Încolțit, cu armata distrusă și la capătul resurselor, Putin trimite pe toate căile semnale că ar fi dispus să negocieze cu Ucraina un acord temporare de încetare a focului și chiar o retragere din regiunea Herson – pe care e oricum pe cale s-o piardă. În spatele acestei subite bunăvoințe stă însă o stratagemă, avertizează site-ul independent rusesc Meduza: dictatorul caută să câștige timp pentru organizarea următoarei mari ofensive, pe care o preconizează pentru începutul anului viitor.
Pierderile Rusiei în Ucraina sunt colosale – circa 90.000 de militari după cele mai recente estimări. Stocurile de rachete s-au consumat în mare măsură, numărul tancurilor pierdute a depășit 2.500, forțele aeriene n-au avut niciodată o superioritate totală, iar armamentul trimis Kievului de Occident a răsturnat încet, dar sigur raportul de forțe, acum ucrainenii aflându-se în ofensivă pe 3 din cele 4 fronturi.
În aceste împrejurări, Putin are nevoie de timp pentru ca rezerviștii chemați acum sub arme – 220.000 până săptămâna trecută, dar numărul trebuie să ajungă la 300.000 în curând – să poată fi organizați, echipați și redesfășurați pentru o nouă mare ofensivă.
Acest timp ar urma să fie câștigat, speră Kremlinul, prin negocieri cu Ucraina pentru o încetare temporară a focului.
Putin e dispus să cedeze teritoriul din regiunea Herson, pe care armata sa oricum nu-l mai poate apăra mult timp
Ca semn de bunăvoință, Putin e dispus, spun sursele Meduza, să renunțe chiar la teritoriul din regiunea Herson aflat la dreapta fluviului Nipru. Acest “cadou” e însă unul pe care ucrainenii sunt oricum așteptați să și-l facă singuri în săptămânile următoare, pentru că pozițiile rușilor în acea regiune au devenit nesustenabile.
Conform surselor Meduza, Puțin „nici nu vrea să audă” de alte concesii, cum ar fi retrocedarea Crimeei.
Felul în care rușii înțeleg să-și transmită disponibilitatea pentru tratative este original, dar specific lor. După luni în care au amenințat Ucraina inclusiv cu atacuri nucleare și au negat oficial până și existența națiunii ucrainene, acum președintele, ministrul de Externe și alți oficiali anunță că au „cel mai mare respect” față de națiunea și cultura ucrainene, cheamă la pace națiunile de pe întregul Pământ etc. Însuși Putin a spus vineri seara, la Astana (în Kazahstan) că e gata de discuții. Până și morișca de propagandă online a Kremlinului s-a reactivat brusc pe rețelele de socializare, promovând ideea „negocierilor”.
În acest context, cu atât mai suspecte sunt declarațiile unor oficiali europeni, inclusiv români – cum ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu – care spun că Ucraina trebuie să negocieze cu Rusia și chiar să cedeze teritorii.
Meduza: Kremlinul va tărăgăna negocierile până la începutul anului viitor, când preconizează o nouă mare ofensivă în încercarea de a ocupa Ucraina
Dincolo de aceste semne de bunăvoință subite și bizare, site-ul rusesc Meduza avertizează, citând 3 surse apropiate Guvernului și președinției de la Moscova, că Putin exclude posibilitatea reală de a returna teritoriile ucrainene ocupate. Nici Donbass, nici sudul Ucrainei și nici Crimeea nu intră în discuție. Kremlinul caută o încetare temporară a focului, pe durata discuțiilor, iar Putin exclude, de fapt posibilitatea de a pune cu adevărat capăt războiului.
Ar fi vorba de un armistițiu pe durata căruia armata rusă să-și antreneze noii recruți și să-și refacă stocurile de armament, urmând ca ofensiva să se reia în forță la începutul anului viitor, odată cu declararea de către Moscova a eșuării „eforturilor” de pace. Bineînțeles, propaganda rusească din Occident va anunța că ucrainenii sunt pur și simplu nerezonabili și că „stăpânii lor” din America nu le lasă altă alternativă decât întoarcerea la război.
Ucrainenii sunt avizați asupra acestei strategii și nu au deloc încredere în presupusele mesaje de pace ale rușilor, care continuă să le ocupe aproape 20% din teritoriul țării și să le bombardeze școli, spitale, centrale electrice și termice, blocuri de locuințe, parcuri și centre comerciale. Președintele Zelenski a anunțat deja că Ucraina va fi pregătită „pentru negocieri cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu înlocuitorul său”.
Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat despre presupusele negocieri de pace că „acest scenariu nu este deloc în interesul Ucrainei, deci aceste propuneri – indiferent dacă sunt sau nu făcute public – sunt excluse”. Podoliak a subliniat că Ucraina este „extrem de interesată” de înfrângerea militară a Rusiei.