duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaDin 10 tancuri rusești venite din depozite, unul singur poate fi utilizat...

Din 10 tancuri rusești venite din depozite, unul singur poate fi utilizat pe front! Restul sunt defecte ori devalizate de echipamente optice, electronice sau chiar de motoare!

-

Unul din cele mai relevante exemple ale felului în care corupția poate vulnerabiliza și roade din interior un stat, oricât ar fi el de mare, este dat de starea în care s-a prezentat armata Rusiei în războiul pornit împotriva Ucrainei. O amănunțită analiză făcută pe Twitter de scriitorul și istoricul Chris Owen, cercetător britanic specializat în istorie militară, arată că, de fapt, uriașa Armada a lui Putin este un colos cu picioare de lut.

Deși Rusia avea „pe hârtie”, la 24 februarie (data invadării Ucrainei), 12.800 de tancuri (locul 1 în lume), în realitate cele mai multe dintre acestea, neîntreținute și jefuite de echipamente, sunt inutilizabile.

Rusia avea 2.800 de tancuri în flota de război și încă 10.000 în depozite la 24 februarie, când a invadat Ucraina, conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice. Era de departe cea mai mare forță mecanizată din întreaga lume.

Teoretic, pentru că practic situația se deovedește a fi cu totul alta. Corupția devastatoare, prezentă la toate nivelurile, de la portar de bază militară până la miniștri, a pus pe butuci această fenomenală forță cu care Rusia intimida întreaga lume.

Fură toată lumea, de la ministru la portar de depozit. Neîntreținute și devalizate de echipamente, mii de tancuri există doar pe hârtie. În acest moment, Rusia ar mai avea doar 55% din flota reală de tancuri

Diviziile de tancuri de pe front descoperă că doar 1 din 10 tancuri venite din depozite, pentru a suplini pierderile suferite în luptă, sunt utilizabile. Restul sunt fie defecte (neîntreținute cu anii), fie sosesc fără echipamentele optice și electronice, iar uneori chiar fără motoare – furate în depozite ori pe drum.

- Advertisement -

Contractele de întreținere și modernizare se semnează în Rusia pe bază de șperț, așa că banii destinați flotei de tancuri se duc în conturi private. Pentru că ani la rând tancurile au fost utilizate doar la paradă, șefii mari și mici din Armată s-au gândit că n-are rost să arunce banii pe întreținerea atâtor blindate tot timpul. Așa că le-au acordat atenție doar o lună pe an (în mai, când e parada de Ziua Victoriei). Banii alocați de Guvern pentru restul de 11 luni au dispărut.

Dar în armata rusă fură toată lumea, nu doar ștabii. Iar dacă miniștrii și generalii semnează contracte de achiziții și întreținere defavorabile Armatei, mecanicii și paznicii șterpelesc piesele și echipamentele, fac tot felul de învârteli ca să le iasă și lor ceva.

Aceste probleme se reflectă direct pe câmpul de luptă, arată istoricul Chris Owen. După unele calcule, Rusia și-a pierdut deja 45% din flota reală de tancuri utilizabile. Datele din ultimele zile arată că T-72 și T-80, cele mai moderne blindate din armata lui Putin, au început să fie tot mai rar prezente. Pe câmpul de luptă apar în schimb vechituri precum T-62 sau chiar T-55, tancuri care au și 50 de ani vechime, adevărate „capcane mortale” pentru propriile lor echipaje.

- Advertisement -

Traducerea interesantei analize a istoricului și cercetătorului britanic Chris Owen – mai jos.

„Capacitățile tancurilor rusești sunt deja degradate semnificativ. Pentru că Rusia nu poate construi tancuri noi suficient de repede, iar tancurile aflate pe stoc sunt inutile, vine un punct de criză. Cât mai poate continua să arunce cu tancuri în ucraineni?“

„Într-o discuție devenită celebră despre anvelopele armatei ruse, @TrentTelenko
a evidențiat probleme care au apărut probabil din cauza unor eșecuri în întreținerea vehiculelor. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc: cum își depozitează Rusia vehiculele și ce implică acest lucru în ceea ce privește numărul de tancuri utilizabile pe care le are de fapt?

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) „Echilibru militar”, Rusia are 2.800 de tancuri și 13.000 de alte vehicule blindate (vehicule de recunoaștere și de luptă de infanterie) în uz curent, cu încă 10.000 de tancuri și 8.500 de vehicule blindate în depozite.

Vehiculele depozitate pot fi mobilizate și urcate în trenuri pentru a fi transportate acolo unde este nevoie. În lunile care au precedat războiul din Ucraina, trenurile care transportau tancuri și alte vehicule blindate au fost o priveliște frecventă și foarte vizibilă în întreaga Rusie.

Cu toate acestea, rușii au avut probleme majore. @TrentTelenko a evidențiat imagini cu anvelope care erau pătate cu ulei din cauza unei întrețineri deficitare, ceea ce a dus la abandonarea multor vehicule rusești pe teren și la capturarea lor de către ucraineni.

