duminică, aprilie 21, 2024
AcasăNews33% din cheltuielile Guvernului PSD-PNL - cu bani din împrumuturi externe! Drulă:...

33% din cheltuielile Guvernului PSD-PNL – cu bani din împrumuturi externe! Drulă: „România se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă. Într-un an, doi, ajungem în scenariul de tip Grecia”

-

Guvernul PSD-PNL cheltuie în acest moment cu 33% mai mult decât veniturile pe care le are, diferența fiind acoperită din împrumuturi externe, a avertizat miercuri Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, într-un interviu acordat Euronews România. Actuala coaliție de guvernare îndatorează țara cu 1.000 de euro pe secundă, bani care nu merg în investiții, ci tot în cheltuieli și în rostogolirea altor datorii mai vechi, aceasta fiind exact schema care a băgat acum un deceniu Grecia în faliment, a mai avertizat Drulă.

USR l-a chemat în Parlament pe ministul Finanțelor, Adrian Cîciu. Numit de PSD, acesta a fost „preparat mediatic” timp de câteva luni, anul trecut, de trustul oligarhului Dan Voiculescu, fiind promovat zilnic la Antena 3 pe post de „expert financiar”. De când a venit la minister, Câciu s-a ocupat însă numai cu răfuielile de partid (a tăiat banii pentru primăriile care sunt conduse de USR sau de primari independenți, între care și Bucureștiul), în timp ce inflația a explodat la cel mai mare nivel din toată Europa.

Cătălin Drulă a explicat că Guvernul PSD-PNL a încurajat creșterea inflației, ducând o politică opusă aceleia a BNR, care încearcă prin toate mijloacele pe carele are la îndemână în politica monetară să frâneze creșterea prețurilor.

Explicația acestei atitudini a Guvernului Ciucă o găsim privind cifrele: lăsând să crească uriaș prețurile la gaze, electricitate și apoi toate produsele, coaliția PSD-PNL a încasat, doar în primele 4 luni ale anului 2022, 9 miliarde de lei în plus din TVA și alți 14 miliarde de lei din impozitele și taxele pe bunuri și servicii, relevă o analiză Economedia.ro. În total, e vorba de 23 de miliarde de lei (peste 4 miliarde de euro) pe care statul i-a luat indirect de la cetățenii României în perioada ianuarie-aprilie 2022, în urma creșterii necontrolate a prețurilor.

- Advertisement -

Nici măcar acești bani nu sunt însă suficienți să acopere cheltuielile nesăbuite ale actualului Guvern, care în maximum un an-doi va intra în incapacitate de plată, exact cum a pățit Grecia în perioada 2009-2012. Țara și-a revenit abia în 2018, deși a fost ajutată masiv de Uniunea Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. UE nu putea lăsa Grecia să dea faliment pentru că aceasta face parte din zona Euro. Nu același lucru se întâmplă cu România, care are moneda națională proprie și o economie mult mai slabă decât a Greciei, care nu-i permite să suporte un nivel al datoriei publice la fel de ridicat.

Cătălin Drulă: „Din 6 lei pe care-i cheltuie statul romând, doar 4 sunt venituri. Doi sunt împrumutați, bani luați pe datorie. Vor trebui să plătească acești bani copiii noștri”

„Ne îndreptăm cu toată viteza către un dezastru, către faliment. Ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă. Sau, poate, o cifră care e mai ușor de înțeles: din 6 lei pe care-i cheltuie statul romând, doar 4 sunt venituri. Doi sunt împrumutați, bani luați pe datorie: cu unul acoperim datorii din trecut, pe unul îl băgăm și pe acela în cheltuieli.

Este complet nesustenabil! A explodat datoria publică, inflația este la cote foarte mari, BNR-ul crește ratele de dobândă încercând din politica monetară să frâneze prețurile, Guvernul trage în direcția opusă (să crească inflația – n. red.).

- Advertisement -

Față de deficitul bugetar pe care a fost construit și votat bugetul în Parlament, de 5,8%, ne ducem de fapt spre 7%. Pentru a calma inflația este nevoie de reducerea deficitului bugetar, e nevoie să se închidă cheltuielile cu veniturile.

Ne-am obișnuit să vorbim despre deficitul bugetar ca despre un cuvânt. Dar știți ce înseamnă? Înseamnă că împrumutăm viitorul. Vor trebui să plătească copiii noștri. Dar mai mult decât atât, eu cred – și nu vreau să sperii lumea, dar mai bine vorbim acum – că ne îndreptăm, în maximum un an-doi, spre scenariul de tip Grecia. O să ajungem să avem programe din acelea dure de ajustare, cu FMI și așa mai departe, dacă acest Guvern nu se trezește acum.

Ori, pachetul de măsuri fiscale pe care l-au anunțat marți este complet insuficient. Ba, mai mult, ca într-o sfidare, ne anunță că mai urmează încă niște cheltuieli, că până la 1 iulie se mai fac angajări la stat. Îl chemăm pe Câciu (ministrul de Finanțe – n. red.) în Parlament să dea explicații pentru că politica fiscală a acestui Guvern este complet iresponsabilă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică anti-Putin: de ziua Maiei Sandu, fostul președinte Igor Dodon a fost arestat pentru trădare de patrie și infracțiuni de corupție!

* VIDEO. Amenințare sinistră a Rusiei: “Ori câștigăm în Ucraina, ori acest război se va sfârși prost pentru întreaga omenire!”. Populația e avertizată: „Obișnuiți-vă cu noua viață!”

* NATO ia în calcul să spargă blocada rusă din Marea Neagră și să escorteze cu nave de război cargourile ucrainene încărcate cu grâne din Odessa

* Răzbunarea partizanilor ucraineni pe primarul trădător din Energodar, care a trecut de partea Rusiei teroriste

* Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei”

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -