Rusia a lansat un atac cibernetic masiv asupra rețelei de sateliți Starlink, a anunțat miercuri miliardarul Elon Musk, pe contul său de Twitter. Eforturile rușilor de a scoate din funcțiune imensa rețea care asigură internetul pentru o mare parte a întregii lumi au eșuat până acum, dar Moscova „își intensifică eforturile”, avertizează Musk.
Miza este una enormă: tăierea comunicațiilor ucrainene. Cu ajutorul rețelei Starlink, sateliții lui Elon Musk care orbitează în jurul Pământului și asigură internetul pretutindeni în lume, nu doar că se menține legătura între comandanți și trupe, dar se ghidează și celebrele rachete antitanc care fac praf blindatele lui Putin.
Dar atacul asupra acestei rețele nu mai este unul local, ci unul global pentru că, dacă ar reuși, ar afecta grav viața a sute de milioane de oameni de pe întreaga planetă.
Elon Musk a scris miercuri: „Starlink a rezistat până acum încercărilor rusești de bruiaj și hacking de război cibernetic, dar ei își intensifică eforturile“.
Starlink has resisted Russian cyberwar jamming & hacking attempts so far, but they’re ramping up their efforts https://t.co/w62yCsDA5w
— Elon Musk (@elonmusk) May 11, 2022
Agenția Reuters a publicat, tot miercuri, un articol care arată că tot regimul Putin a mai făcut o încercare similară la sfârșitul lunii februarie. „Rusia s-a aflat în spatele unui atac cibernetic masiv împotriva unei rețele de internet prin satelit care a scos din funcțiune zeci de mii de modemuri la începutul războiului ruso-ucrainean, au declarat marți Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Estonia și Uniunea Europeană“, relatează Reuters.
Atac direct și neprovocat al Rusiei asupra UE și al SUA. Dacă virusarea Starlink reușește, dispare semnaul de internet prin satelit pentru mare parte din întreaga planetă
Asaltul digital a vizat rețeaia KA-SAT a Viasat (VSAT.O) și a avut loc chiar în momentul în care blindatele rusești au pătruns în Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că atacul cibernetic a avut ca scop „să perturbe comanda și controlul ucrainean în timpul invaziei, iar aceste acțiuni au avut efecte de propagare în alte țări europene”. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a calificat piratarea internetului prin satelit drept „deliberată și rău intenționată”, iar Consiliul UE a declarat că atacul a provocat „întreruperi nediscriminatorii ale comunicațiilor” în Ucraina și în mai multe state membre ale UE.
Acesta este cel mai vizibil atac cibernetic desfășurat de la invazia Rusiei în Ucraina, în parte pentru că piratarea a avut consecințe imediate asupra utilizatorilor de internet prin satelit din întreaga Europă și pentru că modemurile paralizate au trebuit adesea să fie înlocuite manual. „După ce aceste modemuri au fost scoase din funcțiune, nu era ca și cum le-ai deconecta și le-ai conecta la loc, pentru că nu le repornești și își revin”, a explicat marți directorul pentru securitate cibernetică al Agenției Naționale de Securitate a SUA, Rob Joyce, pentru Reuters. „Au fost oprite și au fost blocate puternic, a trebuit să fie întoarse la fabrică pentru a fi schimbate”.
Acesta a fost un act de agresiune directă și clar neprovocată al Rusiei la adresa țărilor UE și al SUA, pentru că pe 24 februarie nici măcar nu se putea discuta despre vreun ajutor militar pe care Occidentul l-ar fi acordat Kievului.