Se pare că au existat multe alte defecțiuni care au afectat capacitatea de luptă a Rusiei. O înregistrare video recentă arată un echipaj de BMP (vehicul blindat – n. red.) încercând cu disperare să tragă cu armamentul blocat în mijlocul unui atac ucrainean care distrusese deja un alt BMP rusesc.

Problemele mecanice au afectat, de asemenea, invazia rusă în Georgia din 2008. Echipe de reparații au trebuit să fie staționate la fiecare 25 km de-a lungul traseului de invazie pentru a face față volumului de defecțiuni. Așadar, aceasta nu este o problemă nouă. Rușii nu par să o fi rezolvat încă.

Confruntându-se cu pierderi uriașe de echipamente în Ucraina, Rusia a mobilizat vehiculele aflate în depozite. Dar și aici situația pare să fie proastă: potrivit serviciului de informații militare ucrainean, Divizia a 4-a de tancuri a Rusiei a constatat că doar 1 din 10 tancuri mobilizate din depozite era utilizabil.

Rusia își păstrează tancurile nefolosite în Bazele de depozitare și reparare a armelor și echipamentelor militare (BHiRVT) și în Bazele centrale de depozitare a tancurilor (TsTRB). Existau sute de astfel de baze de-a lungul Rusiei, dar aceasta își propune să reducă numărul la 24 de complexe mari de transbordare și logistică.

Să ne uităm la unul dintre aceste mari situri. Este vorba despre baza de depozitare militară 227 din Ulan-Ude, Buriația (51,895771°N 107,528414°E). Este situată lângă o linie de cale ferată pentru a permite transbordarea ușoară a vehiculelor pe calea ferată. Multe tancuri aflate acum în Ucraina provin probabil de aici.

Un număr mare de vehicule sunt vizibile în aer liber, în fața mai multor magazii și ateliere de depozitare, care probabil conțin mai multe vehicule și instalații de întreținere. Există, de asemenea, un aparent cimitir de tancuri. Rusia clasifică instalațiile de depozitare în patru categorii:

* ușoare – depozitate într-un spațiu încălzit
* medii – depozitate într-un spațiu închis neîncălzit
* grele – depozitate în aer liber, sub o copertină
* foarte grele – depozitate în aer liber în toate zonele climatice și sub un baldachin în zonele industriale sau maritime (unde poluarea și zona maritimă reprezintă o problemă).

Ce înseamnă acestea în practică? Iată câteva imagini pentru a ilustra diferitele tipuri de depozitare, de la ușoară la medie, grea și foarte grea.

Rețineți că multe dintre aceste vehicule sunt foarte vechi. Vă amintiți cifra de 10.000 de tancuri aflate în rezervă? Aceasta include cel puțin 2.800 de T-55, 2.500 de T-62 și 2.000 de T-64 – toate acestea fiind depășite. Multe au 60 de ani sau mai mult și nu ar avea nicio șansă într-un conflict de tip ucrainean.

În mod remarcabil, unele T-34 din al Doilea Război Mondial sunt încă stocate pentru a fi folosite la paradele de Ziua Victoriei. Rusia a folosit T-62 în conflicte precum cel din Georgia, în 2008, și în exerciții precum cele din 2018. Se spune că unele T-62 ar fi plecat în Siria pentru a înlocui pierderile de război ale Guvernului sirian.

Este demn de remarcat faptul că climatul rusesc este foarte neiertător pentru echipamentele mecanice de orice fel. Temperaturile înregistrate variază de la 45 de grade Celsius în timpul verii la -71 de grade Celsius în timpul iernii. Majoritatea regiunilor primesc cantități variabile, dar de obicei semnificative, de precipitații pe tot parcursul anului.

Să comparăm pe scurt acest lucru cu modul în care se procedează în SUA. Cel mai mare depozit de stocare a tancurilor din SUA este Sierra Army Depot (SIAD) din nordul Californiei, situat pe 36.000 de acri (145 km pătrați – n. red.) de deșert, la 1.200 de metri deasupra nivelului mării. Climatul său arid îl face ideal pentru depozitarea pe termen lung.

SIAD depozitează aproximativ 29.000 de echipamente, inclusiv aproximativ 2.000 de tancuri M1A1 Abrams – multe dintre acestea fiind acum susceptibile de a merge în Europa Centrală și de Est pentru a înlocui echipamentele din epoca sovietică. Climatul din deșertul înalt ajută la conservarea vehiculelor, în ciuda expunerii la aer liber.

Rusia, ca și SUA, are manuale detaliate pentru întreținerea vehiculelor. Dar este un pariu sigur că au fost neglijate practicile sănătoase de întreținere. În special, este probabil că nu s-a făcut niciun fel de întreținere timp de ani de zile în urma colapsului sovietic de la începutul anilor 1990.

