De ceva vreme, trupele Kremlinului nu mai arată a armată invadatoare. S-a sfârșit perioada în care acestea cotropeau noi bucăți din Ucraina. Acum, cu excepția Donețk-ului, „denazificatorii” lui Putin au adoptat poziții total defensive în toate celelalte regiuni ocupate parțial (Lugansk, Zaporojie, Herson) sau total (Crimeea).
Semnul principal al înfrângerii inamicului este atunci când începe să fugă din avanposturi, așa cum a făcut-o în regiunile Herson, Harkov și Kiev. Astfel, apărătorii lui Zelenski trag nădejde că vor putea ajunge la granițele din 1991, când s-a destrămat Uniunea Sovietică și a fost proclamată Ucraina independentă.
Acest scenariu optimist a fost expus de colonelul în rezervă Oleg Jdanov într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel.com. Ofițerul ucrainean dezvăluie și planul SUA cu privire la distrugerea regimului criminal de la Moscova.
Casa Albă va alimenta Kievul cu resurse până când ocupanții își vor epuiza tot potențialul militar, astfel încât „Putin să rămână cu jgheabul spart, fără trupe. Aceasta va fi o distrugere completă”.
Totodată, Jdanov nu crede că Ucraina ar trebui să pătrundă pe teritoriul Federației Ruse, întrucât l-ar determina pe Putin să folosească armele de distrugere în masă. Iar prognoza de a forma o nouă armată de 200.000 de oameni care să atace a doua oară Kievul pare mai degrabă nerealistă, dacă se ia în calcul procesul calitativ, nu cel cantitativ al militarilor recrutați.
„Sloganul stalinist despre trecerea de la cantitate la calitate nu este îndeplinit. El (Stalin – n. red.) a mobilizat toată țara și putea să arunce atâtea guri în mitralierele germane până când mitraliera a crăpat. Putin nu are însă o asemenea rezervă”, mai spune colonelul Jdanov.
„Doar înfrângerea armatei ruse va pune capăt acestui război. Momentan, nu există alte opțiuni. Procesul de negociere este aproape imposibil, pentru că Putin nu vrea să-și schimbe poziția”
Obozrevatel.com: Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a recunoscut că Ucraina va primi rachete de croazieră Storm Shadow cu o rază de acțiune de 560 de kilometri. Dacă într-adevăr obținem astfel de arme și altele cu rază lungă de acțiune, se poate spune că asta va pune capăt războiului?
Col. Oleg Jdanov: Nu, nu va pune capăt. Dar acesta va fi primul pas către achiziționarea de arme de paritate de către Ucraina. Despre aceasta a vorbit comandantul-șef Zalujnîi în articolul său din septembrie. Doar înfrângerea armatei ruse va pune capăt acestui război. Momentan, nu există alte opțiuni. Procesul de negociere este aproape imposibil, pentru că Putin nu vrea să-și schimbe poziția.
Obozrevatel.com: Ați spus „înfrângerea armatei”. Ucrainei i s-au dat arme luni la rând, a primit și alt ajutor, și totuși nu se vorbește despre înfrângerea completă a armatei ruse. Care este semnul principal al unei astfel de înfrângeri?
Col. Oleg Jdanov: Semnul principal al înfrângerii armatei ruse este atunci când ei (militarii – n. red.) vor fugi. Când se vor mișca din pozițiile lor și vor începe să se retragă, așa cum a fost în Herson, așa cum a fost în regiunile Harkov și Kiev. Atunci vom ajunge cu calm la granițele anului 1991. Și tot atunci poate exista varianta Israelului sau a Ciprului înainte de intervenția trupelor ONU. Dar, în orice caz, pentru ruși va fi o înfrângere catastrofală.
„Nu cred că are sens să trecem granița cu Rusia. Atunci Rusia, conform doctrinei sale militare, va avea mână liberă în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare”
Obozrevatel.com: Într-adevăr, ei deja fugiseră. Deci, care e treaba?
Col. Oleg Jdanov: Da, dar ei controlează încă patru regiuni ale Ucrainei, aproximativ 17% din teritoriu. Dar când vorbim despre restabilirea integrității teritoriale a țării, atunci scopul „operațiunii speciale” nu va fi atins.
Obozrevatel.com: L-ați menționat pe generalul Zalujnîi. Ultima dată când a vorbit cu generalul american Milley, ei au convenit că este necesar să lupte împotriva Rusiei până la capăt. Ce credeți că au vrut să spună? În special, ar putea fi luată în considerare varianta trecerii frontierei Federației Ruse de către armata ucraineană?
Col. Oleg Jdanov: Nu cred că are sens să trecem granița cu Rusia. Atunci Rusia, conform doctrinei sale militare, va avea mână liberă în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare. Aceasta este pe de o parte. Pe de altă parte, cred că Statele Unite urmează o astfel de politică încât să fie epuizat tot potențialul militar din Rusia. Ca în „Povestea pescarului și a peștelui”. Ca Putin să rămână fără nimic, cu jgheabul spart, fără trupe. Ca să nu mai poată anunța un nou val de mobilizare. Nu a reușit să scoată din depozit tancurile T-55 sau T-34. Aceasta va fi o distrugere completă. Și ar trebui să fie făcută pentru revenirea la granițele anului 1991.
„Putin are nevoie de un respiro, pentru că astăzi economia rusă nu este capabilă să ducă un război și să formeze simultan o armată de rezervă”
Obozrevatel.com: Generalul Zalujnîi a mai spus că acum agresorul are nevoie urgent de o pauză pentru a-și reface rezervele și a putea ataca. Zalujnîi nu a exclus că orașul Kiev ar putea fi din nou ținta inamicului. Cum evaluați astfel de previziuni?
