un munte de cadavre.
Iar în cazul unei pătrunderi a armatei ucrainene, pot pur și simplu să ia (să înainteze – n. red.) cât de mult doresc, pentru că nu are cine să construiască o apărare. Este o prostie să te bazezi pe Ministerul Apărării (de la Moscova – n. red.).
Din moment ce nu i se permite să schimbe situația, Prigojin ridică miza chiar acum: îl vor acuza că a divulgat pierderile «Muzicienilor» – apoi, ca răspuns, pot fi expuse pierderile Ministerului Apărării de lângă Vuhledar.
Știți ce este interesant? Wagner are acum pierderi uriașe, dar există măcar un rezultat. Ce se întâmplă cu Statul Major General? Ei au colonelul-general Muradov [la comandă] și pierderi semnificativ mai mari de oameni și echipamente, în total”.