T-72 și T-80 aflate în prezent în serviciu sunt probabil produsul a zeci de ani de canibalizare a pieselor din echipamentele depozitate. Dar întreținerea necesită, de asemenea, o aprovizionare constantă cu piese noi, cum ar fi bateriile, ceea ce ne aduce la cea mai mare problemă: cleptocrația galopantă.

Contractele de întreținere și de aprovizionare militară sunt țintele principale ale corupției de pretutindeni. Statele Unite au avut propriul scandal de proporții în urmă cu câțiva ani, în cazul „Fat Leonard”, când antreprenorul Leonard Francis a înșelat Marina americană cu zeci de milioane de dolari.

Rusia are o cultură a furtului și a corupției omniprezentă. În ianuarie 2022, colonelul Evgeni Pustovoi, șeful departamentului de achiziții pentru vehicule blindate, a fost acuzat că a furat 13 milioane de dolari prin intermediul unor contracte false pentru baterii. În prezent, el așteaptă procesul.

În martie 2022, Ucraina a raportat că tancurile depozitate și transportate la o bază de întreținere rusă din apropierea frontierei ucrainene au ajuns într-o stare inutilizabilă, fiind spoliate de echipamentele optice valoroase și de componentele electronice care conțin metale de mare valoare. Unele nu aveau nici măcar motoare.

Este foarte probabil ca astfel de jafuri să fie frecvente în bazele de depozitare izolate și slab supravegheate, care sunt adesea situate în regiuni sărace și insuficient păzite împotriva hoților. Sunt foarte probabile și alte forme de tăiere a costurilor, în special dacă se pot sustrage bani în acest proces.

De exemplu, dacă blindatele depozitate sunt necesare doar pentru câteva săptămâni pe an pentru a participa la exerciții foarte bine planificate, de ce să cheltuim timp și bani pentru întreținerea lor în celelalte 11 luni? Nu e ca și cum ar fi nevoie de ele pentru a lupta într-un război!… Oops.

Acest lucru aruncă o lumină care dă de gândit asupra pierderilor de război ale Rusiei. Potrivit Ucrainei, Rusia a pierdut 1.254 de tancuri din 24 februarie. Acum, luați în considerare că IISS raportează că Rusia are 2.800 de tancuri în serviciu. De unde vor veni înlocuirile?

Cred că este probabil ca marea majoritate a celor 10.000 de tancuri aflate în depozite să fie inutilizabile sau atât de învechite încât ar fi (și mai mult) capcane mortale în Ucraina. Dacă cifrele ucrainene și ale IISS sunt corecte, Rusia ar putea să fi pierdut aproape 45% din forța sa de tancuri utilizabile.

Este foarte posibil să existe o canibalizare suplimentară a tancurilor stocate și o mobilizare a mai multor tancuri mai vechi. Natura pierderilor Rusiei pare să se schimbe, reflectând poate acest lucru. Pierderile sale din primele săptămâni de război au fost concentrate în rândul celor mai moderne tancuri.

De exemplu, T-72B3-Obr.2016 modernizate reprezentau aproximativ 20% din flota activă a Rusiei, dar se pare că au reprezentat aproximativ 35% din pierderile de tancuri în primele săptămâni. Pierderile raportate recent se pare că au fost concentrate în rândul unor modele mult mai vechi.

Pe scurt, capacitățile tancurilor rusești sunt probabil deja degradate în mod semnificativ. Pierderile lor gigantice de tancuri vor deveni probabil o problemă critică până la sfârșitul verii, dacă ratele ridicate de pierderi persistă (și nu văd de ce nu ar trebui să persiste).

Și pentru că Rusia nu poate construi tancuri noi suficient de repede, iar tancurile sale rămase înmagazinate sunt probabil în mare parte inutile, se apropie un punct de criză. Cât timp mai poate continua să arunce cu tancuri în ucraineni?“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum arată un violator în serie din armata rusă. Bulat Fassakov (20 de ani) – acasă era „băiatul mamei”, în Ucraina a devenit o bestie care viola fete sub amenințarea armei

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Putin are exact stilul lui Hitler: ia decizii în locul coloneilor și comandă de la Kremlin ce să facă brigăzile din Ucraina – spun serviciile secrete occidentale

* 7 caricaturi devastatoare ale unui artist rus la adresa lui Putin. Moartea l-a luat deja de mână pe tiranul de la Kremlin

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* VIDEO. „Păpușa de fier a lui Putin”, șocată în direct la Rossia 1: un colonel veteran a spus că „mitul ucrainenilor demoralizați e fals, ei pregătesc un milion de soldați; toată planeta e împotriva noastră!”

* Consilierul lui Zelenski: „Putin a chemat ambulanța chiar în toiul nopții. A avut probleme de sănătate foarte mari”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* Sorin Oprescu, înșfăcat de o brigadă specială în Grecia. Ofițerii l-au dibuit la Atena. Fugarul așteaptă extrădarea, care în acest stat se face foarte greu

* Cum arată vila din Viena a fiului lui Sorin Oprescu. Mircea Oprescu și soția sa locuiesc într-un cartier select

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -