vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRusia nu mai e capabilă să pregătească o ofensivă serioasă la primăvară....

Rusia nu mai e capabilă să pregătească o ofensivă serioasă la primăvară. Explicațiile unui expert în politici de apărare

-

Rusia nu are resursele necesare pentru a lansa o ofensivă serioasă la primăvară, așa cum lasă să se înțeleagă amenințător Kremlinul și cum se teme multă lume în Ucraina și în Occident. Aceasta este părerea fostului ofițer de aviație Hari Bucur-Marcu, apreciat expert în politici de apărare și alianțe militare. Rusia a avut tot timpul să se pregătească serios pentru ofensivă. Dacă până acum n-a fost capabilă de mai mult, e îndoielnic că va reuși ceva de acum încolo, mai spune Hari Bucur-Marcu.

Expertul militar inventariază ocaziile pe care le-a avut Rusia. Înainte de declanșarea invaziei, timp de peste un an, regimul Putin s-a pregătit intens de atac. Aceasta a fost prima și cea mai mare oportunitate, pentru că Rusia nu se afla sub sancțiuni internaționale și nu era angrenată în niciun conflict, așa că ar fi putut să-și pregătească pe îndelete militarii, să facă provizii de arme, muniții, hrană, echipamente de tot felul. Tot ce s-a putut obține cu această masivă investiție în resurse și oameni s-a văzut în primele săptămâni de război.

A doua ocazie a fost începând din luna martie, când a devenit evident pentru toată lumea că s-au făcut calcule greșite în toate privințele. Conducerea statului rus și a armatei a avut prilejul să îndrepte erorile, să refacă planurile, să se pregătească pentru o nouă abordare. Au trecut însă peste 300 de zile și nimic nu s-a schimbat.

Hari Bucur-Marcu subliniază că nu are acces la informații secrete sau cu circuit restrâns, dar experiența și analiza evoluțiilor de până acum îl fac să creadă că este „puțin probabil, spre improbabil cu totul“ ca rușii să folosească timpul care mai este până în primăvară pentru a pune pe picioare o mare forță de atac. Pregătirile pot exista, pot fi chiar spectaculoase pentru public, dar în mod sigur nu au cum să fie serioase, opinează expertul român.

- Advertisement -

Acesta atrage atenția în comentarii ca oamenii să nu confunde atacurile cu ofensiva. Atacurile punctuale, într-un loc sau altul, sunt ceva, iar ofensivele sunt altceva. „Diferența dintre atac și ofensivă este de vreo sută de batalioane și de câteva sute de kilometri“, amintește Hari Bucur-Marcu.

Mai jos, considerațiile făcute de Hari Bucur-Marcu pe contul său de Facebook.

- Advertisement -

„Dacă rușii ar fi avut pregătită vreo forță suplimentară față de cea cu care au început agresiunea asupra Ucrainei, nu ar fi avut de ce să aștepte până la primăvară, ca să lanseze o nouă ofensivă“

„Mă întreabă un prieten virtual cât de serioasă este pregătirea Federației Ruse pentru o ofensivă de primăvară, în teatrul de război din Ucraina, ofensivă care să le aducă în vreun fel o oarecare victorie pe teren, în fața forțelor ucrainene, care nu numai că se apără, dar mai și eliberează din teritoriile cucerite astă-vară de forțele armate rusești, în cooperare cu separatiștii locali și cu mercenarii grupării private Wagner?

I-am răspuns că, de la mine, de la Săliște, Mărginimea Sibiului, nu pot ști cât de serioasă ar fi o asemenea pregătire pentru ofensivă. Ca să aflu, ar trebui să am informații despre constituirea grupărilor de forțe noi rusești, să văd programele lor de pregătire pentru creșterea capacităților operative, inclusiv evaluările făcute prin exerciții și inspecții, să mă uit peste listele cu armamente disponibile și mai ales cu munițiile pregătite pentru acele armamente, să văd nivelul de competență al comandanților, obținut prin multe și anevoioase exerciții și aplicații, la sală sau cu trupe. Chestii din astea, pe care nu le pot afla, de aici, de la Săliște.

În schimb, pot apela la bunul simț comun, cel pentru utilizarea căruia nu e nevoie de asemenea informații complicate. La bunul simț, deci, dacă rușii ar fi avut pregătită vreo forță suplimentară față de cea cu care au început agresiunea asupra Ucrainei, în 24 februarie, anul trecut, dacă ar fi avut capabilități noi de control al spațiului aerian ucrainean, dacă ar fi avut un alt sistem de comandă și control al trupelor rusești din teatrul de război, dacă ar fi avut informații complete, corecte și în timp real despre forțele ucrainene, atunci nu ar fi avut rușii de ce să aștepte până la primăvară, ca să lanseze o nouă ofensivă asupra Ucrainei, pentru a recuceri ceea ce cuceriseră și apoi pierduseră, pe timpul toamnei și al primelor luni de iarnă. Dar este evident că nu au avut.

Dar or fi avut nevoie de timp rușii, ca să își pregătească o asemenea forță suplimentară, timp care să se prelungească până în primăvară?

Puțin probabil, spre improbabil cu totul. Moscova a avut la dispoziție mai bine de un an, în care să se pregătească pentru invazie, fără să se afle pe atunci sub sancțiuni, fără să fi fost izolată diplomatic, politic și economic, fără să fi existat presiuni asupra ei, de niciun fel, care să îi încurce planurile de agresiune militară asupra Ucrainei.

A avut tot acel timp pentru ca să își constituie forțele destinate invaziei, să le echipeze, să le antreneze, să le ridice moralul și dorința de victorie, să le aprovizioneze cu muniții, carburanți, hrană, echipamente și așa mai departe, inclusiv pentru eventualitatea că războiul s-ar prelungi peste așteptări sau peste calculele inițiale.

Mai mult decât atât. Eventualele erori de calcul privind cantitatea și calitatea forțelor rusești, pregătite și angajate pe teatrul de război din Ucraina, au fost evidențiate încă din luna martie, anul trecut. Le-am văzut noi, cu ochiul liber, la televizor, așa că este imposibil să nu le fi văzut ca erori de calcul și decidenții strategici de la Moscova. Adică, acei decidenți strategici au avut deja, de atunci și până astăzi, peste 300 de zile în care să îndrepte acele erori de calcul. Să facă alte calcule, corecte de data asta, și să le pună în practică. Ori, în 300 de zile nu am văzut nimic în sensul ăsta.

Am văzut în schimb o mobilizare de paradă (adică fără conținut real de putere militară), eșuată oricum în mare parte, am văzut deschiderea depozitelor de rezervă strategică și consumarea acelor stocuri de rezervă, fie că a fost vorba despre armamente sau muniții, am văzut cum Rusia a stat cu mâna întinsă la alții, să îi dea muniție și drone cu care să lovească civilii din Ucraina, am văzut disperarea kremlinezilor că se va ajunge la fundul sacului cu resurse militare al Rusiei și apelul lor penibil la amenințarea inițială cu armele nucleare tactice și mai de curând cu războiul nuclear total.

Văzând toate astea și nevăzând altele, amintite mai sus, doar la nivelul bunului simț comun, fără nicio informație din secretele pregătirilor rusești pentru campania de primăvară, din Ucraina, aș putea răspunde că acele pregătiri ar putea să aibă loc, ar putea fi spectaculoase, dar cu siguranță că nu sunt serioase. Că nu au cum să fie.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* „Lista rușinii”: cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia. Maria Grapini a pus România lângă extremiștii din alte 10 țări, care au votat împotriva înființării Tribunalului Internațional pentru crimele Rusiei în Ucraina

* BOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu și demolează propaganda rusă de la Antena 3 – RTV: „Preoții comunităților de etnie română” aparțin de Biserica Rusă! Sunt condamnați cei care „încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”

* Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

* Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Dezvăluire „The Sun”: Rusia a pierdut 188.000 de oameni în 11 luni de război în Ucraina! În medie: 17.000 pe lună – morți, răniți sau dezertori

* Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -