Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis luni un mesaj foarte puternic anunțând că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen și că le va susține pentru a deveni membre cu drepturi depline ale acestui tratat.
Germania a fost, multă vreme, liderul grupului de țări care s-a opus aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Acum, Olaf Scholz dă tonul unei schimbări majore de direcție. Citat de Reuters și AFP, șeful Guvernului german a menționat: „Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele pentru a deveni membri plini ai Schengen. Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase. Voi lucra pentru a-i vedea cum devin membri cu drepturi depline“.
Aderarea României la Spațiul Schengen, unul în interiorul căruia mărfurile circulă libere, fără controale și taxe vamale, e așteptată de circa un deceniu de țara noastră. Ca prime și imediate efecte ale aderării ar fi creșterea atractivității pentru investitorii străini care vor să vină în România și dispariția cozilor interminabile de TIR-uri de la granițele României cu Ungaria. Scade astfel substanțial timpul de livrare a produselor, ceea ce crește rentabilitatea economică.
Singurul obstacol important în calea aderării României la Spațiul Schengen ar rămâne, acum, Olanda, dar această țară urmează, de obicei, linia Germaniei.
Aderarea la Spațiul Schengen era legată de respectarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV). România era monitorizată pe MCV încă de la aderare, deoarece politicienii noștri au refuzat sistematic să producă reforma promisă din Justiție și eliberarea magistraților de sub influența politică.
Semnale că existau discuții în culise în privința ridicării MCV și a aderării României la Spațiul Schengen existau de câteva luni. În ultimele zile a fost mare agitație în Guvern și coaliție, care încearcă să treacă proiectele pe legile justiției cât mai repede cu putință prin Parlament. Guvernul le-a adoptat deja pe 24 august și le-a trimis Legislativului, pentru a fi dezbătute.
Corupții oricum mergeau la shopping unde sunt prețuri de speriat poporul.