În Europa a apărut o tendință de “migrație inversă” pe care pandemia a accentuat-o, concluzionează o analiză din „The Economist” citată de G4Media. Europenii estici încep să se întoarcă acasă după ani și chiar decenii petrecute în Occident. Scăderea decalajului între nivelul de trai din Vest și cel de acasă a contribuit la această schimbare.
Pandemia a accelerat însă fenomenul, iar mulți muncitori, care lucrau în industria HoReCa, s-au întors pentru că nu mai aveau ce face la locurile de muncă. Fenomenul e valabil pentru țări ca Polonia, Cehia, România, dar și altele.
Conform publicației citate, circa 1,3 milioane de români s-au repatriat în 2020. În ultimii 30 de ani, circa 4 milioane au plecat în Occident, estimează “The Economist”.
Un alt fenomen este “brain gain”, reversul lui “brain drain”, adică un fel de “câștig de creiere” după “scurgere de creiere”. E vorba despre muncitorii calificați, intelectualii, specialiștii care se întorc. Pentru aceștia, lucrul în străinătate nu ar mai fi atât de interesant, din perspectivă financiară, odată ce se pot angaja și acasă pe sume apropiate.
“The Economist” spune că, în urmă cu 10 ani, un român care pleca la muncă în Italia spera să câștige de 5 ori mai mult decât acasă. Azi, mai poate spera la un salariu de numai 3 ori mai bun. Iar această diferență scade și mai mult dacă se discută de munci calificate (doctori, IT-iști).
Din păcate cei care s-au întors nu ne-au făcut cinste nici afară, cei care și-au văzut de treabă nu s-au întors, ciurucuri sunt peste tot dar noi am exportat foarte mulți și cum restricțiile sunt drastice afară simpaticii noștrii nu mai au de unde fura și nici acasă n-au de gând să lucreze cinstit !!