Col. Oleg Jdanov: Aceasta este o prognoză realistă, dar, ca întotdeauna, are un „dacă”. Zalujnîi a spus cert și clar: dacă Rusia poate forma un grup de 200.000 de oameni, atunci da, vor încerca să-și realizeze planurile. Pentru că Putin nu și-a schimbat planurile. Nu și-a schimbat poziția. Și acum este clar de ce spune mereu că totul merge conform planului. El speră ca până la sfârșitul lunii ianuarie sau sfârșitul lunii februarie să aibă 200.000 de militari și să poată relua operațiunile ofensive. Așa speră.
În plus, comandantul nostru șef spune că nu vom sta cu mâinile în sân, nici măcar de Revelion, ceea ce își dorește Putin. Are nevoie de un respiro, pentru că astăzi economia rusă nu este capabilă să ducă un război și să formeze simultan o armată de rezervă. Ei pot îndeplini doar o sarcină. Prin urmare, au nevoie de o încetare a focului pentru a finaliza a doua sarcină. Nu acceptăm aceste condiții. Prin urmare, Rusia nu face ce vrea, ci cum poate.
„Restul armatei ruse, cu excepția direcției Donețk, a trecut complet la apărare strategică. Nu vorbesc despre niciun fel de atac”
Obozrevatel.com: Informațiile britanice au sugerat că, în viitorul apropiat, armata rusă va duce un război de tranșee, în conformitate cu principii demult învechite. Deci, în teritoriile ocupate temporar, ocupanții construiesc fortificații de tipul celor din al Doilea Război Mondial. În opinia dumneavoastră, ce va face Putin în această iarnă?
Col. Oleg Jdanov: Are o ultimă șansă de a-și înveseli poporul și armata – o încercare de a captura o anume localitate, care este pe buzele tuturor. De ce luptă atât de tare în direcția Donețk? Aceasta este o situație în care s-au alungat ei înșiși într-un colț – fie victoria, fie moartea. Până se va obține a doua. Și noi contribuim la asta. Iar restul armatei ruse, cu excepția direcției Donețk, a trecut complet la apărare strategică. Nu vorbesc despre niciun fel de atac.
Și nici în privința celor 150.000 de mobilizați – deși mă îndoiesc de această cifră, se pare că generalii nu-i raportează totul lui Putin – nu se rezolvă problema capacității de luptă a armatei. Se rezolvă doar problema completării unei părți de personal. Dar sloganul stalinist despre trecerea de la cantitate la calitate nu este îndeplinit. El (Stalin – n. red.) a mobilizat toată țara și putea să arunce atâtea guri în mitralierele germane până când mitraliera a crăpat. Putin nu are însă o asemenea rezervă.
Statul Major va încerca să retragă trupele de sub bombardamente. Uitați-vă la ce fac ei în direcția Zaporojie: retrag principalele forțe aflate la îndemâna artileriei noastre. Cu excepția cazului în care nu pot, cum ar fi orașele. Și le acoperim tot timpul. Și din moment ce le-am acoperit, înseamnă că trebuie aduse altele noi și să fie puse apoi în funcțiune.
Se pare că le organizăm un transportor al morții. Și atunci de unde să ia rezerva, care trebuie predată? Au trecut trei luni de la mobilizare. Unde este această armată? Putin plănuiește s-o adune în cel mai bun caz abia până la sfârșitul lunii ianuarie. Aceasta este întreaga problemă pentru Federația Rusă și un avantaj pentru noi. Ne putem permite să nu ne oprim, dar ei nu-și pot permite să nu se oprească.
„Indiferent cât de zombificată este societatea, ea vede totul. Politicienii sunt prinși de micile lucruri pe care societatea le vede și pe care ei înșiși nu le observă”
Obozrevatel.com: De ce a anulat Putin conferința de presă anuală?
Col. Oleg Jdanov: Pentru că a devenit o țintă ipotetică. Dacă drona, care a fost lansată de oameni amabili, a reușit să zboare către Engels, atunci Moscova se încadrează în această zonă. Și unde este garanția că Putin va merge sub bradul de Crăciun la standul de muzică din Piața Roșie și niște „Sokol-300” sau „Leleka” nu vor zbura acolo? Și-a dat seama că a devenit o țintă accesibilă pe teritoriul Moscovei. Acum trebuie să plece la Valdai sau chiar mai departe. Sau să stea în buncăr și să nu mai iasă. Acum se elaborează o opțiune online – atât o conferință de presă, cât și un apel către poporul rus. Dar pentru Putin, care crede în „bretele”, acesta va fi un colaps al simbolismului. El a ieșit întotdeauna pe fundalul Turnului Spasskaia al Kremlinului, pe fundalul clădirii Consiliului Suprem cu un steag. Și aici va sta pe fundalul unui ecran electronic care va afișa o imagine falsă. Adică, va avea Rusia falsă în spate.
Obozrevatel.com: Ca să poată desena un Turn Spasskaia fals, aceasta nu este o problemă.
Col. Oleg Jdanov: Ei (rușii – n. red.) pot. Dar una este când stă afară în frig și citește acest discurs, îi ies aburi din gură – acesta este sensul „bretelei” pentru Rusia –, iar un alt lucru este când stă la o masă în buncăr, într-un pampers, și le spune rușilor: „Ne vom ridica din genunchi și vom trăi bine”. Oamenii observă toate acestea. Indiferent cât de zombificată este societatea, ea vede totul. Politicienii sunt prinși de micile lucruri pe care societatea le vede și pe care ei înșiși nu le observă.